23 Mart 2013, Cumartesi 08:21:32

ÇİN'İN BAŞARISI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Küresel krize rağmen ekonomik büyümesi hız kesmeyen Çin'in son yıllarda uçak üretiminde elde ettiği başarının sırları gün yüzüne çıkıyor...

Rus gazetesi Nezavisimaya Gazeta'da yer alan habere göre, Moskova yakınlarındaki "Jukovski" havaalanında İl-476 (İL-76MD-90A) askeri ulaştırma uçağının deneme uçuşlarına başlandı. Buna paralel olarak Çin'de de İl-476'ının benzeri Y-20'nin deneme uçuşları için hazırlık yapıldığı ifade edildi.

Çin uçağı, Rus yapımı İl-76'ya benzemesinin yanı sıra D-30KP-2 Rus motoru kullanılarak üretildi. İddiaya göre Y-20 uçağının ocak ayındaki denemeleri başarılı bir şekilde tamamlandı.

Pekin askeri kaynakları, uçağın İl-476'dan daha üstün özelliklere sahip olduğunu ve önümüzdeki dönemde ihracatının da yapılacağını öne sürüyor. Rus uzmanlar ise Çin'in askeri ulaştırma uçaklarını satışa sunması durumunda Rusya ile rekabet edebileceğini ve bu rekabetin Pekin tarafından kazanılabileceğini vurguluyor.

Çin Savunma Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, Y-20 uçak projesi, ulusal savunma ve ekonomi alanlarının geliştirilmesine, olağanüstü hallerde acil müdahalelere imkan verecek. Çin ordusunun Y-20 uçağını 2017 yılından başlayarak kullanabileceği tahmin ediliyor.

Öte yandan, Çin uçağının kanatlarının Ukraynalı "Antonov" şirketinin fabrikasında üretildiği öne sürüldü. İddiaya göre Ukrayna An-170 uçağının modernizasyonunu yapmaya çalışmış ancak bu konuda başarısız olmuştu. Bundan sonra Pekin yönetimi ile yapılan anlaşma gereği işbirliğinin gerçekleşmesine karar verildi.

Rus askeri uzman Vasili Kaşin ise Çin uçak sanayisinin gelişmesine Ukrayna'nın yardımının devam etmesi durumunda rekabetin kaybedilebileceğinin altını çizdi. Kaşin'e göre, ne Rusya ne Ukrayna, benzer uçakların satışı konusunda başarılı olamadı. Ancak Çin Y-8 uçağını satmaya başladı. Hatırlanacağı üzere Venezulla 2011 yılında 8 adet Y-8 uçağı satın almıştı.
Kaşin'in iddiasına göre; Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkelerinin yanı sıra Rusya ile beraber Kolektif Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (ODKB) içerisinde yer alan ülkeler de önümüzdeki dönem içerisinde Y-8 uçaklarını satın alabilir. (Dünya Bülteni)

ÇİN'İN BAŞARISI GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000