09 Mart 2010, Salı 07:38:57

Çıplak gösteren X-Ray'ler artıyor

İnsan vücudunu tüm çıplaklığıyla gösterdiği için tartışmalara neden olan yeni X-Ray cihazları ABD de 11 havaalanına yerleştiriliyor

ABD İç Güvenlik Departmanı, havaalanlarında kişilerin geçerken çıplak görünmesine neden olan yeni x-ray cihazlarının 11 havaalanına ulaştırılacağını açıkladı. İlk üç cihaz geçtiğimiz günlerde Boston Logan Havalimanı’na yerleştirildi. Cihazlar, yazdan itibaren Charlotte, Chicago O’Hare, Cincinnati, Fort Lauderdale, Kansas City, Los Angeles, San Jose, Oakland, Columbus ve San Diego havalimanlarında kullanılmaya başlanacak. Yılsonuna kadar ABD havaalanlarındaki toplam cihaz sayısının 450 olması bekleniyor.

Bu arada İtalya da, Roma Fiumicino Havalimanı’nda yeni cihazları bazı yolcular üzerinde denemeye başladı. 4-6 hafta arası sürecek testlerden sonra İtalya, Milan Malpensa ve Venice havaalanlarına bu cihazlardan yerleştirmeyi planlıyor. Ayrıca AB Ulaştırma Komisyonu da, Birliğe nisan ayında cihazlarla ilgili bir rapor sunmaya hazırlanıyor.

Özel hayata müdahale yok iddiası

Geliştirilmiş X-ray cihazlarının üreticisi DHS ise, bunların kesinlikle kişinin özel hayatına müdahale olmadığını iddia etti. DHS’ye göre, görüntüler özel bir filtreyle bulanıklaştırıldığı için yolcunun gizliliği korunuyor. Görüntüler hemen siliniyor, hiçbir zaman kaydedilmiyor, çıktısı alınmıyor. Diğer taraftan cihaz başındaki güvenlik görevlisi de kimsenin göremeyeceği ayrı bir mekânda duruyor. Diğer taraftan Nijerya ve İngiltere hükümetleri de, havaalanlarında kullanmak üzere yeni x-ray cihazlarından almaya hazırlanıyor. 

Aralık ayında Nijeryalı bir El-Kaide üyesi, Amsterdam’dan ABD’nin Detroit kentine giden 287 yolculu bir uçağı vücudunda taşıdığı bir bombayla havaya uçurma girişiminde bulunmuş, bu olaydan sonra ABD Başkanı Barack Obama, “Hava yolu ulaşımında güvenliğin artırılması yönünde gerekli tüm önlemlerin alınması” talimatını vermişti.

(Habertürk)

Çıplak gösteren X-Ray'ler artıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000