02 Şubat 2018, Cuma 10:18:13

Bu araştırma havacıları kızdıracak!

Posta Gazetesi yazarı Nedim Şener, "Türkiye’de en prestijli meslek hangisidir?" sorusunun cevabını bugünkü köşe yazısında paylaştı. Havacılık meslek gurubu listede en alt sıralarda yer aldı. Havacılık, taksici ve işçi grubuyla aynı yüzdeyi paylaştı.
  • Şunu kabul edin ki, pilotluk basit bir hava işçiliğidir. Basit bir işçi olsak da yinede cesaretimizden gelen bir onurumuz, bir duruşumuz vardı. Artık o da yok. Pilotlar iyi bir zümre oluşturamamış basit ve etikten uzak kültürsüz bir meslek gurubudur.
  • Ben doktorum, eşim pilot. İkisi de çok zor, zahmetli, hayranlık uyandıran meslekler. Sağlık sektörü de dense doktorluk anlaşılırdı. Durum değişmezdi. Beyaz önlük hâlâ genç neslin hayallerinde hem de bütün dünyada. Olaya bilim yapma gözüyle bakmaya çalışın.Erkek çocukların hayali de pilot olmak. Askeri pilot diye ayırsa belki daha üstte yer alırdı. Şu da bir gerçek ki pilota daha çok can aynı anda emanet, bizim kadar hatalarını telafi zamanları yok ve aşırı düzensiz bir hayatları var, bizim evde pilotluk daha revaçta. Allah tüm meslekleri hatasız, belasız yapmak nasip etsin, hepsi lazım ve prestijli. Altı üstü bir anket boşverin. Kazasız uçuşlar:)
  • Ah bu Ego sen neymişssin su doktorcuklarla pilotcuklarin içine öyle bir işlemişssin ki adamlar kendilerini ilah, ulasılamaz zandediyorlar evrende bir toz zerresi bile degilken insanoğlu.... maneviyat olarak da Allah diye birseyin olmadığını savunan tiplermiş... Bunu araştırmalar söylüyor ben degil... Gercekten böyle mi???
  • Elini kolunu sallayanın havacı oldugu bı dönemdeyiz arkadslar yapmayın bu kdr egonuzu da şişirmeyin bundan 5 yıl oncesıne kadar en favorı meslek grubuydu kabul ama suan maalesef degıl..
  • Arff ilk 36’ya girememiş demek. O kadar da reklamı yapılıp parlatılıyor halbu ki.
  • Böyle saçma anket olur mu? Havacılık bir endüstri koludur. İçinde onlarca çeşit meslek barındırır. Pilotluk, kabin memurluğu, hava trafik kontrol memurluğu, harekat memurluğu vs.. Bunlar meslek. Havacılık meslek değil. Cahil adam köşe yazarı olmuş ama cahillikten kurtulamamış.
  • Ankete 1000 kişi katılmış ,üstelik yüz yüze görüşme yapılmış, gerçekleri görmeniz için kaç bin kişi katılmalıydı?
  • Milletteki egoya bak, yok avukat neymiş doktor neymiş, her iş saygıyı hak eder havacılık da eder Avukat da doktor da havacı da vs. Başka bir ankette başka sonuç çıkar ama üniversite sınavlarında bu ülkede elli senedir gençlerin en çok tercih ettiği fakülteler hukuk ve tıp , sebebi araştırılsın bence. Gerçi bu meslekler pilotlardan daha az kazanıyor bu da bir gerçek.
  • Zaten çogu Asker emekliden sonra bir 20 yıl sivilde uçuyor iş bitti. Sonra çokolata bebeleri geliyor. Normal bir vatandaş yapamaz bunu kabul etmek lazım o maadi güçü yok. O uçan Pilotlar süper oldugu diye birsey yok adamlara imkan dogmuş maadi durumları yerinde olmuşlar. Birde madalyanın arkası var kaç kişi iş arıyor borç yapmış işe alınmıyor saati yok diye. Çünkü Türk şirketleri yunanından tut Amerikalısına kadar alıyor. Bu dogrusu hiç kem küm edilmesin. Biz Türkler önçe kendimizi sevelim.
  • Havacılık değil Pilotluk demeliymiş bizim millet ondan anlar :) başka bişey sanmışlardır

Posta Gazetesi yazarı Nedim Şener, "Türkiye’de en prestijli meslek hangisidir?" sorusunun cevabını bugünkü köşe yazısında paylaştı. Havacılık meslek gurubu listede en alt sıralarda yer aldı. Havacılık, taksici ve işçi grubuyla aynı yüzdeyi paylaştı.

İşte Posta Gazetesi yazarı Nedim Şener'in o köşe yazısı...

Sizce Türkiye’de en prestijli meslek hangisidir? Kadir Has Üniversitesi’nin “Türkiye Sosyal- Siyasal Eğilimler Araştırması” bu sorunun cevabını vermiş.

Türkiye genelinde 26 ilde 18 yaş üzeri bin kişiyle 11 Aralık 2017-7 Ocak 2018 arasında yüz yüze yapılan ankete göre en prestijli meslek yüzde 55.7 ile tıp doktorluğu.

Prestijli ikinci meslek yüzde 26.5 ile hakimlik. Onu yüzde 23.4 ile avukatlık, yüzde 22.1 ile üniversitede profesörlük, yüzde 20.3 ile öğretmenlik izliyor. Bu veriler araştırma kitapçığının 91’inci sayfasında yer alıyor.

En prestijli 15 meslek sıralaması yüzde 5.6 oranındaki sporcuyla bitmiş.

Sayfanın kenarında “Yüzde 5.6 altındaki değerler grafiğe dahil edilmemiştir” notunu gördüm. Araştırma ekibine ulaştım listenin kaç mesleği kapsadığını sordum.

Sormaz olaydım! Meğer 36 meslek ile ilgili görüş sorulmuş, gazetecilik de bunlardan birisi. Ve gazetecilik en prestijli meslekler arasında 26’ncı sırada.

Halkın ancak yüzde 1’i gazeteciliği prestijli meslek olarak görüyor.



En az güvenilen medya

Aynı araştırmada ayrıca toplumun “Kurumlara güven” oranları yer alıyor. Türkiye’de en güvenilen kurum yüzde 62.3 ile polis, yüzde 60.8 ile jandarma, yüzde 60.0 ile ordu, yüzde 56.5 ile Cumhurbaşkanlığı, yüzde 56.0 ile TBMM, yüzde 54 ile hükümet, yüzde 49.4 ile yargı. Medya ise yüzde 37.3 ile en az güvenilen kurum. Başka söze gerek var mı?

Nedim ŞENER / POSTA

Bu araştırma havacıları kızdıracak!

Yorumlar Tüm Yorumlar (71)

M.Aydin ~ 6 yıl önce
Şunu kabul edin ki, pilotluk basit bir hava işçiliğidir. Basit bir işçi olsak da yinede cesaretimizden gelen bir onurumuz, bir duruşumuz vardı. Artık o da yok. Pilotlar iyi bir zümre oluşturamamış basit ve etikten uzak kültürsüz bir meslek gurubudur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anket doğru ~ 6 yıl önce
Ben doktorum, eşim pilot. İkisi de çok zor, zahmetli, hayranlık uyandıran meslekler. Sağlık sektörü de dense doktorluk anlaşılırdı. Durum değişmezdi. Beyaz önlük hâlâ genç neslin hayallerinde hem de bütün dünyada. Olaya bilim yapma gözüyle bakmaya çalışın.Erkek çocukların hayali de pilot olmak. Askeri pilot diye ayırsa belki daha üstte yer alırdı. Şu da bir gerçek ki pilota daha çok can aynı anda emanet, bizim kadar hatalarını telafi zamanları yok ve aşırı düzensiz bir hayatları var, bizim evde pilotluk daha revaçta. Allah tüm meslekleri hatasız, belasız yapmak nasip etsin, hepsi lazım ve prestijli. Altı üstü bir anket boşverin. Kazasız uçuşlar:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
egonuz batsın be :)) ~ 6 yıl önce
Ah bu Ego sen neymişssin su doktorcuklarla pilotcuklarin içine öyle bir işlemişssin ki adamlar kendilerini ilah, ulasılamaz zandediyorlar evrende bir toz zerresi bile degilken insanoğlu.... maneviyat olarak da Allah diye birseyin olmadığını savunan tiplermiş... Bunu araştırmalar söylüyor ben degil... Gercekten böyle mi???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
D.d ~ 6 yıl önce
Elini kolunu sallayanın havacı oldugu bı dönemdeyiz arkadslar yapmayın bu kdr egonuzu da şişirmeyin bundan 5 yıl oncesıne kadar en favorı meslek grubuydu kabul ama suan maalesef degıl..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tüh ~ 6 yıl önce
Arff ilk 36’ya girememiş demek. O kadar da reklamı yapılıp parlatılıyor halbu ki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacılık diye bir meslek mi var? ~ 6 yıl önce
Böyle saçma anket olur mu? Havacılık bir endüstri koludur. İçinde onlarca çeşit meslek barındırır. Pilotluk, kabin memurluğu, hava trafik kontrol memurluğu, harekat memurluğu vs.. Bunlar meslek. Havacılık meslek değil. Cahil adam köşe yazarı olmuş ama cahillikten kurtulamamış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne ~ 6 yıl önce
Ne yani araştırmayı yapan değilde Gazeteci mi hatalı?
Gerçekler ~ 6 yıl önce
Ankete 1000 kişi katılmış ,üstelik yüz yüze görüşme yapılmış, gerçekleri görmeniz için kaç bin kişi katılmalıydı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ego ~ 6 yıl önce
Milletteki egoya bak, yok avukat neymiş doktor neymiş, her iş saygıyı hak eder havacılık da eder Avukat da doktor da havacı da vs. Başka bir ankette başka sonuç çıkar ama üniversite sınavlarında bu ülkede elli senedir gençlerin en çok tercih ettiği fakülteler hukuk ve tıp , sebebi araştırılsın bence. Gerçi bu meslekler pilotlardan daha az kazanıyor bu da bir gerçek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dogru ~ 6 yıl önce
Zaten çogu Asker emekliden sonra bir 20 yıl sivilde uçuyor iş bitti. Sonra çokolata bebeleri geliyor. Normal bir vatandaş yapamaz bunu kabul etmek lazım o maadi güçü yok. O uçan Pilotlar süper oldugu diye birsey yok adamlara imkan dogmuş maadi durumları yerinde olmuşlar. Birde madalyanın arkası var kaç kişi iş arıyor borç yapmış işe alınmıyor saati yok diye. Çünkü Türk şirketleri yunanından tut Amerikalısına kadar alıyor. Bu dogrusu hiç kem küm edilmesin. Biz Türkler önçe kendimizi sevelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ygt ~ 6 yıl önce
Havacılık değil Pilotluk demeliymiş bizim millet ondan anlar :) başka bişey sanmışlardır

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000