13 Mayıs 2009, Çarşamba 08:01:33

Diyarbakırlı mucitler yerli Heron üretti

Diyarbakır'da 5 yüksekokul öğrencisi, üç çeşit kamerayla görüntü alan ve güneş enerjisiyle çalışan İsrail'in ürettiği 'Heron' tipi keşif uçağı geliştirdi.

Proje danışmanı Araştırma Görevlisi Abdullah Toprak, destek bulmaları halinde uçağı askeri amaçlı kullanabilecek seviyede geliştirebileceklerini söyledi.

Diyarbakır'da Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı (METEF) açıldı. Muazzez Sümer Kız Meslek Lisesi bahçesindeki METEF'in açılış törenine Diyarbakır Vali Yardımcısı Miktat Alan, Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun eşi Gül Mutlu, Milli Eğitim Müdürü Zülfi Toman öğretmen ve öğrenciler katıldı. Fuarda il genelinde Mesleki ve Teknik Eğitim veren kurumlarda eğitim-öğretim gören öğrenciler yetenekleriyle ürettikleri ürünleri sergiledi.

Folklor gösterileri ile başlayan fuarın açış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdürü Zülfi Toman, mesleki ve teknik eğitim veren kurumların bir çok sektöre ara eleman yetiştirdiğini söyledi. Türkiye'de mesleki ve teknik eğitim veren kurumlara ilgisizlikten yakınan Toman, "Sanayimiz hızla gelişerek daha ileri gitmek için çaba sarf etmektedir. Buna rağmen mesleki eğitimde istenilen amaca ulaşılamamıştır. Gelişmiş ülkelerde yüzde 35 genel eğitim, yüzde 65 mesleki eğitimken bu oran ülkemizde tam tersidir." dedi.

Konuşmaların ardından beceri tabanlı proje yarışmasında dereceye giren projelerin danışman öğretmenleri ile öğrencilere plaket, belge ve hediyeler verildi. Daha sonra protokol, standları dolaşarak öğrencilerin ürettikleri teknolojik ürünleri inceledi. Fuarda en fazla ilgiyi Dicle Üniversitesi (D.Ü) Meslek Yüksekokulu Elektronik Bölümü öğrencilerinin yaptığı minik keşif uçakları çekti. Minik uçak, kanadının üst kısmına yerleştirilen paneller sayesinde güneş enerjisiyle çalışıyor. Alt kısma yerleştirilen üç kamera (infrared, termal ve video) sayesinde uçağın geçtiği yerin görüntüsü kayda alınıyor. Termal ve infrared kameralar, gece ve havanın kapalı olduğu zamanlarda görüntüler alınabiliyor. Gündüz ve açık havalarda da görüntü video kamerayla kaydediliyor. Uçak görüntüleri wireless (kablosuz bağlantı) özelliği sayesinde de komuta edildiği merkeze anında gönderebiliyor.

Mucitler Pervin Durak, Yasemin Yeşilbaş, Nuri Aslan ve Ferhat Aydın'ın hedefi uçağın kanatlarını genişletip havada daha fazla kalmasını sağlamak. Öğrenciler, "Bunu başarırsak uçağımız belki de İsrail'in 'Heron'larına rakip olur" hayalini kuruyor. Mucit öğrenciler, destek bulmaları halinde uçağın kanat genişliğini ve pervane sayısını artırıp havada daha fazla kalmasını sağlayabileceklerini ifade ediyor.

Proje danışmanı Araştırma Görevlisi Abdullah Toprak, biri sadece güneş enerjisiyle diğeri aynı zamanda yakıt da alabilen iki model minik uçak geliştirdiklerini söyledi. Ürettikleri uçağı geliştirmeleri halinde coğrafi koşulların zor olduğu bölgelerde arama kurtarma için de kullanılabileceğini belirten Toprak, şunları ifade etti: "Heronlar çok daha gelişmiş. Ama biz de farklı özelliklere kullanarak, çeşitli kamera tekniklerini kullanarak Heronlarda olmayan nesne tanıma özelliği sağlıyoruz. Uçak havada görüntü alırken, aynı zamanda nesnenin insan mı değil mi bilgisini komuta merkezine ulaştırıyor. Bilgilere göre nesneyi yakınlaştırabiliyor."
 

Diyarbakırlı mucitler yerli Heron üretti

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000