02 Şubat 2023, Perşembe 17:48:20

Drone ile kargo teslimatı mevzuata takıldı!

Kaliforniya ve Teksas'taki 10 haneye drone ile sipariş teslim edildi. Amazon Prime Air, bu alandaki çalışmalarını genişletmeyi amaçlıyor. Ancak hizmetin yayılmasında mevzuat hala büyük engel teşkil ediyor.

Kaliforniya ve Teksas'taki 10 haneye drone ile sipariş teslim edildi. Amazon Prime Air, bu alandaki çalışmalarını genişletmeyi amaçlıyor. Ancak hizmetin yayılmasında mevzuat hala büyük engel teşkil ediyor.

Amazon Prime Air Başkan Yardımcısı David Carbon LinkedIn üzerinden şirketin ilk drone teslimatlarını başarıyla gerçekleştirdiği duyurmasının üzerinden 1 aydan daha fazla bir zaman geçti. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Kaliforniya ve Teksas'taki 10 haneye drone ile sipariş teslim edildi. Amazon Prime Air, bu alandaki çalışmalarını genişletmeyi amaçlıyor. Bir taraftan şirketin bünyesinde kargo teslimatı yapan kişilerin yarısından fazlasını işten çıkardığı söylendi.

Amazon, paketleri müşterilere 30 dakika veya daha kısa sürede teslim etmek amacıyla 2013'ten beri drone'lar üzerinde çalışıyor. Şirket, drone ile teslimata başlamak için 2020'de Federal Havacılık Kurumu'ndan (FAA) onay aldı. Ancak şirket, FAA'nın mevzuatına takılıyor. Çünkü FAA'nın mevzuatına göre; drone'ların insanların güvenliği sağlamak adına yaklaşık 5 kilometre uzaklıktan fark edilebilir halde uçması gerekiyor. Bundan emin olmak için de aracın bir insan tarafından kontrol edilmesi lazım. Yani insanların yerini alması için tasarlanan drone'ların güvenli bir şekilde bir yerden bir yere gitmesi için insana ihtiyacı var.

FAA drone uçuşlarıyla ilgili sıkı bir mevzuata sahip. Bu da Amazon'un faaliyet alanını genişletmesi konusunda engeller çıkarıyor. FAA'ya göre öncelikle 25 kg üzerinde drone kayıda tabi olması gerekiyor. Drone'ların120 m yüksekte, karayolu üzerinden, helikpoter uçuş sahaları, askeri bölgeler, ulusal parklarda, havaalanı gibi bölgelerde uçuş yapması kesinlikle yasak. Yani ABD, drone'larla ilgili regülasyona sahip. Ama pratikte pek de uygulanabilir değil.

Güvenlik önemli bir mesele

Küresel pandemi krizi sebebiyle teslimat görevlilerini ve tüketicileri pandemi riskinden korumak için temassız teslimat ihtiyacı lojistik ekosisteminde daha fazla konuşuldu. Yani yeni nesil temassız teslimat seçeneklerini daha fazla gündeme getirdi. Güvenlik burada en çok tartışılan konulardan biri.

Webrazzi'de yer alan habere göre; Geçen Mart ayında Amazon'un teslimat drone'larından birinin kaza yaparak yangına sebep oldu. ABD'nin Oregon eyaletinde gerçekleşen kazanın Lityum bataryada çıkan yangının, drone'a büyük zarar verdiği ortaya çıktı. Yaklaşık 40 kilogramlık hava aracının pervane arızası yüzünden yere çakıldığı söylendi. 9 ay içinde böyle 4 kazanın yaşandığı biliniyor. Amazon, bu kazalarda şirketin herhangi bir maddi ya da manevi kayıp yaşamadığını açıkladı.

Yaklaşık 10 yıldır drone ile teslimat üzerinde çalışan Amazon bu hizmeti genişletmek için deyim yerindeyse mücadele ediyor. İşin ne zaman tam olarak oturacağı merak konusu...Bir taraftan Türkiye'de de geçen ay Yurtiçi Kargo tarafından drone ile kargo teslimatı yapıldı. Ancak şirket bu hizmete başlamak için bu konuyla ilgili regülasyonların tamamlanmasını bekleyecek.

Geçen ay Hepsiburada'nın katkılarıyla Future Talks isimli bir seriye başladığı ve 5 bölümden oluşacak olan serinin ikinci bölümünde teslimat süreçleri ve geleceği konuşuldu.

Drone ile kargo teslimatı mevzuata takıldı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000