06 Nisan 2013, Cumartesi 09:33:01

BU HABER YOLCULARI SEVİNDİRECEK

Frankfurt Eyalet Yüksek Mahkemesi uçak yolcularını sevindirecek bir karar aldı.
  • Seyahat Acentalari zaten bicak sirtinda yasiyordu artik kapatsinlarda herkes rahatlasin

Mahkeme bilet üzerinde ‘acente veya havayolu şirket gerektiğinde uçuş saat ve tarihinde değişiklik yapabilir’ veya ‘uçuşta şirket değişiklik yapma yetkisine sahiptir’ şeklindeki ibarelerin geçerliliğinin olmadığına hükmetti.

Seyahat acenteleri ve havayolu şirketleri bundan böyle uçuş saat ve tarihini tek taraflı olarak değiştiremeyecek.

KARARI CELLE VE FRANKFURT MAHKEMELERİ VERDİ

Celle ve Frankfurt am Main Eyalet Yüksek Mahkemesi (OLG)’nin verdiği bu karara göre, yolcu aleyhine olan değişikliği seyahat acentesi ve havayolunun tek taraflı olarak kullanmasının önüne geçiliyor.

DAVAYI MAĞDUR BİR YOLCU AÇTI

Karar, mağdur olan bir yolcunun TUI Almanya seyahat acentesi ile British Airways havayolu aleyhine açtığı davada verildi. Yolcuların, yapılan tarih ve saat değişikliği ile ilgili şikayette bulunmaları üzerine acente dayanak olarak çalışma şartlarını (Allgemeine Geschaftsbedingungen) gösterebiliyordu.

‘UÇUŞ SAATİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR’ MADDESİ ARTIK GEÇERSİZ

Çalışma şartlarında ‘uçuş zamanları bağlayıcı değildir’ ibaresi tüm acente ve biletlerde mevcut. Mahkeme, dayanak olarak gösterilen ve biletlere neredeyse hiç kimsenin okumadığı küçük yazı ile yazılmış ‘acente veya şirket gerektiğinde uçuş saat ve tarihinde değişiklik yapabilir’ veya ‘uçuşta şirket değişiklik yapma yetkisine sahiptir’ şeklindeki ibarelerin geçerliliğinin olmadığına hükmetti.

Mahkeme ayrıca biletlerdeki değişikliklerin şirketler açısından ‘daha ucuz’ olacağı sebebiyle değiştirilmesinin de yasal olmadığı kararını verdi.

‘UÇUŞ SAATİ YOLCU VE ŞİRKET ARASINDAKİ MUKAVELENİN ANA UNSURUDUR’

Mahkeme kararında ‘uçuş zamanı karşılıklı anlaşmanın ana unsurudur ve değiştirilemez’ diyerek kapıları kapadı.

Mağdur yolcular itirazlarında bu karara kadar yasal olarak hiçbir hak iddia edemiyordu. Yolcu ayrıca havaalanı transfer masrafları, kaybedilen zaman ve katlanılan meşakkati sineye çekmek zorunda kalıyordu. Karar bu şekliyle yolcuları büyük sıkıntıdan kurtarırken şirketlerin aleyhine oldu.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİ TEMYİZE GİTTİ

Öte yandan acente ve havayolu şirketleri konunun peşini bırakmamakta kararlı görünüyor. Kendilerini dezavantajlı durumda gören havayolu şirketleri yolcuların lehine olan bu kararı değiştirmek için Federal Mahkeme’ye kararın iptali için müracaatta bulundu.

Son karar mercii olan Federal Mahkeme’nin de bu kararı teyit etmesi durumunda şirketlerin tek umudu olan bu kapıda kapanmış olacak.

YOLCULAR İÇİN KARAR NE İFADE EDİYOR

Tüketici dernekleri uçağın ertelenmesinden oluşan zararın telafisi konusunda henüz erken olduğu görüşündeler. Federal Yüksek Mahkeme’nin de aynı yönde karar vermesi durumunda ancak zararın telafisi talep edilebilecek.

TABİİ AFETLERDE ŞİRKETLER TAZMİNAT ÖDEMEYECEK

Tüketiciler Derneği’nden Kerstin Hoppe konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Uçuşun iptali ya da tehiri, havyolu şirketinin ne kadar ‘elinde değil’ ise şirket o kadar haklı durumdadır. Havayolu şirketini uçuşun iptalinde haklı çıkaracak bir örnek: Uçuşa müsaade etmeyen havadaki kül bulutu.” Uçuşa müsait olmayan tabiat olayları gibi şirketin elinde olmayan nedenlerden ötürü uçuşun tehiri yada iptali söz konusu ise yolcu hak talep edemeyecek.

Fakat dönüşe ait uçuşun ertelenme ya da iptal edilmesi durumunda oluşan zararlar, işe veya randevuya yetişilememesi durumunda mahkemenin bu kararına dayanılarak zararın telafisi havayolu şirketi tarafından karşılanabilecek.

Dikkat edilmesi gereken husus hak aramayı geciktirmemek.Bu karar her halükarda rötarlı uçuşları azaltacağı için yolcuları rahatlatacağa benziyor.

BU HABER YOLCULARI SEVİNDİRECEK

Yorumlar

Azrail ~ 11 yıl önce
Seyahat Acentalari zaten bicak sirtinda yasiyordu artik kapatsinlarda herkes rahatlasin

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000