08 Ağustos 2015, Cumartesi 10:39:21

Cumhuriyet tarihinin ilk hava harp şehidi: Cengiz Topel

Tarihte bugün 1964 Kıbrıs uçuşunda Hava Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'in uçağı Rumlar tarafından düşürüldü. Topel, cumhuriyet tarihinin ilk hava harp şehidi oldu. İşte Cengiz Topel'in hayatı ve şehadeti...
  • Bizzat geçitkalede yüzümüze işgalcisiniz diyenler oldu.Sonra baktıkki gençlerin çoğu aynı görüşte hepsi ingiliz pasaportlu.Altlarında son model arabalar benzin fiyatı yarı yarıya .Ekmek elden su gölden.Birde kendime baktım üç kuruş paranın peşinde oradayım.Birde orası için savaşanları şehitleri düşündüm içim cız etti.Allah bildiği gibi yapsın.
  • Üsteğmen Muzaffer Erdönmez ismini duydunuz mu?
  • harekata katılan isimler yani kol uçucularının isimleri yanlış yazılmış.
  • osmanlı rus harbi sonrasında 1878 yılları sanırım ingiltere ye yılda 90ooo altın bedeli kiraya verilmiştir, kim vermiştir, osmanlı, sonradan ingiltere tarafından ilhak edilmiş ve o tarihten sonra sorunlar eksik olmamıştır. ne zaman ki 1974 barış harekatına kadar, bu kararı alan rahmetli Ecevit ve hükümetini de saygı ile anıyorum. tüm emperyalistlere gereken cevabı vermişlerdir ama o zamana kadar da çok bedel ödenmiştir. Türk, asker, tmt den ... bu tarihe kadar ödediğimiz bedellerden birisi de Cengiz Topel dir. Diğer canlar gibi. Hepsini saygı ve sevgi ile anıyorum. O günlerde imkanlarımız kısıtlı idi, 1967 de çıkarma gemimiz bile yoktu, ama cesaretimiz vardı, yapamadık, balıkçı gemileri ile çıkamadık Kıbrıs a ama 1974 te tüm emperyalist ülkelerin karşı çıkmasına rağmen "Ayşe tatile çıktı".. şimdi bu kadar bedel ödediğimiz yavru vatan, ver kurtul politikasına dönüştü, ver kurtul... şimdi her şey var, yürek yok, tüm şehitlerimize çok şey borçluyuz, TMT ye de, Denktaş a da..
  • Ucaginin parcalari dustugu yerde lefke bolgesinde anit haline getirilmistir.
  • 1974 de intikamınız alındı rahat uyuyun kahramanlar hemde 10 misliyle
  • Kahraman şehidimiz, rumlar tarafından kahpece işkence ile şehit edilmiştir. Ruhu şad olsun.
  • Cengiz Topel ve tüm şehitlerimizin ruhu şaad olsun. Allah ülkemizi vatan hainlerinden korusun, burnumuzun dibinde Ege'de Yunan'lılarca el konulan adacıkları da Genelkurmay'ın görmesini nasip etsin. yoksa yakında Bodrum ve Didim'e de gelip yerleşecekler kimse ses çıkarmaz ve dur demezse.
  • "Tüllenen mağribi, akşamları sarsam yarana... Yine bir şey yapabildim diyemem hâtırana..." Ey Kahraman Yüzbaşım, Cesaretin ve Şehadetin hiç bir zaman unutulmayacak.
  • Pilotunu esir alıp öldürenlere karşı hiç bir şey yapmazsan sonucu bugünler olur. Sözüm devleti o günden bu güne yönetenlere.

Türk Hava Kuvvetleri'nin 8 Ağustos Cumartesi günü, Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşu sırasında Rumlar tarafından uçağı vurulan Hv. Plt. Yzb. Cengiz Topel paraşütle atlayarak kurtulmuştu. 

Ancak Rumlar tarafından işkence gördüğü iddia edilen Topel, cumhuriyet tarihinin ilk hava harp şehidi olmuştur. Bugün, Hv. Plt. Yzb. Cengiz Topel'in şehadetinin 51'inci yılı.

HV. PLT. YZB. CENGİZ TOPEL'İN HAYATI

Hv.Plt.Yzb.Cengiz TOPEL (1955-19), 1934 yılında İzmit’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Kadıköy’de, lise öğrenimini 1953 yılında Kuleli Askerî Lisesi’nde tamamladı.

1953 yılında girdiği Kara Harp Okulundan 1955 yılında Asteğmen olarak mezun oldu. Küçük yaşlarından beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrıldı ve pilot eğitimi için Kanada’ya gönderildi. Kanada’daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon Hava Üssünde göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir 1’inci Ana Jet Üssü’ne atandı. 1963 yılında Yüzbaşılığa terfi etti. 

5 Ağustos 1964 yılında Rumlar, Erenköy ve Mansur bölgelerine denizden hücumbotları, karadan ise tanklarla takviyeli piyade birlikleri ile ani bir saldırıya geçtiler. Türk kasabalarını havanlarla topa tutarak sahildeki Türk balıkçı teknelerine ateş açtılar. Ada’daki BM Barış Gücü Kuvvetleri bu katliam harekâtı karşısında hareketsiz kaldı.

Türkiye’den ilk yardım 7 Ağustos’ta dört uçak ile yapıldı. Yapılan bu uyarı uçuşu, Erenköy’de üç gündür kahramanca direnen ve Anavatandan yardım bekleyen Mücahitler için bir umut ışığı oldu.

8 Ağustos 1964’te Türk Hava Kuvvetlerinin harekâtını gerçekleşirken Eskişehir 112’inci Filo Komutanlığında oluşturulan dörtlü kolda;

Lider Yzb.Cengiz TOPEL
2 numara Ütğm.İzzet ÖZTARHAN
3 numara Yzb. Kamil AYDIN
4 numara Ütğm.Ethem SANCAR bulunmaktaydı.

Cengiz TOPEL liderliğindeki kol, 8 Ağustos Cumartesi saat 17.00-18.00 civarında Eskişehir’den havalandı. Bu harekâtta Gemikonağı-Yeşilyurt arasında kol hedefleri olan hücumbotlar görülür görülmez bir atış paterni teşkil edildi. Limanın hemen arkasında denize paralel uzanan yüksek dağlar nedeniyle denizden karaya doğru bir atış paterni izlendi. Artık taarruzlar başlamıştı. Denizdeki hücumbotlar kaçmaya, uçaklar ise onları hedef almaya çalışıyorlardı. Bu uğraşı içerisinde F-100 tipi jet uçağımızı kullanan Cengiz TOPEL ilk dalışını yaptı. Hücumbot, hedef göstergesinde hızla büyürken bombasını attı ve yükseldi. İlk dalışlardan sonra kol tekrar paterne girerek ikinci dalış için hazırlandı. İşte herşey o zaman oldu.



Akdeniz üzerinde Erenköy’e gitmekte olan Bnb.H.Basri YURDAKUL’un telsizinden şu sözler yankılandı...

- " Cengiz Yüzbaşım uçağından dumanlar çıkıyor atla!" ( Ütğm.İzzet ÖZTARHAN )
- ......
- "Yüzbaşım!.....cayır cayır yanıyorsun atla!" ( Ütğm.İzzet ÖZTARHAN )
- " Tamam atladı. " ( Muhtemelen Yzb.Mehmet KONEDRALI )
- " Paraşütü açıldı. " ( Ütğm.İzzet ÖZTARHAN )  

Cengiz TOPEL’in uçağı isabet almış, paraşütle atlamak zorunda kalmıştır. Cengiz TOPEL, paraşütle atladıktan sonra Lefke, Gaziveren, Elye ve Çamlıköy Türk yerleşim birimleri arasında bulunan Peristeronori Rum köyünün yakınından geçen bir asfalt yola inmiştir. Yere indiği zaman bir ayağının kırıldığı ve çene kemiğinin zedelendiği söyleniyor olmasına rağmen bunun doğruluk derecesini belirtir bir kanıt bulunamamıştır.

Cengiz TOPEL’in yere indikten sonra haritasından Lefke yönünü tespit ederek o yöne doğru koşmaya başladığı, ancak kısa bir süre sonra arkasından gelen bir jipte bulunan üç Rum askerî tarafından yakalandığı, ayrıca mermisinin bitimine kadar kendisini koruduğu ve yanına hiç kimseyi yaklaştırmadığı söylenmektedir. Cengiz TOPEL’in yakalandıktan sonra başına gelenler konusunda birçok varsayımlar ortaya atılmıştır.

Bir varsayıma göre, Cengiz TOPEL, Peristeronori Rum köyü yakınlarında yakalandıktan sonra Güzelyurt’a götürülür. Fakat tam şehrin girişinde 500 kadar Rum askerî ve Grivas’ın (EOKA lideri) adamları tarafından araba durdurulmak suretiyle aşağıya indirilir. Elleri kelepçeli olduğu hâlde hemen orada konuşturulmak istenir, Cengiz TOPEL’in suskunluğunu attıkları dipçik darbeleri ile bozamayınca sinirlenirler ve arkadan üç el ateş ederek onu yaralarlar. Ancak Cengiz TOPEL’den daha çok bilgi almak isteyen Rum liderlerinin olaya el atmaları ile TOPEL Lefkoşe Rum hastanesine kaldırılarak ameliyat edilir.

Diğer bir varsayıma göre ise Cengiz TOPEL, önce Güzelyurt hastanesinde tedavi edilip daha sonra Rum Manastırına götürülerek kendisinden bilgi vermesi ve televizyona çıkıp Türkiye aleyhinde konuşma yapması istenir. Cengiz TOPEL tarafından, Rumların bu istekleri rededilince kendisine canice ve acımasızca işkence yapılarak öldürüldüğü belirtilmektedir. Bütün bunlardan sonra Cengiz TOPEL, Lefkoşe Rum Hastahanesine götürülmüştür. Yzb.Cengiz TOPEL’e savaş esiri muamelesi yapılması gerekirken, Rumlar uluslararası yasalara aykırı hareket etmişler ve onu şehit etmişlerdir.



Cenazesi Türkiye’nin ısrarlı girişimleri sonucunda alınabilmiş, 11 Ağustos’ta saat 22.00’de Rumların elinde bulunan Lefkoşe Rum Hastahanesinden Kıbrıs Türk Hastahanesine Kızılhaç temsilcileri tarafından bir tabut içinde ve çıplak olarak getirilmiştir. Cesedin yapılan muayenesinden ölümün takriben 6 ile 48 saat önce vuku bulduğu, yani büyük bir ihtimalle 9 Ağustos akşamı öldüğü tahmin edilmektedir. Yüzbaşı TOPEL’in cesedinde bu tarihten sonra Rumlar tarafından bir otopsi yapılmıştır.

Cengiz TOPEL için Kıbrıs’ta, Adana’da, Ankara ve İstanbul’da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı’da Sakızağacı Hava Şehitliği’nde naaşı toprağa verilmiştir.

Cengiz TOPEL, Cumhuriyet döneminin ilk Hava harp şehidi olmuştur. Vatan için seve seve kanını döken ve canını veren bu kahraman vatan evladı, silah arkadaşları, tüm havacıların gönlünde sonsuza dek yaşayacaktır.

Ruhu şad olsun.

Cumhuriyet tarihinin ilk hava harp şehidi: Cengiz Topel

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

kansizlar ~ 9 yıl önce
Bizzat geçitkalede yüzümüze işgalcisiniz diyenler oldu.Sonra baktıkki gençlerin çoğu aynı görüşte hepsi ingiliz pasaportlu.Altlarında son model arabalar benzin fiyatı yarı yarıya .Ekmek elden su gölden.Birde kendime baktım üç kuruş paranın peşinde oradayım.Birde orası için savaşanları şehitleri düşündüm içim cız etti.Allah bildiği gibi yapsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A Erman ~ 9 yıl önce
Üsteğmen Muzaffer Erdönmez ismini duydunuz mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
777 f/o ~ 9 yıl önce
harekata katılan isimler yani kol uçucularının isimleri yanlış yazılmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SEVGİLERİMİZLE... ~ 9 yıl önce
osmanlı rus harbi sonrasında 1878 yılları sanırım ingiltere ye yılda 90ooo altın bedeli kiraya verilmiştir, kim vermiştir, osmanlı, sonradan ingiltere tarafından ilhak edilmiş ve o tarihten sonra sorunlar eksik olmamıştır. ne zaman ki 1974 barış harekatına kadar, bu kararı alan rahmetli Ecevit ve hükümetini de saygı ile anıyorum. tüm emperyalistlere gereken cevabı vermişlerdir ama o zamana kadar da çok bedel ödenmiştir. Türk, asker, tmt den ... bu tarihe kadar ödediğimiz bedellerden birisi de Cengiz Topel dir. Diğer canlar gibi. Hepsini saygı ve sevgi ile anıyorum. O günlerde imkanlarımız kısıtlı idi, 1967 de çıkarma gemimiz bile yoktu, ama cesaretimiz vardı, yapamadık, balıkçı gemileri ile çıkamadık Kıbrıs a ama 1974 te tüm emperyalist ülkelerin karşı çıkmasına rağmen "Ayşe tatile çıktı".. şimdi bu kadar bedel ödediğimiz yavru vatan, ver kurtul politikasına dönüştü, ver kurtul... şimdi her şey var, yürek yok, tüm şehitlerimize çok şey borçluyuz, TMT ye de, Denktaş a da..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık ~ 9 yıl önce
SEVGİLERİMİZLE... rumuzlu güzel yorumu beğenmeyen vatan hainini çok merak ettim. Bir akıllanamadınız ki çok yazık.
sana yazık ~ 9 yıl önce
yavaş gel.. İşine gelmeyen herkesi hain ilan etmek moda oldu bugünlerde. Eksileyen benim, buyur canım.. evet yorum güzeldi ama sonunda bugünkü iktidara ver kurtul politikası yapıyor diyerek iftira atılıyor, kurnazlık yapılıyor. Asla katılmıyorum, eksiyi basıyorum. terör örgütüne göz yumuyor diyerek eleştirdikleri adamı şimdi oy için savaş başlatmakla suçlayan tutarsızlara itibar etmiyorum. Çok şükür yarım aklınıza ihtiyacım yok.
kıbrıs ~ 9 yıl önce
megalo idea ve enosis hayallerinin suya düştüğü tarihtir 1974. gerçi köktenci yunanlılarda megalo idea yani büyük helen imparatorluğu ve enosis hayali halen vardır, ancak karşılarında duracak güçlü bir Türkiye de yoktur. en azından bu duruşu gösterecek bir siyaset yoktur, bakın, dün kan akıttığımız topraklar bugün sırtımızda yük olarak görülmektedir. ege de 16 adamız, başta bulamaç, eşek ve nergizcik adaları, işgal altındadır. kimsenin sesi çıkıyor mu, çıkmaz elbette... tüm şehitlerimizi saygı sevgi ve minnetle anıyorum.
Yazik.. ~ 9 yıl önce
O at gozlukleri ve cehaletle R.T.E. ye tapinmaya devam ettikce daha cok bedeller verilir... Hic bir sey duzelmez... Tarih gercekleri yazdiginda kananizi nereye gomeceksiniz diyecegim ama onun icin de yuz olmadi lazim...
öğreneceksiniz. ~ 9 yıl önce
kıbrıs konusunda ver kurtul politikasının analizini yapmak için Annan planının kabul edilmesi için kimlerin kimlere destek verdiğini, 2 bölgeli devlet planı ile KKTC nin devreden çıkarılacağını ve fiilen yetkilerinin sonlandırılacağını, bunun için Rauf Denktaş ın mutlaka aradan çıkarılması gerektiği yolundaki M.Ali Talat görüşmelerinde ortaya çıktığını, yine bu planın adadaki Türkler değil Rumlar tarafından engellendiğini de bilmeniz gerekir. yine BM verilen KKTC anayasasının Denktaş ın hazırladığı değil de Talat tarafından hazırlanan va Annan tarafından da desteklenen Kıbrıs Türk Devleti anayasasını8n verildiğini de bilmeniz gerekir, Maraş bölgesinin rumlara devrini ve statüsünün yenide elden geçirldiğini söyleyen kimdi, peki ya KKTC nin bağımsızlığının tanınmasını gerçekçi görmüyorum diyen muhterem kimdi, kısacası orada Denktaş gibi bir siyasinin olduğu yerde M.Ali Talat ı destekleyenler hangi politika için bunu yapmışlardı acaba... öğreneceksiniz tarihi, öğrenmeden ezbere olmaz...
süleyman ~ 9 yıl önce
operasyonu kim yaptırdı, ecevit mi yoksa hükümetin küçük ortağı erbakan mı? Biraz araştıralım.Tabi öyle bir arayışınız varsa
.. ~ 9 yıl önce
Ucaginin parcalari dustugu yerde lefke bolgesinde anit haline getirilmistir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LTCM ~ 9 yıl önce
1974 de intikamınız alındı rahat uyuyun kahramanlar hemde 10 misliyle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Kahraman şehidimiz, rumlar tarafından kahpece işkence ile şehit edilmiştir. Ruhu şad olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
utkan ~ 9 yıl önce
Cengiz Topel ve tüm şehitlerimizin ruhu şaad olsun. Allah ülkemizi vatan hainlerinden korusun, burnumuzun dibinde Ege'de Yunan'lılarca el konulan adacıkları da Genelkurmay'ın görmesini nasip etsin. yoksa yakında Bodrum ve Didim'e de gelip yerleşecekler kimse ses çıkarmaz ve dur demezse.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saygıyla, ~ 9 yıl önce
"Tüllenen mağribi, akşamları sarsam yarana... Yine bir şey yapabildim diyemem hâtırana..." Ey Kahraman Yüzbaşım, Cesaretin ve Şehadetin hiç bir zaman unutulmayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MADMAD ~ 9 yıl önce
Pilotunu esir alıp öldürenlere karşı hiç bir şey yapmazsan sonucu bugünler olur. Sözüm devleti o günden bu güne yönetenlere.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
max ~ 9 yıl önce
Kuzey kıbrıs rumlardan temizlenmiş, savaş kazanılmış, daha hangi sonuçtan bahsettiğini anlayamadım? Sözüm yarası olup gocunanlara.
serkan mutlu ~ 9 yıl önce
Yaptığın işi yarım bırakmayacaksın. Arkadaşın anlatmak istediği bu. Böyle yarım kalması 40 yıldır çözümsüzlüğü getirmiş.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000