23 Eylül 2017, Cumartesi 09:11:21

Cumhurbaşkanının kullandığı uçak tartışmalara neden oldu!

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na (BMGK) katılmak için başkanlık uçağı yerine oligark Alişer Usmanov'un uçağını kullandığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in kullandığı uçak tartışmalara neden oldu!
  • Haberin havacilikla ne ilgisi var?!
  • azerbaycan,özbekistan vs hepsi rusya'nın güdümünde o ne derse o oluyor, bunların ne türkiye ne türklük ne de müslamanlıkla uzak yakın alakaları yok ya da olmasına rusya izin vermiyor...
  • Kerimov sonrası Özbekistan aktif bir ülke olmaya başladı. Kafayı çalıştırırlarsa çok iş yaparlar.
  • Bizimkiler kaçıncı sırada Dünyada geriler de Türkiye'de 1.olabilir.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na (BMGK) katılmak için başkanlık uçağı yerine oligark Alişer Usmanov'un uçağını kullandığı öğrenildi. Usmanov'un 350 milyon dolarlık özel Airbus uçağı ile New York'a uçan Mirziyoyev bir dizi tartışmaya yol açtı.

Alişer Usmanov'un Rusya'da yaşayan ve köken olarak Özbek olan bir milyarder olduğu biliniyor. Forbes'un 2017'de yayınladığı rapora göre Usmanov'un 15.1 milyar dolar serveti bulunuyor. Rapora göre Alişer Usmanov dünyanın 66., Rusya'nın 5. en zengin insanı. Rusya'nın çeşitli mafya/oligarklar elinde gidip geldiği yıllarda öne çıkan daha sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iyi ilişkiler kuran Alişer Usmanov'un, Özbekistan'ın eski Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile iyi ilişkileri olmadığı biliniyordu.

İslam Kerimov'un ölümü sonrasında ise Usmanov'un birçok kez Taşkent'e geldiği belirtiliyor. Usmanov'un, Şavkat Mirziyoyev ile bir akrabalık bağları olduğu dahi biliyor. Mirziyoyev'in yeğeni Diyora ile Usmanov'un yeğeni Babur evlenmişti. Ancak Babur Usmanov'un 2013 yılında Taşkent'te geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Şavkat Mirziyoyev'in devletin başkanlık uçağını kullanmamasının sebepleri hakkında da bir takım iddialar ortaya atıldı. Bunların en ciddisi başkanlık uçağının kontrolünün Özbekistan'ın istihbarat servisi olan SNB'nin elinde olmasıydı. Şavkat Mirziyoyev'in göreve geldiği günden beri SNB'nin başkanı Rustam Inoyatov ile gerilimli bir ilişki içerisinde olduğu biliniyor. Özbekistan içerisinde Mirziyoyev'in hakimiyetine karşı en büyük tehditin yine Rustam Inoyatov olduğu belirtiliyor.

Alişer Usmanov, Özbekistan'ın Namangan şehrine bağlı Çust ilçesinde 1953 yılında doğdu. İslam Kerimov döneminde Özbekistan'a uzak kalan Usmanov, bugünlerde anavatanına "geri dönüyor". Usmanov geçtiğimiz Mayıs ayında Buhara şehrindeki turizm ve kalkınma projelerine destek olacağını açıkladı. Projelerin milyonlarca dolara mal olması bekleniyor.

Alişer Usmanov'un geri dönüşünün arkasındaki bir diğer etken ise Rusya. Putin ile iyi ilişkileri olan Usmanov, Rusya'nın Özbekistan üzerindeki etkisini arttırmak için bulunmaz bir kanal olarak nitelendirildi.

Cumhurbaşkanının kullandığı uçak tartışmalara neden oldu!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Havaci ~ 7 yıl önce
Haberin havacilikla ne ilgisi var?!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hepsi aynı ~ 7 yıl önce
azerbaycan,özbekistan vs hepsi rusya'nın güdümünde o ne derse o oluyor, bunların ne türkiye ne türklük ne de müslamanlıkla uzak yakın alakaları yok ya da olmasına rusya izin vermiyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Azeri ~ 7 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
Özbekistan ~ 7 yıl önce
Kerimov sonrası Özbekistan aktif bir ülke olmaya başladı. Kafayı çalıştırırlarsa çok iş yaparlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yeap ~ 7 yıl önce
Bizimkiler kaçıncı sırada Dünyada geriler de Türkiye'de 1.olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
--- ~ 7 yıl önce
Ne gerek var

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000