18 Nisan 2010, Pazar 06:35:40

"DÜNYANIN EN NADİDE HAVAALANLARINDAN BİRİSİ OLACAK"

AK Parti Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır, Milas-Bodrum Havalimanı'nda yapım çalışmalarına başlanan Yeni Dış Hatlar Terminali'nden 5 milyon turistin faydalanacağını belirtti.
  • Umarım DLM veya AYT gibi bir havalimanı yapıp rezil olmazlar. Kontrollu yapılması lazım. sonra düzeltmek adına yolculara verilen eziyet turizmi baltalar.
  • Kesinlikle dış hatlar terminali yapılmalı. Bodrum turistik değeri olan bir ilçemiz.. Gerek yurt dışından gerekse yurt içinde milyonlarca insan geliyor yaz sezonunda bodruma.. En önemli ulaşım sistemi de havayolu ve terminaller.. Dört gözle açılmasını bekliyorum mayıs 2011 de..
AK Parti Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır, Bodrum'daki Muğla Üniversitesi Güzel Sanatla Fakültesi'nin yeni binalarının açılış törenine katılmasının ardından Milas-Bodrum Havalimanı'nda yapılmakta olan Yeni Dış Hatlar Terminali alanında incelemelerde bulundu.

Şantiye alanına girmeden Milas-Bodrum Havalimanı Başmüdürü Durmuş Duman'dan kısa bir bilgi alan Dr. Hıdır, sonrasında beraberindekilerle birlikte şantiye alanını gezdi ve buradaki yetkililerden çalışmaların ne durumda olduğu konusunda bilgi aldı.

"DÜNYA'NIN NADİDE HAVAALANLARINDAN BİRİSİ OLACAK"

Dr. Hıdır, burada yaptığı açıklamada; "Değerli başmüdürümüzle birlikte şantiyeyi gezmek ve bu şantiyede devam eşler ne durumda onu tespit etmek için geldik. Dün de bu müteahhit firmanın yönetim kurulu başkanı arkadaşımızla görüştük o da şantiyedeki işlerin normal iş takvimi çerçevesinde yürüdüğünü ifade etti. Şimdi buraya 22 bin 500 metrekareye oturan toplam 95 bin m² kullanım alanı olan dış hatlar terminali yerleştiriliyor." dedi.

"Şu anda mevcut olan iç hatlar terminali tamamen devre dışı bırakılacak. Şu anda kullanılan dış hatlar termali de iç hatlar termaline dönüştürülecek. Bu yeni yapılacak olan dış hatlar termaline 9 tane körüklü bağlantılı sistem olacak. 102 bin m²'de ek ilave apron yapılacak uçakların yanaşabilmesi için. Arka planda 100 bin m²'ye yakın otopark ve 180 bin m² toplam peyzaj alanı oluşacak. Dolayısıyla Milas-Bodrum Havaalanı bu bölgeye yakışır büyüklükte dünyanın nadide havaalanlarından birisine haline dönüştürülmüş olacak. Takriben 100 tane otobüs 23 bin tane otomobil kapasiteli bir otopark alanı olacak." diyen Dr. Hıdır, şöyle devam etti: "Benim özellikle üzerinde durduğun mevzulardan birisi buradan çıkarılacak olan hafriyatın bir çevre faciasına yol açıp açmağı şeklindeydi. Onu da başmüdürümüzden öğrendiğimiz kadarıyla havalimanı civarında bulunan bataklık alanların kurutulmasına dair toprak taşımak suretiyle set yapılacak. Dolayısıyla herhangi bir çevre sorunun da gerek hava alanını gelecekteki yağışlardan korunması bakımından gerekse çevremize zarar vermemek bakımından da böyle bir çalışma yapılacağını öğrenmiş bulunduk."

Yapılan deşarj alanlarıyla ilgili olarak da açıklamada bulunan Hıdır; "Az önce arkadaşlarımızın gösterdiği deşarj alanları var. İnşaatın ilk başladığı sırada 1 metreden çıkan su yapılan bu deşarjlar sayesinde 3 metreye kadar inmiş vaziyette. Toplam 5 metre eksi 5.5 bodrum kat yapılacağını hesap edersek bu deşarjlar demek ki 5.5 metre daha su seviyesini aşağıya zemine indirecek. Şu anda fore kazık sistemi 22 metrelik 2 bin 100 tane fore kazıktan oluşuyor. Bunun ortasındaki alan daha sonra hafriyatı yapılıp inşaatı bu boş hafriyat yapılan alana arkadaşlarımız oturtacak." dedi.

BİTİRİLME SÜRESİ 2011 MAYIS

Dış Hatlar Terminali'nin bitirilme süresi hakkında da bilgi veren Hıdır, şöyle konuştu: "Şu anda iş takvimi günü gününe devam ediyor. Jeoloji mühendisimiz alt taşeron firma ve dedi ki 2 aylık fore kazık çakma süresi haziranın ortasında tamamlanacak. Ben de kendisine Haziran'ın 30'da ziyaret edeceğimi söyledim. Verdikleri taahhütleri böylece yerinde inceleyeceğiz, yerine getirip getirmediğini de göreceğiz. Bütün dış hatlar terminalinin bitirilme süresi 2011 Mayıs ayı. Müteahhit firma ile Ankara'ya gittiğimde yüz yüze görüşeceğim. Bu arkadaşlarımızın da önünde varsa işin gecikmesine yol açan herhangi bir engel varsa gerek finans yönünden olur gerek mahkeme sürecindeki kayıplar yönüyle olur. Biz de onların çözümünde bakanlıkla firma arasında aracı olacağız, yardımcı olmaya gayret edeceğiz."

4.5 YILDA KENDİ KENDİNİ AMORTİ EDECEK

Hıdır, terminalin ihale bedeliyle ilgili olarak "İhale bedeli 85 milyon Euro Kamu İhale Kanunu'nda belirtilen bir takım marjlar var. 10-15 milyon Euro'luk artısı eksisi var. Firma eğer 2011 Mayıs ayından önce bitirirse erken bitirdiği her gün firmanın kendi kârı. Eğer gününde bitirse 45 aylık geri dönüşüm var. 45 ay takriben 4-4.5 yıl yapar. 4.5 yılda da bu tesis kendi kendini amorti edecek." şeklinde konuştu.

TAMAMLANDIĞINDA YILDA 5 MİLYON TURİSTİ AĞIRLAYACAK

Şu anda turist kapasitesi dış hatlar terminalinde 2 milyon turist olduğunu ancak yeni dış hatlar terminalinin bittiğinde yılda 5 milyon turisti ağırlayacak kapasiteye ulaşacağını belirten Hıdır, turizm için yapılan altyapı çalışmaları hakkında ise şunları söyledi: "Bununla ilgili biliyorsunuz Milas-Bodrum Havaalanı ile Bodrum arası Milas-Bodrum Havaalanı ile Milas arası sıcak asfaltlarımız tamamlandı. Turizme yönelik alt yapı çalışmalarımız gerek içme suyu gerek katı atık çöp depolama tesisleri devam ediyor. Bu tesisisin tamamlanıp hizmete girene kadar Bodrum yarımadasının turizm alt yapı hizmetleri yüzde 80 oranında tamamlanmış olacak. Biliyorsunuz 13 Aralık 2010'da Bodrum'daki çeşmelerden pınar suyunu akıtacağımızı söyledik."

Bodrum'a merkezi idareden yardım yapılacağını kaydeden Hıdır, konuşmasına şöyle sürdürdü: "İlaveten Turizm Bakanımız bugün gelecekti. Bakanlar Kurulu Toplantısı nedeniyle Güzel Sanatlar Fakültesi'nin açılışına gelemedi. Gelirken Sayın Bakanımızla konuştuk. 'Bu su ihalelerinde açılan yollardan müteahhitin yetiştiremediği ya da bu sezonda yetiştirilmesi zarureti olan arıtma tesisi, kanalizasyon, isale boru hatları, şehir şebekesi gibi konularda belediyelerimiz projeleri varsa bu projeleri de toplayın gelin. Sezon başlamadan bunlara da gerekli maddi yardımı kati sağlayalım' dediler.

Biz de Sayın Bakanımızla aynı kanaatteyiz. Bodrum yarımadası merkezi hükümetin yardımlarını almadan turizme hizmet vermesi çok zor. Dolayısıyla ocak ayında yaptığımız takriben 4.5 trilyon liralık eski parayla söylüyorum yardım ilaveten önümüzdeki günlerde bir o kadar belki daha fazlası Bodrum Belediyelerimize merkezi idareden yardım yapma niyetindeyiz. Bunu da ilgili belediye başkan arkadaşlarımıza söyledim. Turgutreis, Konacık, Ortakent-Yahşi, Yalıkavak, Yalıçiftlik, Mumcular bütün belediye başkanlarımız hazırlıklarını yapıp bize iletecekler."

Öte yandan Milas-Bodrum Havalimanı'na en çok uçak 9 Temmuz'da iniş yapacak. O gün 200 uçak inecek, bu da sadece o gün 36 bin yolcunun havalimanına gelmesi demek oluyor
"DÜNYANIN EN NADİDE HAVAALANLARINDAN BİRİSİ OLACAK"

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Umarım DLM veya AYT gibi bir havalimanı yapıp rezil olmazlar. Kontrollu yapılması lazım. sonra düzeltmek adına yolculara verilen eziyet turizmi baltalar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kesinlikle dış hatlar terminali yapılmalı. Bodrum turistik değeri olan bir ilçemiz.. Gerek yurt dışından gerekse yurt içinde milyonlarca insan geliyor yaz sezonunda bodruma.. En önemli ulaşım sistemi de havayolu ve terminaller.. Dört gözle açılmasını bekliyorum mayıs 2011 de..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000