28 Şubat 2011, Pazartesi 15:47:56

C-130'U TEKERLEKLİ SANDALYE İLE ÇEKMEYE ÇALIŞTILAR

Belçika'da tekerlekli sandalyeye mahkum onlarca kişi 67 tonluk askeri uçağı çekerek dünya rekoru kırma girişiminde bulundu. Tonlarca ağırlıktaki C130 tipi uçağı 67 metre çekme başarısı gösteren tekerlekli sandalyedeki 65 engelli, Guinness Rekorlar Kitabına girmeyi başaramadı.
  • Fark ettirebilmek.....
  • C-130 çekilecek en güzel uçaktır...
  • Bildiğim kadarıyla bir C-130 uçağının boş (yük, ekip ve yakıt olmadan) ağırlığı yaklaşık 78.000 libredir ( yaklaşık 36 ton ). Haberde ağırlık 67 ton deniyor. Uçağı yüklü olarak çektirmeyeceklerine göre bir yerde bir yanlışlık olmalı.

Aktif Kal (Blijf Actief) adlı engelliler derneğinin öncülüğünde gerçekleştirilen rekor denemesine, tekerlekli sandalye kullanan farklı yaşlardan 65 erkek ve kadın engelli katıldı. Guinnes Rekorlar Kitabına girebilmek için başvuruda bulunan Belçikalı engelliler, noter huzurunda gerçekleşen rekor denemesi için aylar öncesinden çalışmalara başladı.

Brüksel yakınlarındaki Melsbroek Askeri Havalimanı'nda gerçekleştirilen rekor denemesi, tekerlekli sandalye kullanıcıların ısınma turuyla başladı. Soğuk ve sağanak yağmur altında çelik halatlarla 67 tonluk C130 tipi askeri kargo uçağına bağlanan 65 engelli, çok sayıda vatandaşın tezahüratı eşliğinde uçağı ancak 67 metre çekebildi. Guinness Rekorlar Kitabına girebilmek için askeri uçağın sadece kol gücüyle 100 metre çekilmesi gerekiyordu. Var güçleriyle dünya rekorunu kırmaya çalışan engelliler ikinci denemenin de neticesinde başarıya ulaşamayınca pes etmek zorunda kaldı. Yaşanan hayal kırıklığına rağmen katılımcılar kamuoyunun dikkatini çekebildikleri için memnundu.

KOL GÜCÜYLE TONLARCA AĞIRLIĞI METRELERCE ÇEKTİLER

Aktif Kal (Blijf Actief) Dernek Başkanı Catherine Gheldof yaptığı açıklamada, "Dünya rekorunu maalesef kıramadık. Fakat bu kadar engelli vatandaşı bir araya getirerek tonlarca ağırlıktaki bir uçağı metrelerce çekmeye muvafık olduk. Rekor denemesinde esas gayemiz zaten bu vesile ile tekerlekli sandalyeye mahkûm olan milyonlarca insanımızın durumuna dikkat çekebilmek. Tekerlekli sandalyeleriyle tonlarca ağırlığı hareket ettirebilen arkadaşlarımın hepsini kutluyorum." şeklinde konuştu. Belçika her beş kişiden birisinin öyle ya da böyle hareket kısıtlamasını içeren sağlık sorununa sahip olduğu ifade ediliyor. Ayrıca nüfusun yarısına yakının çevresinde engelli birisinin yaşadığı kaydediliyor.

Guinness Rekorlar Kitabı'nda 'Tekerlekli sandalye ile uçak çekme' rekoru İngilizlere ait. İngiliz engelliler 6 Eylül 2008 tarihinde 65 tonluk bir uçağı 100 çekme başarı gösterdi. (Star)

C-130'U TEKERLEKLİ SANDALYE İLE ÇEKMEYE ÇALIŞTILAR

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Fark ettirebilmek.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
C-130 çekilecek en güzel uçaktır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bildiğim kadarıyla bir C-130 uçağının boş (yük, ekip ve yakıt olmadan) ağırlığı yaklaşık 78.000 libredir ( yaklaşık 36 ton ). Haberde ağırlık 67 ton deniyor. Uçağı yüklü olarak çektirmeyeceklerine göre bir yerde bir yanlışlık olmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000