07 Mayıs 2009, Perşembe 08:02:23

Dreamliner, uçuş hattına alındı

Boeing'in Haziran ayı sonunda deneme uçuşuna başlaması planlanan yeni modeli 787 Dreamliner, Everett Tesisleri'nde son hazırlıkların yapılacağı ''Uçuş Hattı''na alındı.

Boeing'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, 787 Dreamliner'in deneme uçuşu öncesi geçmesi gereken yeni ve kapsamlı denetim aşamasının ilk adımı olan yakıt testi, birkaç gün içinde başlayacak.

''Uçuş Hattı'' testleriyle birlikte bir yandan ''ZA001'' koduyla adlandırılan ve test programına alınan ilk 787 uçağının motorları çalıştırılırken, diğer yandan da güç ve sistem testleri gerçekleştirilecek. Son sistem denetimleri ve yüksek hızlı taksi yolu testlerinin tamamlanmasının ardından ''geleceğin uçağı'' olarak tanımlanan 787 Dreamliner, Haziran sonunda planlanan ilk uçuşa hazır olacak.

''ZA001'', ilk uçuşun tam bir simülasyonu olan yapı doğrulama, gövde ve sistem entegrasyonu ve iniş takımı testleri gibi bir dizi teste tabii tutuldu. Baş Pilot Mike Carriker kontrolünde gerçekleştirilen simülasyonda tüm uçuş kontrolleri, yazılım ve donanım test edilirken, manuel ve otomatik inişle kapsamlı yer testleri de uygulandı.

İlk uçuş öncesinde, uçağın gövdesi üzerinde yapılması gereken tüm yapısal testler de tamamlandı. 21 Nisanda gerçekleştirilen son testte kanatlar, ticari uçuşta karşılaşabileceği en yüksek ağırlığa tabi tutuldu. Kanatlara ve kanat uçlarına uygulanan kuvvet, uçağın yaşadığı yer çekimi gücünün neredeyse 2.5 katı oldu.

Boeing, uçağın sarsıntılara karşı vereceği tepkiyi ölçmek için diğer test uçağı olan ''ZA002'' üzerinde yer titreşim testini uyguladı. Böylece deneme uçuşu öncesi gerekli tüm yapısal testler tamamlandı.

Konuyla ilgili bilgi veren Boeing 787 Programı Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Scott Fancher, ''Programda büyük ilerleme kaydediyor ve ilk uçuşa hızla yaklaşıyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlar, harici güç ünitesi veya uçağın motorlarının yedek güç üniteleriyle gerçekleştireceğimiz yer testleri için kendimize olan güvenimizi artırdı. Bu, ilk uçuş aşamasının önemli bir kilometre taşıdır'' ifadesini kullandı.

Boeing 787 Dreamliner'in, bugüne kadar 57 havayolu şirketinden 886 kesin sipariş aldığı da bildirildi.
 

Dreamliner, uçuş hattına alındı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000