20 Haziran 2009, Cumartesi 09:23:27

Düşen helikopterde ölen 2 Türk halatlara takılmış

Önceki gün Milas’ta baraja düşen helikopterle ilgili Bakan Eroğlu'ndan açıklama geldi
  • Kendimiz ısrar ettigimiz halde, DHMİ nin guvenlşgş ve emniyet yetkilileri sanki suçlu yakalamış gibi bizleri oyalıyor ve çogu zaman bıçagımızı bize vermiyorlar. Bu nedenlede çogumuz bıçaklarımızı yanımıza almıyor ve çalıyı dolaşmayı tercıh ediyoruz. Çalıyı dolaşıncada işte boyle canımızdan oluyoruz. BUYURUN ŞİMDİ ÇÖZUN OLAYI VE TANJU KAPTANI VE BIR ORMANCIYI KAYBETTİK KINA YAKIN ŞİMDI MABADINIZA VE YALAN YORUMLARINIZA DEVAM EDIN PIS ŞARLATANLAR. SIZ KAPI NOBETÇİLERİ BUNUN HESABINI MAHŞERDE MUTLAKA VERECEKSİNİZ. ZİRA BEN DE BAGRI YANAN BIR MESLEKTAŞIM. VE ARTIK BIÇAGIMI VE TABANCAMI YANIMDA TAŞIYACAGIM!!!
  • Hayır!! bin kere hayır!! Taju kaptanım halatlara takılmış olması bir utopya veya bilgisiz kişilerin uydurması. Helikopterin o bölumunde halat malat yoktur. Tanju kaptanım emnıyet kemerını herzaman baglardı ve bana soylerdı baglamam için. Orada olan sudur. Helikopter ters döndugunde agırlıgı kemerin mekanızmasına bındıgınden kemerı açmakta gecıktı ancak yınede açtı. Daha sonra hemen sag pencereye yeltensede, telsiz kablolarına dolandı ve nefesı yetmedı ugraşa. Pekiiii bu telsiz kabloları kesilemezmiydi. Elbetteki kesilirdi ANCAAAK, DHMİ apronlarına geçişte, biz pilotlar bile emniyet gerekçesiyle aranıyoruz ve kendimiz gösterdigimiz halde ve bu bıçak bizim acil kurtarma kitimizdir onu yanımızda tşımak zorundayız dememıze ragmen, devemı var...
  • ALLAH GANİ GANİ RAHMET EYLESİN BU HELİKOPTER DENİLEN ALETİ HİÇ SEVMEDİM SEVEMEDİM BANA HİÇ GÜVENLİ GELMİYOR ZATEN ÇALIŞMA MANTIĞI NA AKLIM DA ERMEDİ PERVANE HEM KANAT HEM MOTOR H.ZAFER ALTINTOP

Önceki gün Milas’ta baraja düşen helikopterde Türk ve Ukraynalı ekip vardı. 3 Ukraynalı kemerlerini çözüp kurtuldu. Arkada oturan emekli pilot Tanju Tezgel ile orman memuru Ali Ekin ise helikopterle birlikte sulara gömüldü

Tezgel’in cesedine dün ulaşılabildi. Ekin’in cesedi ise bulunamadı. Bakan Eroğlu, “Pilot Tezgel, kapıyı açıp çıkarken ayağına halat takılmış. Bu nedenle içeride kalmış. Muhtemelen Ali Ekin de kablo ve halatlara dolandı” dedi

Çine’deki orman yangınına müdahale ederken su aldığı Muğla’nın Milas ilçesindeki Geyik Barajı’na düşen söndürme helikopterinde bulunan Ukraynalı ekipten başpilot Viktor Lytvynov, uçuş teknisyeni Volodymir Koshel ve uçuş mühendisi Vyocheslav Sherstobitov düşme sırasında kemerlerini açarak yüzerek kurtulmuştu. Helikopterdeki emekli pilot binbaşı Tanju Tezgel ile orman muhafaza memuru Ali Ekin ise baraj sularında kayboldu. Önceki gün sonuç alınamayan arama çalışmalarına, dün sabah erkenden tekrar başlandı.

22 metrede ters dönmüş

İzmir Sivil Savunma Birlik Müdürlüğü’ne bağlı ve İzmir ile Marmaris Emniyeti’nden gelen dalgıçlar, helikopterin yakıtının su yüzeyine ilk çıktığı yerde dalışa başladı. Yaklaşık yarım saat süren çalışmalar sonrası Kamov tipi helikopterin enkazına ulaşıldı. Helikopter enkazının yaklaşık 22 metre derinlikte ters şekilde durduğu saptandı.

Dalgıçlar saat 11.00’da helikopterdeki cesetlerden birine ulaştı.

Tezgel ’çaparize’ olmuş

Dalışlarına devam eden dalgıçlar, saat 11.35’te, helikopterin arka tarafında oturanlardan emekli pilot binbaşı Tanju Tezgel’in cesedini çıkarttı. Tezgel’in oturduğu koltukta kemerinin bağlı olmadığı, ancak helikopterin kablolarına dolanarak, denizcilik tabiriyle ‘Çaparize’ olduğu tespit edildi. Helikopterin araştırılan bölümünde orman muhafaza memuru Ali Ekin ise bulunamadı.

Kemeri takılı değildi

Enkaza giren dalgıçlar, Tezgel’in kemerinin takılı olmadığını, kapıya yakın yerde olduğu için cesedinin çıkarılmasının kolay olduğunu söyledi. Ali Ekin’in cesedi ise, helikopterin dalgıçlar tarafından bakılan bölümlerinde bulunamadı.

Suyu boşaltmışlar

Helikopterin düşüş nedeniyle ilgili teknik arıza konusunda birleşilirken, pilotların bambiye suyu aldıktan sonra arızayı fark ettiği, suyu boşaltıp havalanmaya çalışırken helikopterin yana doğru eğilerek suya düştüğü dile getirildi.

Helikopter enkazının ise, kiralanan firmayla yapılacak görüşmeler sonrası bulunduğu yerden çıkartılabileceği dile getirildi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, helikopterin düştüğü bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Eroğlu, “Anladığımız kadarıyla kurtulan Ukraynalılar’dan ikisi yüzeyden, diğeri de suyun içinden yüzerek karaya çıkmış. Emekli Pilot Binbaşı Tanju Tezgel de, kapıyı açıp dışarı çıkarken ayağına halat takılmış. Bu nedenle içeride kalmış. Muhtemelen Ali Ekin de kablo ve halatlara dolandığı için yaşamını kaybetti” dedi.

‘Babam böyle ölmek isterdi’

Kurtarma çalışmalarını yerinde izleyen emekli pilot Tanju Tezgel ’in çocukları Coşkun ve Gökhan Tezgel’in olay yerindeki acılı bekleyişleri de yürekleri dağladı. Babalarının sudan çıkarılmasını endişeli gözlerle bekleyen kardeşler, dalgıçların, yöntem belirlemek için helikopterin fotoğraflarını ve aynı tipte olanının incelemesine yardımcı oldu. Emekli Binbaşı Pilot Tezgel’in, danışman olarak helikopterde bulunduğunu söyleyen kardeşlerden Coşkun Tezgel, “Acımız çok büyük. Elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz. Ancak babama ‘ölüm şekli seç’deseler, bu şekilde ölmeyi tercih ederdi. Çünkü o mesleğine çok aşıktı” dedi.

BENZER HELİKOPTERDE KEŞİF YAPILDI

Helikopterin 21 metre derinde ters döndüğü belirlenince dalgıçların, yöntem belirlemeleri ve çalışmalar sırasında yaşamlarını tehlikeye atmamaları için Marmaris’te konuşlu aynı tipteki helikopter bölgeye getirildi. Dalgıçlar, helikopterin özellikle giriş noktalarında ve kapılarında inceleme yapıp yöntemlerini belirledi.

ENKAZ YERİ ŞAMANDIRAYLA İŞARETLENDİ

Keşif çalışmasının ardından dalgıçlar, işaret şamandıralarıyla yeri belirlenen enkaz bölgesine gitti. Baraj tabanının kayalık olması ve sualtı görüş mesafesinin sıfır olması nedeniyle stratejik bir planlama yapıldı. Daha sonra dalgıçlar enkaza daldı...

ÇALIŞMALARDA 20 DALGIÇ GÖREV YAPTI

Arama çalışmaları Sivil Savunma, Polis ve Sahil Güvenlik ekiplerinde 20 dalgıç tarafından yürütüldü. Su altında basınç nedeniyle sadece 11 dakika kalabilen dalgıçlar, çalışmaları sırasında saat 11.00 itibariyle emekli pilot Tezgel’in cesedine ulaşabildi.

PİLOTUN CESEDİ 23 SAAT SONRA ÇIKARILDI

Tezgel’in olaydan yaklaşık 23 saat sonra çıkarılan cesedi, bota konulup üzerine battaniye örtüldükten sonra karaya çıkartıldı. Sivil Savunma görevlileri tarafından taşınan Tezgel’in cesedi, ambulansla hastane morguna kaldırıldı.

MİLLİ SERVETİ KORURKEN ŞEHİT OLDULAR

Cesedine ulaşılamayan Orman Muhafaza Memuru Ali Ekin’in ailesi kıyıda endişeyle bekledi. Bakan Veysel Eroğlu, Ekin’in oğlunu teskin etmeye çalıştı. Muğla Valisi Ahmet Altıparmak da, “Milli servetimizi kurtarmaya çalışırken şehit oldular” dedi.

Düşen helikopterde ölen 2 Türk halatlara takılmış

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Kendimiz ısrar ettigimiz halde, DHMİ nin guvenlşgş ve emniyet yetkilileri sanki suçlu yakalamış gibi bizleri oyalıyor ve çogu zaman bıçagımızı bize vermiyorlar. Bu nedenlede çogumuz bıçaklarımızı yanımıza almıyor ve çalıyı dolaşmayı tercıh ediyoruz. Çalıyı dolaşıncada işte boyle canımızdan oluyoruz. BUYURUN ŞİMDİ ÇÖZUN OLAYI VE TANJU KAPTANI VE BIR ORMANCIYI KAYBETTİK KINA YAKIN ŞİMDI MABADINIZA VE YALAN YORUMLARINIZA DEVAM EDIN PIS ŞARLATANLAR. SIZ KAPI NOBETÇİLERİ BUNUN HESABINI MAHŞERDE MUTLAKA VERECEKSİNİZ. ZİRA BEN DE BAGRI YANAN BIR MESLEKTAŞIM. VE ARTIK BIÇAGIMI VE TABANCAMI YANIMDA TAŞIYACAGIM!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hayır!! bin kere hayır!! Taju kaptanım halatlara takılmış olması bir utopya veya bilgisiz kişilerin uydurması. Helikopterin o bölumunde halat malat yoktur. Tanju kaptanım emnıyet kemerını herzaman baglardı ve bana soylerdı baglamam için. Orada olan sudur. Helikopter ters döndugunde agırlıgı kemerin mekanızmasına bındıgınden kemerı açmakta gecıktı ancak yınede açtı. Daha sonra hemen sag pencereye yeltensede, telsiz kablolarına dolandı ve nefesı yetmedı ugraşa. Pekiiii bu telsiz kabloları kesilemezmiydi. Elbetteki kesilirdi ANCAAAK, DHMİ apronlarına geçişte, biz pilotlar bile emniyet gerekçesiyle aranıyoruz ve kendimiz gösterdigimiz halde ve bu bıçak bizim acil kurtarma kitimizdir onu yanımızda tşımak zorundayız dememıze ragmen, devemı var...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ALLAH GANİ GANİ RAHMET EYLESİN BU HELİKOPTER DENİLEN ALETİ HİÇ SEVMEDİM SEVEMEDİM BANA HİÇ GÜVENLİ GELMİYOR ZATEN ÇALIŞMA MANTIĞI NA AKLIM DA ERMEDİ PERVANE HEM KANAT HEM MOTOR H.ZAFER ALTINTOP

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000