01 Mart 2018, Perşembe 09:20:45

Boeing'den mescitli aile odalı uçak

Amerikan uçak imalatçısı Boeing’in, çoğunluğu Müslüman ülkelerden olmak üzere çok sayıda havayolunun talebi üzerine "helal uçak' tasarımı peşine düştü.
  • Benim bildiğim kadarıyla seferilik diye bir şey vardı İslam'da. Hani yolda olanlar bazı dini yükümlülüklerden muaf oluyorlardı falan. Bu pek dindar arkadaşlar kendi dinlerinden mi bihaber yoksa hava atmaktan mı vazgeçemiyorlar?
  • Darısı en kısa zamanda canım TÜRKİYEM için vizyon 2023
  • Allah'ın sana verdiği aklı kullanıp uçak yapma ama içinde ibadet etmek için yapan gayri müslimden talepde bulun. Sonra müslüman herşeyin en iyisine layık. Ne güzel dünya...
  • Yorumlara bakıyorum da; amma zoruna gitmiş birilerinin...
  • Yabancı niye rahatsız olsun ki. Kitabından bir haber, geri kafalı, görmemiş, gösteriş, hava meraklısı, tembel müslümanlar sayesinde daha da zengin oluyorlar halimize de kıs kıs gülüyorlar.
  • Bunu harcayacagına Engellilere hayvanlara destek olun
  • müslümanız tamam da ne yapıyoruz,dünyada kime faydamız var? araba,tren,uçak cümlesi hristiyan icadı uçaklarda namaz kılmak için kullandıkları elektronik pusula desen öyle. başka örnek hastaneye gidiyoruz mr,röntgen hepsi onların icadı,iyileşmemiz için aldığımız ilaçlar da. yüce mevla aklı herkese vermiş ama iyi yönde kullananlar onlar biz de tam tersi kötülük için kullanıyoruz. yüce mevla size diğerlerinden farklı olarak akıl verdim iyi yönde kullanın yoksa üstünüze pislik yağdırırım buyuruyor herşey de ortada. uçağı vs yapanlar insanına değer veriyorlar,eğitim,adalet,sağlık konularında ileriler,zengin,temiz,refah,bereket,huzur,nizam,düzen içindeler onlardan mescit talebinde bulunanlar da tam tersi. bu durumda kim yüce mevla'ya inanıyor ve dediklerini yapıyor,kim inanmıyor,yapmıyor? ve niye yüce mevla onlara verdikçe veriyor da müslümanlardan aldıkça alıyor?
  • hem uçak vs hiçbir icat yapmazlar hem de boyuna abuk sabuk taleplerde bulunurlar. bu taleplerden önce kendilerine çeki düzen versinler,yüce yaradan'dan korksunlar,kuldan utansınlar, nerede rezillik,suç,terör,tecavüz,yolsuzluk,gerilik,yobazlık,sefalet,haksızlık,eşitsizlik,adaletsizlik orada müslümanlar var ne acı ki. ya o tarz dizayn edilen uçaklara başka dinden insanlar binerse ne olacak? thy aldı diyelim,o uçakları müslüman ülke haricinde veya her yere,fark etmez aslında, başka hatlara koymak zorunda kalırsa ve o hatta uçan mesela yahudiler de ibadet talebinde bulunurlarsa ne olacak peki? gayri müslümler bize nereleriyle gülseler azdır. hem adamların turistine,parasına,icatlarına muhtacız hem icatlarını tonla para saçıp alıyoruz onları daha da zengin ediyoruz,onlarla birbirimize hava atıyoruz hem de aklımız bu tip icatları yapmaya yetiyor da yetmiyor. namaz kılmakla,oruç tutmakla,hacca gitmekle oluyor mu ? bunları yapmak yeterli mi ? açın kuran'ı okuyun ama gözünüz ve aklınızla
  • Uçakta bar varsa, ee tabi canım içmek isteyenlere maalesef efendim yok mu diyelim hizmet en üstte olmalı. Mescit varsa, olur mu canım mescidde nereden çıktı yallah Arabistana . Bu cümleleride müslümanlardan duyunca insan bir yadırgıyor tabi
  • Gayet rutin bir istege, rutin olan bu yanıtı neden insanlar, sözde bu ulkenin müslümanları (ve nufus cuzdanlarında müslüman yazan bu insanları), bu şekilde iğrenç yorumlarla karşıladı anlamadım. yazık cok yazık. ben gecen sene malezya havayolları ile uçtum ve namaz kılmak istedipimi söyledim bana özel alan açtılar, seccade verdiler. çok mutlu oldum. abdest almama yardımcı oldular vs. vs. diğer dinlerde olduğu gibi değildir. namazda tehir yoktur. bu yüzden bir müslümanın en doğal istediğidir namaz kılmak. Türkiyede hemen hemen hiç din bilmeyen insanların "islam dini kolaylık dinidir" kısmını bu şekilde hızlı ömğrenmesine soktayım. keske diğer seyleri de ogrenseydınız. bence thy çok bile geç kalmış halde. oz vatanında parya yasayan biz muslumanlar, koyun gibi yıllarca gütmenize izin verdik artık izin vermiyoruz ya, sizi asıl rahatsız eden bu. hakkını talep eden müslüman. size koyan bu. alışmıştınız müslümana sövmeye ve onun susmasına şimdi tersi var isyanlar. gunaydınlar size

Boeing, uçaklara mescit tasarlayarak Müslüman ülkelerin beğenisine 'helal uçak' sunuyor. Geniş gövdeli uçakların menzili uzadıkça havada kalma süreleri de arttı. Kıtalar arası çok uzun uçuşlar yapan bu uçaklar bazen 15-16 saat gökyüzünde kaldığından bu durum namazlarını vaktinde eda etmek isteyen Müslüman yolcular için sıkıntı oluşturmaya başladı.

Bu durumu dikkate alan Amerikan uçak imalatçısı Boeing’in, çoğunluğu Müslüman ülkelerden olmak üzere çok sayıda havayolundan gelen talep üzerine uçaklarda koltuk sayısını azaltmadan “prayers room” olarak da adlandırılan “ibadet odaları” yani mescit konusunda yeni bir konsept üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

Amerikalı üreticinin geniş gövdeli uçaklarda koltuk sayısını azaltmadan mevcut alanı en optimum şekilde kullanarak şirketlerin bu talebini karşılayacak bir çalışma yaptığı ve bu konuda önemli mesafe aldığı belirtildi.

HAVAYOLLARI KOLTUK ÇIKARMADAN KONULACAK MESCİTLERE SICAK BAKIYOR

Boeing’in iç konseptlerin geliştirilmesinden sorumlu tasarım mühendisi James Fullerton, havayollarından ibadet alanları konusunda yoğun talep aldıklarını belirterek, bir süredir bu konsept üzerinde çalıştıklarını söyledi. Birçok havayolunun kabinde koltuk kaldırmadan mescit oluşturulmasına sıcak baktığını belirten Fullerton, kabinde perde yerine sürgülü kapılarla kapanabilen ve aynı anda iki yolcunun ibadet edebileceği mekanlar oluşturmayı planladıklarını belirtti.

YOLCULARA DAHA RAHAT ABDEST ALMA İMKANI

Türkiye Turizm'de yer alan habere göre, Boeing ayrıca yolcuların tuvalette daha rahat abdest almalarını sağlayacak değişiklik üzerinde çalışıyor. Şirket, yeni kabin konseptinin Müslüman yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak isteyen havayolları için ideal bir çözüm sunacağını belirtiyor.

ÇOCUKLU AİLELERE ÖZEL ALAN

Boeing namaz alanı konseptinin yanısıra çocuklarıyla seyahat eden aileler içinde ortak alanların alternatif kullanımlarını da değerlendiriyor. Ailelere ayrılacak bu özel bölümde anneler bebeklerini daha rahat emzirilebilecek, diğer yolcuların ağlayan bebeklerden rahatsız olmasının bir nebze de olsa önüne geçilmiş olacak. Bu konu hakkında havayolları ile görüşmeler yaptıklarını söyleyen Fullerton, fikrin konsept aşamasından geliştirme aşamasına geçtiğini bildirdi.

İLK UYGULAYAN MALEZYA HAVAYOLLARI OLMUŞTU

Müslüman yolcular için kabinde namaz kılma alanlarını ilk hayata geçiren havayolu Malezya Havayolları olmuş ancak bunun için A380 uçağında koltuk sayısından feragat etmişti. İhtiyaç durumunda havayolunun kabin ekibi yolculara seccade veriyor ve kıblenin ne tarafta kaldığı konusunda bilgilendiriyordu. Benzer uygulamayı Suudi Arabistan, Etihad ve Emirates Havayolları başlatmıştı.Aralarında THY’nin de olduğu bir çok ülkenin kabin eğlence sistemlerinde harita üzerinde kıblenin yönü veriliyor.

SUUDİ ARABİSTAN 6-9 KOLTUKTAN FERAGAT ETMİŞTİ

Suudi Arabistan Havayolları 787 Dreanliner uçaklarının arka bölümünde etrafı perdelerle örtülü namaz alanı için 6-9 koltuğu çıkarmıştı. Etihad Havayolları’nın A380 ve Boeing 787 uçaklarında coğrafi konumuna dayalı olarak Mekke'nin tam yönünü gösteren gerçek zamanlı bir elektronik pusula da bulunuyordu. Etihad’ın uçaklarındaki namaz kılma imkanı dindar yolcuların havayolu seçiminde önemli bir etken oluyordu.

MÜSLÜMAN SEYAHAT ENDÜSTRİSİ HIZLA BÜYÜYOR

MasterCard ve CrescentRating'in 2011 yılından beri hazırladığı “Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi” raporu Müslüman seyahat endüstrisindeki hızlı büyümeyi gözler önüne seriyor. Rapora göre mevcut büyüme hızıyla 2020’de tatil için seyahate çıkan Müslümanların sayısı 156 milyona ulaşacak. 2020’de Müslümanlar 200 milyar dolarlık bir turizm ekonomisini mümkün kılarak pazarın %11’ine hitap edecek. Bu gerçeği gören havayolları ve uçak üreticilerinin Müslüman yolcuların ihtiyaçlarını giderme konusunda çok daha istekli olduğu ifade ediliyor.

Boeing'den mescitli aile odalı uçak

Yorumlar Tüm Yorumlar (75)

Seferilik? ~ 6 yıl önce
Benim bildiğim kadarıyla seferilik diye bir şey vardı İslam'da. Hani yolda olanlar bazı dini yükümlülüklerden muaf oluyorlardı falan. Bu pek dindar arkadaşlar kendi dinlerinden mi bihaber yoksa hava atmaktan mı vazgeçemiyorlar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Wow ~ 6 yıl önce
Darısı en kısa zamanda canım TÜRKİYEM için vizyon 2023

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ya hacı ya şakşak ~ 6 yıl önce
Allah'ın sana verdiği aklı kullanıp uçak yapma ama içinde ibadet etmek için yapan gayri müslimden talepde bulun. Sonra müslüman herşeyin en iyisine layık. Ne güzel dünya...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iste budur ~ 6 yıl önce
"Ya haci ya saksak" yaptigin yorum ve paylasimin üstüne yok. Budur anlatmaya calistigimiz. eline saglik.
Volvo ~ 6 yıl önce
Yorumlara bakıyorum da; amma zoruna gitmiş birilerinin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ne yorumu ~ 6 yıl önce
zaten 3 tane yorum var vosvos
Battı mı'ya ~ 6 yıl önce
Yabancı niye rahatsız olsun ki. Kitabından bir haber, geri kafalı, görmemiş, gösteriş, hava meraklısı, tembel müslümanlar sayesinde daha da zengin oluyorlar halimize de kıs kıs gülüyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saçmalık ~ 6 yıl önce
Bunu harcayacagına Engellilere hayvanlara destek olun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hal ortada ~ 6 yıl önce
müslümanız tamam da ne yapıyoruz,dünyada kime faydamız var? araba,tren,uçak cümlesi hristiyan icadı uçaklarda namaz kılmak için kullandıkları elektronik pusula desen öyle. başka örnek hastaneye gidiyoruz mr,röntgen hepsi onların icadı,iyileşmemiz için aldığımız ilaçlar da. yüce mevla aklı herkese vermiş ama iyi yönde kullananlar onlar biz de tam tersi kötülük için kullanıyoruz. yüce mevla size diğerlerinden farklı olarak akıl verdim iyi yönde kullanın yoksa üstünüze pislik yağdırırım buyuruyor herşey de ortada. uçağı vs yapanlar insanına değer veriyorlar,eğitim,adalet,sağlık konularında ileriler,zengin,temiz,refah,bereket,huzur,nizam,düzen içindeler onlardan mescit talebinde bulunanlar da tam tersi. bu durumda kim yüce mevla'ya inanıyor ve dediklerini yapıyor,kim inanmıyor,yapmıyor? ve niye yüce mevla onlara verdikçe veriyor da müslümanlardan aldıkça alıyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
müslümanlar ~ 6 yıl önce
hem uçak vs hiçbir icat yapmazlar hem de boyuna abuk sabuk taleplerde bulunurlar. bu taleplerden önce kendilerine çeki düzen versinler,yüce yaradan'dan korksunlar,kuldan utansınlar, nerede rezillik,suç,terör,tecavüz,yolsuzluk,gerilik,yobazlık,sefalet,haksızlık,eşitsizlik,adaletsizlik orada müslümanlar var ne acı ki. ya o tarz dizayn edilen uçaklara başka dinden insanlar binerse ne olacak? thy aldı diyelim,o uçakları müslüman ülke haricinde veya her yere,fark etmez aslında, başka hatlara koymak zorunda kalırsa ve o hatta uçan mesela yahudiler de ibadet talebinde bulunurlarsa ne olacak peki? gayri müslümler bize nereleriyle gülseler azdır. hem adamların turistine,parasına,icatlarına muhtacız hem icatlarını tonla para saçıp alıyoruz onları daha da zengin ediyoruz,onlarla birbirimize hava atıyoruz hem de aklımız bu tip icatları yapmaya yetiyor da yetmiyor. namaz kılmakla,oruç tutmakla,hacca gitmekle oluyor mu ? bunları yapmak yeterli mi ? açın kuran'ı okuyun ama gözünüz ve aklınızla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 6 yıl önce
Uçakta bar varsa, ee tabi canım içmek isteyenlere maalesef efendim yok mu diyelim hizmet en üstte olmalı. Mescit varsa, olur mu canım mescidde nereden çıktı yallah Arabistana . Bu cümleleride müslümanlardan duyunca insan bir yadırgıyor tabi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gayet normal ~ 6 yıl önce
Gayet rutin bir istege, rutin olan bu yanıtı neden insanlar, sözde bu ulkenin müslümanları (ve nufus cuzdanlarında müslüman yazan bu insanları), bu şekilde iğrenç yorumlarla karşıladı anlamadım. yazık cok yazık. ben gecen sene malezya havayolları ile uçtum ve namaz kılmak istedipimi söyledim bana özel alan açtılar, seccade verdiler. çok mutlu oldum. abdest almama yardımcı oldular vs. vs. diğer dinlerde olduğu gibi değildir. namazda tehir yoktur. bu yüzden bir müslümanın en doğal istediğidir namaz kılmak. Türkiyede hemen hemen hiç din bilmeyen insanların "islam dini kolaylık dinidir" kısmını bu şekilde hızlı ömğrenmesine soktayım. keske diğer seyleri de ogrenseydınız. bence thy çok bile geç kalmış halde. oz vatanında parya yasayan biz muslumanlar, koyun gibi yıllarca gütmenize izin verdik artık izin vermiyoruz ya, sizi asıl rahatsız eden bu. hakkını talep eden müslüman. size koyan bu. alışmıştınız müslümana sövmeye ve onun susmasına şimdi tersi var isyanlar. gunaydınlar size

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gayet normal'e ! ~ 6 yıl önce
rutin istek ama bu isteği gayri müslümlerin yapmasını istiyorsunuz. hani ilaç,elektrik,araba,uçak,telefon,bilgisayar,tıbbi cihaz vs insan hayatını kolaylaştıran,güzelleştiren,fayda getiren müslümanların muhtaç olduğu ne varsa icat edenler var ya onlardan bekliyorsunuz. asıl sen dinini bilmiyorsun. tabii ki islam dini kolaylık dini. namaz kazaya bırakılabiliyor,seferi olanlar kılmak zorunda değil. atıp tutuyorsun daha bunları bilmiyorsun. dinde, kul hakkı yeme,çalış,tembel olma,oku diye emirler de var onları da yerine getiriyor musun? asıl sen ve senin gibiler koyun olmasanız oy için güdülmezsiniz !

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000