28 Mayıs 2014, Çarşamba 09:21:07

DONETSK HAVALİMANI'NDA KANLI OPERASYON

Rusya yanlılarının işgal ettiği Donetsk Havalimanı, dün kanlı bir operasyonla ordunun eline geçti.

Ukrayna’da batı ile doğu arasındaki içsavaşta her geçen gün daha fazla kanlı dökülüyor. Pazar günkü devlet başkanlığı seçiminin ertesi günü Rusya yanlılarının işgal ettiği Donetsk Havalimanı, dün kanlı bir operasyonla ordunun eline geçti. Operasyonda onlarca Rusya yanlısı milis ve sivil öldü.

Mi-24 ve Mi-8 helikopterleri ve Mig-29 savaç uçakları bombardıman yapar ve askerler paraşütle inerken, Rus milisler havalimanı bölgesinden çekildi. Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, "Havalimanı tümüyle kontrolümüzde. Düşman ağır kayıplar verdi, biz hiç vermedik. Tek bir terörist kalmayana dek devam edeceğiz" dedi.

Çatışmalar havalimanı ve gar çevresinde devam etti. BBC’ye göre en az 30, Belediye Başkanı Aleksandır Lukyançenko’ya göre 40 Rusya yanlısı öldürüldü. ‘Halk Cumhuriyeti Başbakanı’ Aleksandr Boroday, 50'den fazla can kaybı açıklayıp "Yaralananları taşıyan kamyonların vurulmasıyla 15 kişi daha öldü. Yaralı vurmak tüm uluslararası hukuk kurallarına aykırı" dedi. ‘Halk Cumhuriyeti Yüksek Konseyi Eş Başkanı’ Denis Puşilin ise siviller dahil 100'e yakın ölüden söz edip "Ölüleri toplamak imkansız çünkü keskin nişancılar ateş açıyor" diye konuştu. Ordunun sivil binalara da ateş açtığı, hatta saatlerce havan topuyla dövdüğü öne sürüldü. Bu gelişmeler, Kırım’ı ilhak eden ama Doğu Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunmama sözü veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i zorda bıraktı. AB Dönem Başkanı olan İtalya Başbakanı Matteo Renzi’yi arayan Putin, Kiev yönetiminin operasyonu derhal durdurmasını ve Rusya yanlılarıyla barışçı diyaloga geçmesini istedi.

DONETSK HAVALİMANI'NDA KANLI OPERASYON

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000