04 Mart 2009, Çarşamba 08:54:53

CEO'lar yere inince, iflasın eşiğine geldiler!

Şirket CEO'ları milyarlarca dolar zarar yazan firmalarını az da olsa krizin etkisinden korumak maliyet kesintisine gidince özej jet seyahatleri buçak gibi kesildi. CEO'lar yere inince, özel jet üreticileri de krizi hissetmeye başladı.

2003 ile 2007 yılları arasında 'altın' yıllarını yaşayan özel jet üreticileri bugünlerde krizin etkilerini yakından hissetmeye başladı.

En çok tercih edilen özel jetlerden biri olan Hawker'ın CEO'su Jim Schuster, siparişlerin durma noktasına geldiğini, mevcut jetlerin de değerinin yüzde 30 oranında düştüğünü söyledi.

PETROL FİYATLARI VURDU

Özel jet üreticileri, krizden ziyade 2008'in ilk yarısında yaşanan emtia fiyatları enflasyonundan olumsuz etkilendi. Petrol fiyatları bu dönemde 140 dolarların üzerine çıkınca zenginler özel jetlere uzak durmaya başladı.

Petrol fiyatlarında yaşanan enflasyonuna bir de kürsel mali kriz eklenince üreticilerin satışları 2008'de yüzde 7 oranında düşüş gösterdi. Jet üreticilerinin son 6 yılda sattıkları uçak sayısı ise 21 bin 531 olarak hesaplandı.

Özel jetlerin ikinci el değerleri ise taleplerin durma noktasına gelmesi nedeniyle yüzde 30 değer kaybetti.

PETROL ZENGİNLERİ ARTIK SİPARİŞ VERMİYOR

Jet üreticilerinin bir dönem en iyi müşteri grubu olan Arap zengiler, petrol fiyatlarının düşmesiyle düşen gelirleri nedeniyle artık süperlüks jetlere iligi göstermiyor.

Rusya'nın küresel mali krizden nasibini alması, oligarkların da bir dönem ilgi alanı olan özel jetlerin artık eskisi gibi satılmamasının önemli bir nedeni olarak gösteriliyor.

Uzmanlara göre birkaç ay önce ABD'de CEO'ların krize rağmen özel jetle seyahat etme lüksünden vazgeçmemelerinin büyük eleştiri alması, jet sektörünün aldığı en büyük darbe.

(Gazeteport)

CEO'lar yere inince, iflasın eşiğine geldiler!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000