20 Ocak 2013, Pazar 13:22:46

BOEING'E BİR DARBE DAHA

Dünyanın en önemli uçaklarından plastik gövdeli Boeing 787 Dreamliner için verilen küresel uçuş yasağının ne kadar süreceği bilinmiyor. Boeing’e ciddi darbe getirebilecek bu karar kapsamında, havayolu şirketlerine de tazminat ödemesi gerekebilir...
  • editor senın amk göt yazmıorsun benım yorumlarımı.götsün göt
  • yahu her haberi ya abartip yazariz yada kulaktan dolma bilgilerle. ne demek 850 siparisi oldugu tahmin ediliyor. yazar zahmet etsin uretici firmanin sayfasina girsin kac siparisi var kac teslim etmis yaziyor. bunlar gizli bilgi degil uretici firmada borsaya kote bir sirket hersey acik. baterilerin sorunu potansiyel olarak yanici ne demek? boyle sacma bir kavram duymadim. ucagin icine konan her parca/madde/malzeme yanma standartina sahip olmalidir. bu ilk kural ikinci kural, calisma esnasinda yangina sebep vermeyecek, verirse, yangini yayilmasini onleyecek. parca tedarikcisi bunu saglayacak, kanitlayacak, uretici firmada servis bulteniyle tum filolara onlemi bildirecek. biraz arastirip haber yapsak, daha aydinlatici olmazmi? tesekkurler
  • polyester malzemeyi eskiden ana... marka arabalarda kullanmıştık ve o zaman elektrik problemleri yüzünden arabalar yanıyor idi. (şase problemi yüzünden) , muhakkak birileri Boeing teki o kadar mühendis bunu bilmiyormuydu ? diyecek ama , buyrun bilinenler yada eksik bilinenler burada.
  • Qatar Airways siparişleri iptal edip A350'ye çevirmeyi planlıyormuş.
  • Bateri degil, batarya yada battery...
  • Birde ükemizdeki skandal'a bakalım. Thk Türkkuşu'nda yine bir bakım yetkisi alınma şoku yaşanıyor. T67M lerin bakım yetkileri Bakım'ın elinden alındığından dolayı uçaklar yerde duruyor, öğrenciler ise yaklaşık 3 aya yakın beklemeleri gerektigini duymalarının şoku ile ne yapacaklarını bilmiyorlar. Daha önceden çift kumandaların bakımı alınmıştı. Şu an sadece cessna 172 lerde bakım yetkisi mevcut. Üniversitenin ilişkileri olmasa SHGM onuda alacak gibi görünüyor.. Öğrenciler madur, hantal yapının sonucunda kredilerini ödeyemecek durumlara düşen THK nereye koşuyor?

ABD’li uçak üreticisi Boeing’in, “plastik uçak” diye bilinen 787 Dreamliner’ları için dünya çapında alınan uçuşları durdurma kararının ne kadar devam edeceği merak ediliyor. On yıllık aranın ardından, geçtiğimiz yıl rakibi Airbus’tan daha çok yolcu uçağı teslim eden Boeing’in bu başarısı da 787 tartışmalarının gölgesinde kaldı.Hürriyet'te yer alan habere göre; Eğer 787’lerin sorunları sadece bataryalarındaki teknik arıza ile sınırlıysa, Dreamliner uçuşlarını durdurma kararı birkaç gün veya hafta sürebilir.

Ancak sorunlar, uçakların elektrik sisteminde önemli bir yeniden yapılanma gerektirirse, bunun Boeing’e pahalıya patlayacağı ve uçuşların aylarca iptal olabileceği belirtiliyor. İngiliz gazetesi Financial Times da düzenleyicilerin Boeing 787’lere getirdiği uçuş yasağıyla ilgili “Jet çağının başından bu yana bir uçak tipine yönelik bu kadar ‘gaddarca bir adım’ dördüncü kez alınmış oluyor” yorumunu yaptı. FT’de yayınlanan bir makalede, ticari uçakların kısa tarihindeki yasakların, genelde uçak teknolojisindeki değişimlerle çakıştığı belirtildi.

İLK YASAĞI 1952

İlk uçuş yasağının, 1952 yılında dünyanın ilk yolcu uçağı versiyonlarından İngiliz yapımı De Havilland Comet modeline getirildiği, bunun nedeni olarak ise tasarım hataları sonucunda meydana gelen ölümcül kazalar olduğu belirtildi. 1958 yılında Comet modelinin farklı bir biçimde ortaya çıktığı, ancak bu tarihe kadar ABD’li Boeing ve Douglas’ın daha hızlı jetler yaratarak, teknolojik üstünlük sağladığı anlatıldı.

TAZMİNAT GEREKİYOR

Boeing, yaptığı açıklamayla yeni 787 siparişlerini askıya aldığını, ancak uçakları inşa etmeye devam ettiğini kaydetti. Öte yandan Boeing’in uçuşları yasaklanan uçaklar için havayolu şirketlerine de tazminat ödemesi gerekecek. Havayolu şirketleri, Dreamliner uçakları uçamadığı için uçuş planlarında önemli bozulmalar yaşıyor. Bu şirketlerden biri de Hindistan devletine ait Air India. Hindistan’ın Sivil Havacılık Bakanı Ajit Singh, beş Dreamliner uçağına sahip olan şirkete tazminat ödenmesi gerektiğini dile getirerek, “Boeing’in, Air India’ya tazminat ödemesi gerekiyor. Bu aşamada uçuş yasağının ne kadar devam edeceğini bilmiyoruz” diye konuştu.

Uçuş izni için güvenlik şart

ABD Ulaştırma Bakanı Ray LaHood, cuma günü yaptığı açıklamada, güvenliğinden yüzde bin (yüzde 1000) emin olunmadan, uçuşa izin verilmeyeceğini söyledi. ABD’li Bakan, 787’e uçuş izni verilmesi için bataryalara kapsamlı bir inceleme yapılacağını da belirtti. Dreamliner modelinde kullanılan lityum-iyon baterilerinin, normal baterilerden daha hafif olduğu, daha çok enerji biriktirdiği ve daha çabuk şarj edilebildiği belirtiliyor. Ancak baterilerin sorunu ise potansiyel olarak yanıcı olmaları.

850 yeni sipariş var

Dreamliner uçaklarında son dönemde meydana gelen olaylar, bugün serviste olan 50 Dreamliner uçağına engelle sonuçlandı. Dreamliner’lar 15 aydır güvenli şekilde uçarak, 1 milyonu aşkın yolcu taşıdı. 787 modeli uçakların en büyük pazarı Japonya. Japon ANA ve JAL havayolu şirketleri, Dreamliner uçaklarından 24’üne sahip. Dreamliner’ların liste satış fiyatı ise 207 milyon olar. Boeing’in, yaklaşık 850 yeni Dreamliner siparişi olduğu tahmin ediliyor. 

BOEING'E BİR DARBE DAHA

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

isim ~ 11 yıl önce
editor senın amk göt yazmıorsun benım yorumlarımı.götsün göt

Yanıtla

Kalan karakter 1000
h ~ 11 yıl önce
yahu her haberi ya abartip yazariz yada kulaktan dolma bilgilerle. ne demek 850 siparisi oldugu tahmin ediliyor. yazar zahmet etsin uretici firmanin sayfasina girsin kac siparisi var kac teslim etmis yaziyor. bunlar gizli bilgi degil uretici firmada borsaya kote bir sirket hersey acik. baterilerin sorunu potansiyel olarak yanici ne demek? boyle sacma bir kavram duymadim. ucagin icine konan her parca/madde/malzeme yanma standartina sahip olmalidir. bu ilk kural ikinci kural, calisma esnasinda yangina sebep vermeyecek, verirse, yangini yayilmasini onleyecek. parca tedarikcisi bunu saglayacak, kanitlayacak, uretici firmada servis bulteniyle tum filolara onlemi bildirecek. biraz arastirip haber yapsak, daha aydinlatici olmazmi? tesekkurler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
polyester.. ~ 11 yıl önce
polyester malzemeyi eskiden ana... marka arabalarda kullanmıştık ve o zaman elektrik problemleri yüzünden arabalar yanıyor idi. (şase problemi yüzünden) , muhakkak birileri Boeing teki o kadar mühendis bunu bilmiyormuydu ? diyecek ama , buyrun bilinenler yada eksik bilinenler burada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MM ~ 11 yıl önce
Qatar Airways siparişleri iptal edip A350'ye çevirmeyi planlıyormuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
enerji ~ 11 yıl önce
Bateri degil, batarya yada battery...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THK nereye koşuyor? ~ 11 yıl önce
Birde ükemizdeki skandal'a bakalım. Thk Türkkuşu'nda yine bir bakım yetkisi alınma şoku yaşanıyor. T67M lerin bakım yetkileri Bakım'ın elinden alındığından dolayı uçaklar yerde duruyor, öğrenciler ise yaklaşık 3 aya yakın beklemeleri gerektigini duymalarının şoku ile ne yapacaklarını bilmiyorlar. Daha önceden çift kumandaların bakımı alınmıştı. Şu an sadece cessna 172 lerde bakım yetkisi mevcut. Üniversitenin ilişkileri olmasa SHGM onuda alacak gibi görünüyor.. Öğrenciler madur, hantal yapının sonucunda kredilerini ödeyemecek durumlara düşen THK nereye koşuyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NEREYE KOŞUYOR ~ 11 yıl önce
NEREYE KOŞACAK ,GAYRİMENKULLERE KOŞUYOR.MERAK ETMEYİN HEPSİNİ SATAR, YENİLERİ İÇİN BORÇLARINI ÖDERLER, İSTANBULDAKİ OTELİN HESAPLARI YAPILMIŞ BİLE, BAYAĞICADA YÜKLÜ. VALLAHİ HERKESE YETER ,TABİİ O AMCADAN SONRA :)
İstanbul da Otel ~ 11 yıl önce
Finans'tan anlayan birinin eli değmiş Yoksa herşeyi satmak başka kimin aklına gelirdiki. Satalım üniversite yapalım, peki yeni gümrükten alınan binayı kime yaptıralım? Kim Yapsa iyi

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000