14 Şubat 2021, Pazar 11:34:12

DHMİ elektronikçilerinin isyanı; 'Lisansımızdan elinizi çekin'

Türkiye Hava Trafik Emniyeti Elektronik Teknik Elemanlar Derneği (TAESA) sert bir açıklama yaparak; 'Yeter artık' dedi.
  • kardesim birbirimize resetci falan diye lakap takmayalım hepimiz bukurumda saygınligı hakediyoruz kuleci kendi görevini yapsın diger birimlerde görevin layıkıyla yapıyor kimse kimseden üstün degildir herkezin görevinin önemi vardır insallah alırsınız lisansları sonucta bir ucagın ınısı vekalkısı hepimizin sorumlulugundadır birimiz olmazsak halkanın teki kopar ozaman ıyı olmaz hayırlı ramazanla butun arkadaşlarıma
  • Arkadaşlar neden personellerimiz bir lisans uğruna birbirini yiyor hepimiz bu zincirin bir halkasıyiz çalışmamız ünvannlar arası maaş farkının kapatılmasi yönünde olsa daha iyi olmaz mı.ben daha çok hak ediyorum bu lisansı diyerek bir yere varamayiz
  • Bunlarda Halil Sezai'ye bağladılar. İsyaaaaan. ATSEP benim vermem.
  • Tüm personel atclerden nefret ediyor ya hani. İşte biz de bu gibi durumlarda çatışmanızı uzaktan keyifle izliyoruz. Yiyin birbirinizi
  • Aim lisans alırken niye siz lisans alıyorsunuz, herkese lisans mı olur demediniz? Kimin lisans alıp alamayacağına atsepçiler mi karar veriyor? Siz alırken iyi ama elektrikçi alırsa işi sulandıralım diyorsunuz.
  • Talebiniz alınmıştır,istediğiniz kurum oluşturulmuştur,iyi günler dileriz...
  • Cns'de hiçbir firmayla bakım sözleşmesi yokmuş.İşiniz gücünüz yalan dolan olmuş. Elektronik daha yeni italyan firmasıyla 3 senelik bakım sözleşmesi imzalamadı mı?
  • biriniz gidip fındık bahçesi birinizde gidip muz bahçesi işletin /
  • hüseyin başgan tgsden geldi,özel firmalara pabuç bırakmaz,sen hiç endişelenme gözen kardeşim^3
  • aim lisans aldıktan sonra apron niye alamasın ki_.

Türkiye Hava Trafik Emniyeti Elektronik Teknik Elemanlar Derneği (TAESA) sert bir açıklama yaparak; 'Yeter artık' dedi.

Geçtiğimiz günlerde HAVELTED'in lisans yönetmeliğinin revize edilmesi için bulunduğu talep sonrası bir araya gelen yetkililer bir toplantı gerçekleştirmişti.

TAESA da konuya ilişkin bir açıklamada bulundu:

Artık Yeter, ATSEP Lisansımızdan Elinizi Çekin!!!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ilk olarak 2005’te yayınlanan ve son halini 2013 yılında alan SHY-ATSEP yönetmeliği, ülkemizdeki tek hava seyrüsefer hizmet sağlayıcı kuruluş olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi bünyesinde CNS (Haberleşme-Seyrüsefer-Gözetim) sistemlerinin bakım onarım ve idamesinden sorumlu Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personelinin (ATSEP) ön yeterlilik, eğitim, lisans ve yetkilendirilmesine yönelik standartları belirlemektedir.

Ulusal ve uluslararası mevzuatta çok açık ve net bir şekilde “Güç kaynağı” ve “İklimlendirme” sistem ve ekipmanlarına yönelik hizmet veren personelin ATSEP olarak değerlendirilmemesi gerektiği ve söz konusu alanların ATSEP kapsamı dışında olduğu belirtilmektedir. Hal böyleyken meslektaşlarımıza, Derneğimize ve Elektronik Daire Başkanlığımıza uzun zamandır yöneltilen ağır suçlamalar, hakaretler ve karalamalara rağmen her gün yüz yüze geldiğimiz mesai arkadaşlarımızla karşı karşıya gelmemek ve Kurum iş barışına zarar vermemek adına gayret göstermiş, bu zamana kadar herhangi bir açıklama yapmamıştık. Ancak suskunluğumuzu zayıflık belirtisi zannetme gafletinde bulunan bazı çevreler, Derneğimize ve meslektaşlarımıza karşı sosyal medya ve internet ortamında hakaret, suçlama, karalama ve tehditlere varan bir linç kampanyası başlatmıştır. Bu durumda konunun yanlış anlaşılmasını gidermek adına uluslararası mevzuatta yer alan gerçekleri açıklama gereği hâsıl olmuştur.

Kuruluşumuz birim yönetmeliklerinde CNS hizmetlerinin Elektronik Dairesi Başkanlığının görev ve sorumluluk alanında olduğu açıkça belirtilmektedir. Buna rağmen Kuruluşumuza bağlı bir Başkanlık teamüllere aykırı bir biçimde, Elektronik Dairesi Başkanlığının bilgisi olmaksızın Kurum dışı yazışma yaparak SHY-ATSEP yönetmeliğinde revizyon talebi ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne başvurmuştur.  Bunun üzerine DHMİ bünyesinde görev yapan elektrik, makina ve bilgi teknolojileri personelinin görev tanımlarının ATSEP Lisansı kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine yönelik SHGM koordinatörlüğünde 11.02.2021 tarihinde bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Bahse konu toplantıya SHGM Hava Seyrüsefer Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde Elektronik Dairesi Başkanlığı, İşletme Dairesi Başkanlığı ve Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığından yönetici ve personel katılım sağlamıştır.

Toplantıya katılan paydaşlar, bir toplantının ana unsuru olan görüş, ifade ve tezlerini karşılıklı olarak paylaşmışlardır. Başkanlığımız adına toplantıya katılan meslektaşlarımız tarafından yürürlükte olan ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde ATSEP’ in tanımı, CNS sistemlerinin kapsamı, CNS sistemlerinin ATM/ANS’ teki yeri, ILO, ICAO ve EASA’ da tanımlanan görev, sorumluluk ve yetkinlikleri ayrıntılı bir sunum üzerinden katılımcıların bilgisine sunulmuştur.

“Power Supply” konusunda yürürlükten kaldırılmış eğitim dokümanları üzerinden Power Supply alt başlığının ATSEP mesleğinin ana unsurlarından biri olduğu, EASA’nın (Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı) konuya ilişkin düzenlemeleri yerine örnek gösterilen Afganistan, Fiji, Bahamalar, Fildişi Sahilleri, Libya gibi ülkelerdeki EĞİTİM dokümanlarında Power Supply ve Air Conditioning başlıklarının yer aldığı, bu tez üzerinden de ATSEP olarak lisanslandırıldıkları iddia edilmiş, ancak herhangi bir lisans örneği sunulmamıştır.

Örnek olarak gösterildiği iddia edilen ülkelere ilişkin belgelerin birbiri ile dahi örtüşmeyen ve yürürlükten kaldırılmış EĞİTİM doküman ve müfredatları olması bir tarafa bırakılsa bile ülkemizin havacılık alanında koyduğu hedefler ve geldiği nokta düşünüldüğünde bu ülkelerin gerek CNS Sistemlerinin kapasitesi gerekse insan kaynakları mevcudiyeti açısından emsal alınmasının talep edilmesi dahi havacılığımız için utanç vericidir.

Avrupa Birliğine üye tüm ülkelerin havacılık emniyetinden sorumlu olan ve 150’yi aşkın ülke ile de Teknik İşbirliği anlaşması olan EASA (Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı)’nın ATSEP’in kapsamına ilişkin çok açık ve net ifadesinin yer aldığı düzenlemesinin ilgili bölümü aşağıdadır.

https://www.easa.europa.eu/sites/default/files/dfu/Applicable%20as%20of%2027%20January%202022%20%E2%80%94%20Easy%20Access%20Rules%20for%20Air%20Traffic%20Management-Air%20Navigation%20Services%20%28Regulation%20%28EU%29%202017-373%29.pdf



Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü temsilen toplantıyı organize eden yetkililer tarafından ulusal ve uluslararası mevzuatlar doğrultusunda elektrik, makina ve BT personelinin görev tanımlarının ATSEP Lisansı kapsamında mı yer aldığı yoksa bu personel için ayrı bir lisanslandırma sürecinin mi işletileceğine yönelik bir değerlendirme yapılacağı taraflarınca belirtilmiştir.

Bu doğrultuda henüz ortada herhangi bir SHGM değerlendirmesi olmamasına ve ICAO, AB ve EASA düzenlemelerinin açık hükümlerine rağmen bazı sivil toplum kuruluşlarının yaptığı suçlayıcı, yanlış, kutuplaştırıcı açıklamaları kınıyor, mesai arkadaşlarımız ile oluşturmaya çalıştıkları nefret ortamına ulaşamayacaklarını ifade ediyoruz. Yapılan bu tarz açıklamaların Kuruluşumuz personelini beklentiye sokmak veya birbirine düşürmek dışında bir amaca hizmet etmeyeceği açıktır.

Ülkemiz hava sahasında hava seyrüsefer emniyetini en üst seviyede tutmak için 7/24 hizmet veren ATSEP lisanslı personelini hiçbir zaman taraf olmak istemediği halde bir mücadelenin içine sokarak, buna mukabil uluslararası mevzuat sunulduğunda suçlayıp, hedef gösterip, sonrasında da tek taraflı olarak SHGM lehte karar vermiş gibi algı yöneterek hiçbir yere varılamaz ve bu davranış biçimi hiç bir etik değerle bağdaşmaz.

Özellikle sosyal medyada yanlış yönlendirme ve bilgilendirmeler sonucu, ATSEP lisansı ile havacılık tazminatının ilişkili olduğu, ATSEP lisansı olmadan üst gruptan tazminat alınamayacağı, Derneğimizin bu sebeple diğer birimlerin lisanslanmasına ve üst gruptan tazminat almasına karşı çıktığı gibi akla mantığa uygun olmayan yorumları ve açıklamaları şaşkınlık ve hayretle karşılıyoruz.

Her zaman ve her platformda ifade ettiğimiz üzere; Kuruluşumuza bağlı diğer birimlerde hizmet veren herhangi bir iş kolunun ya da unvan grubunun ne özlük hakları, ne havacılık tazminatı ne de yeni bir lisanslandırma süreçlerine asla karşı olmadığımızı aksine desteklediğimizi bir kez daha belirtmek isteriz. Burada dikkat edilmesi gereken husus lisans kapsamı ve o kapsamda yer alacak iş tanımlarının belirlenmesidir ki ATSEP için ILO, ICAO ve EASA dokümanlarında bunlar açıkça belirlenmiştir.

Malum sivil toplum kuruluşuna ve onunla birlikte camiamızı hedef alanlara tavsiyemiz şudur ki, eksik ve yanlış açıklamalar ve mesnetsiz iddialarla, kamuoyunu ve kendi disiplini altındaki personelini yanlış yönlendirme çabalarını ve birimler arası ilişkileri bozarak personeli birbirine düşürecek hal ve hareketlerde bulunmayı bitirip, enerjilerini kendi iş ve görev tanımında olmayan bir Lisansı almaya çalışmak yerine bu konuda otorite olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne başvurarak kendi iş ve görev alanlarını tanımlayan yeni bir Lisans süreci başlatmaları olacaktır. Lisanslandırma tecrübelerimiz ışığında her türlü çabayı sunmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Türkiye Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli Derneği

TAESA - ATSEP

DHMİ elektronikçilerinin isyanı; 'Lisansımızdan elinizi çekin'

Yorumlar Tüm Yorumlar (147)

havacı ~ 2 yıl önce
kardesim birbirimize resetci falan diye lakap takmayalım hepimiz bukurumda saygınligı hakediyoruz kuleci kendi görevini yapsın diger birimlerde görevin layıkıyla yapıyor kimse kimseden üstün degildir herkezin görevinin önemi vardır insallah alırsınız lisansları sonucta bir ucagın ınısı vekalkısı hepimizin sorumlulugundadır birimiz olmazsak halkanın teki kopar ozaman ıyı olmaz hayırlı ramazanla butun arkadaşlarıma

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atsep ~ 3 yıl önce
Arkadaşlar neden personellerimiz bir lisans uğruna birbirini yiyor hepimiz bu zincirin bir halkasıyiz çalışmamız ünvannlar arası maaş farkının kapatılmasi yönünde olsa daha iyi olmaz mı.ben daha çok hak ediyorum bu lisansı diyerek bir yere varamayiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ağlamayın ~ 3 yıl önce
Bunlarda Halil Sezai'ye bağladılar. İsyaaaaan. ATSEP benim vermem.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hava Trafik Kontrol ~ 3 yıl önce
Tüm personel atclerden nefret ediyor ya hani. İşte biz de bu gibi durumlarda çatışmanızı uzaktan keyifle izliyoruz. Yiyin birbirinizi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alyans ~ 3 yıl önce
Aim lisans alırken niye siz lisans alıyorsunuz, herkese lisans mı olur demediniz? Kimin lisans alıp alamayacağına atsepçiler mi karar veriyor? Siz alırken iyi ama elektrikçi alırsa işi sulandıralım diyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
başgan ~ 3 yıl önce
Talebiniz alınmıştır,istediğiniz kurum oluşturulmuştur,iyi günler dileriz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
osman bey ~ 3 yıl önce
Cns'de hiçbir firmayla bakım sözleşmesi yokmuş.İşiniz gücünüz yalan dolan olmuş. Elektronik daha yeni italyan firmasıyla 3 senelik bakım sözleşmesi imzalamadı mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tarif 31 ~ 3 yıl önce
biriniz gidip fındık bahçesi birinizde gidip muz bahçesi işletin /

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gözcü ~ 3 yıl önce
hüseyin başgan tgsden geldi,özel firmalara pabuç bırakmaz,sen hiç endişelenme gözen kardeşim^3

Yanıtla

Kalan karakter 1000
follow you ~ 3 yıl önce
aim lisans aldıktan sonra apron niye alamasın ki_.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000