02 Ocak 2022, Pazar 11:01:30

"Dünyanın kaderi iki tane uçağa bağlı..."

Milliyet Gazetesi yazarlarından Özay Şendir, İsrail'in İran'a saldırı düzenlenmesi için tanker uçağı alımı konusunda adımlar attığını belirterek "2022'de dünyanın kaderi iki tane uçağa bağlı hale gelmiş durumda" dedi. İşte Şendir'in bugünkü Milliyet Gazetesi'nde yer alan o yazısı...
  • Musluman devletler kafasını kuma sokmuş bir suç yahudiyi silemediler bu dünyadan yazık.
  • Allahin gazabı laneti israilin üstüne olsun.iran müslüman bir ülke ve tüm müslüman ülkelerin başta turkiyeyinin iranin yanında saf tutması hem şarttır hemde dinin gereğidir aynisi filistin içinde geçerlidir
  • İki tanker uçak birbirine niye yakıt ikmali yapsın ki. Dolu gelen göreve devam eder boşalan döner..
  • Hemde dakikalar icerisinde
  • ve elindeki tanker ucaklarin eski oldugunu operasyondan bir-iki sene once farkedecek, he oyle mi ? Sagol baskan bizi aydinlattin icin :):):):):):) (Agir ironi icerir)
  • Bizdekileri satabiliriz
  • Isteseler bizdeki tanker ucaklar o destegi verir sen komisyondan bahset

Milliyet Gazetesi yazarlarından Özay Şendir, İsrail'in İran'a saldırı düzenlenmesi için tanker uçağı alımı konusunda adımlar attığını belirterek "2022'de dünyanın kaderi iki tane uçağa bağlı hale gelmiş durumda" dedi.

İşte Şendir'in bugünkü Milliyet Gazetesi'nde yer alan o yazısı:

Dünyanın kaderini elinde tutan uçak: KC-46

Gezegenimiz olan dünya 4.5 milyar yaşında.

İnsanlık yaklaşık 200 bin yıldır dünya üzerinde.

Ve 2022'de dünyanın kaderi iki tane uçağa bağlı hale gelmiş durumda.

***

Hikâyeyi baştan anlatayım.
İsrail bir süredir İran'ın nükleer tesislerini vurma tatbikatları yapıyor.

İran da, olası bir saldırıya karşı nükleer tesisleri savunma tatbikatları gerçekleştiriyor.

Her iki ülkenin yaptığı tatbikatların da büyük bir anlamı yok aslında.

İsrail'in İran'ı vurabilmesi ve nükleer tesislerini kullanılamaz hale getirmesi için iki seçeneği var. Ya İran'a yakın bir ülkede yakıt ikmali yapacak ya da havada tanker uçaklar kullanacak.

İran'ın Fars Haber Ajansı, İsrail'in Suudi Arabistan'daki Tebük şehri yakınlarında bir askeri üs kurduğunu iddia etti ama bu iddia her iki ülke tarafından da yalanlandı.

Hem askeri hem de strateji uzmanları ne Suudi Arabistan ne de bir başka bölge ülkesinin İran'a karşı saldırıda rol oynamak istemeyeceğini belirtiyor.

Geriye kalan tek seçenek, havada yakıt ikmali yapmak ama İsrail'in tanker uçakları yaklaşık 50 yaşında ve şu an operasyonel değil.

***

İsrail hükümeti bu sorunu aşmak için ABD'den Boeing üretimi KC-46 tanker uçaklarından almak istiyor.

Anlaşmada bir sorun yok, uçakların parasını ABD vatandaşları tarafından ödenmesinde bile anlaşıldı ama takvim çok ciddi bir sorun halinde.

İsrail satın alma anlaşması yaptığı dört tanker uçaktan ikisinin hemen teslimini istiyor, ABD yönetimi en erken teslimat tarihi olarak 2024'ü işaret ediyor.

İsrail Savunma ve Dışişleri bakanları, konuyu ABD'li muhataplarınla defalarca görüştüler ama Washington geri adım atmadı.

Genel kanı, Washington'ın Tahran ile yürütülen nükleer müzakerelere şans vermek istediği ve bu noktada uçak teslim tarihini bilerek öne almadığı yolunda.

Bir adım ötesi, İsrail medyası, ABD Başkanı Biden'ın bir süredir İsrail Başbakanı'nın telefonlarına çıkmadığı ve geri dönmediği iddiasını da haber olarak verdi.

***

İsrail, KC-46'ları erken alabilirse düzinelerce savaş uçağını 12 saat havada tutabilecek, 6 bin 835 millik bir menzile ulaşacak. İsrail ile İran arasındaki mesafe 621 mil olduğu için bu menzil gücü hayati öneme sahip.

KC-46 tanker uçakları sadece yakıt vermekle kalmıyor aynı zamanda havada yakıt da alabiliyor, İsrail iki tanker uçağı satın aldığında, birini gökyüzünde benzin istasyonu haline getirip diğer tanker uçakla benzin istasyonu olan tankeri besleyebilir.

Burada İsrail'in karşılaştığı ciddi sorun şu:

KC-46 tanker uçaklarından dünyada çok yok. ABD'nin elinde 35 civarı uçak var ve ABD dışında sadece Japonya'ya teslim edilmiş tek bir KC-46 var.

ABD, Asya operasyonları için bu uçaklara ihtiyacının olduğunu da söylüyor ama İsrail ısrar etmeye devam ediyor.

***

İsrail, blöf yaparak, İran'ı korkutmaya çalışıyor olabilir mi diye düşünmek mümkün.

Ancak İsrail ihtiyacı olan tanker uçaklar dışında F-35 sipariş sayısını da artırdı.

Bugüne kadar 50 uçaklık sipariş veren İsrail yönetimi, sipariş sayısını 75'e çıkardı.

Blöf yapmak için dünyanın en pahalı ve dünyanın bakım maliyeti en yüksek uçağından 25 tane daha almak çok mantıklı gelmiyor insana.

Buna V-22 helikopterleri de eklemek lazım.

V-22'ler dikine iniş-kalkış yapabilen ama sonra bizim pervaneli uçak diye bildiğimiz turboprop uçaklar haline gelebilen, oldukça uzun menzilli hava araçları.

Yani İsrail, blöf yapıyorsa da eli oldukça yükseltti demektir bu.

***

İsrail medyasında yapılan yorumlarda, asıl faturanın kesildiği isim eski Başbakan Netanyahu zira KC-46'lar için ABD'ye Mart 2020'den önce sipariş verilmesi gerektiği ama bu fırsatın kaçırıldığı söyleniyor.

Biz, İsrail ne isterse ABD hemen yapar algısına sahibiz ama KC-46'larda durum farklı.

Eski Başkan Trump'ın, "Yahudiler, Senato'da güçlerini kaybettiler" demesi de bundan.

***

İsrail'in İran'a yönelik bir askeri harekâtı ve İran'ın bu cevabının ne olacağına dair onlarca senaryo okudum.

Senaryolar farklı olsa da hepsi aynı kapıya çıkıyor: Bu, iki ülke arasında bir savaş olarak kalmaz, tüm bölgeye ve hatta dünyaya yayılır.

Yazının başında dünyanın kaderi iki tane uçağa bağlı dememin sebebi de bu.

Bakalım 4.5 milyar yaşındaki dünyayı 200 bin yılda yok etmeyi başaracak mıyız?
 

Özay ŞENDİR / MİLLİYET

"Dünyanın kaderi iki tane uçağa bağlı..."

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Ulan be ~ 2 yıl önce
Musluman devletler kafasını kuma sokmuş bir suç yahudiyi silemediler bu dünyadan yazık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kim kim? ~ 2 yıl önce
Müslüman devlet derken S.Arabistan ve BAE'yi de sayıyor musun? Sayılmalı mı? (İsrail ve ABD'nin en büyük ortakları ya bunlar, o bakımdan yani)
Ulan be yazana ~ 2 yıl önce
İyi de suudların petrolünü dünyaya yahudiler pazarlıyor,birçok uluslararası büyük şirkette de suud ve yahudilerin ortaklıkları var,Türkiye israil'den tohum,motor,elektronik parça vs alıyor,tank modernizasyon işini de onlara verdik,insanlarımızı gemide katlettiler,iktidar önce esti gürledi dava açtı sonra kipalıları sarayda ağırlayıp, tazminatı cebe indirip davayı da geri çekti,hangi müslüman ülkeden,kimi silmekten bahsediyorsun sen?
Kıyametin alameti ~ 2 yıl önce
Allahin gazabı laneti israilin üstüne olsun.iran müslüman bir ülke ve tüm müslüman ülkelerin başta turkiyeyinin iranin yanında saf tutması hem şarttır hemde dinin gereğidir aynisi filistin içinde geçerlidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eleştirmen ~ 2 yıl önce
İki tanker uçak birbirine niye yakıt ikmali yapsın ki. Dolu gelen göreve devam eder boşalan döner..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 2 yıl önce
Düşün yandaş medyada yazarlık yapıyor olan tiplerin bilgisizliğini. Dünyanın kaderi 2 uçağın elindeymiş. Vay be,analize bak..
2 tanker ucagi cok rahat vurulur ~ 2 yıl önce
Hemde dakikalar icerisinde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Israil plan yapacak ~ 2 yıl önce
ve elindeki tanker ucaklarin eski oldugunu operasyondan bir-iki sene once farkedecek, he oyle mi ? Sagol baskan bizi aydinlattin icin :):):):):):) (Agir ironi icerir)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bizeekileri verin ~ 2 yıl önce
Bizdekileri satabiliriz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerek yok ~ 2 yıl önce
Isteseler bizdeki tanker ucaklar o destegi verir sen komisyondan bahset

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000