17 Haziran 2009, Çarşamba 15:16:09

Boeing havacılığın geleceğini değerlendirdi

Boeing, dünya sivil havacılık endüstrisine yönelik hazırladığı ve 2009 - 2028 yıllarını kapsayan "Pazara Bakış" raporunu açıkladı...

Rapora göre Boeing dünyada önümüzdeki 20 yıl içinde toplam 3,2 trilyon dolar değerinde, 29 bin adet yeni yolcu ve kargo uçağına ihtiyaç duyulacağını öngörüyor. Boeing, havacılık endüstrisinin gelecek 20 yılına yönelik projeksiyonlarını oluştururken, havacılık sektörünün yakın gelecekte karşılaşacağı ekonomik durgunluk, yolcu ve kargo trafiğinde düşüş ve yakıt fiyatlarında beklenmedik değişimler gibi dinamikleri dikkate aldı.

Boeing Ticari Uçaklar Pazarlama Başkan Yardımcısı Randy Tinseth, "Dünya ticari havacılığı, günümüzde ciddi bir daralma yaşıyor. Ancak sektördeki bu tür düşüş ve yükselişler, havacılık endüstrisinde döngüsel olarak sürekli yaşanıyor. Son 30 yıllık süreçte yaşanan iyi ve kötü dönemlere rağmen, esnek yapısı sayesinde havacılık pazarının her yıl ortalama yüzde 5 büyüdüğünü görüyoruz. Temel göstergeler, önümüzdeki 20 yılda, yeni uçaklara çok güçlü bir talep olacağını ortaya koyuyor." dedi.

Boeing'in hazırladığı rapora göre önümüzdeki 20 yılda dünyanın toplam yolcu trafiği her yıl ortalama yüzde 4,9 oranında artacak. Yüksek yakıt fiyatları, yaşlanan klasik model uçaklar ve çevrenin korunması yönünde artan endişeler nedeniyle, verimliliği yüksek yeni jenerasyon uçaklara olan talep artarak devam edecek.

Amerika ve Avrupa pazarında daha çok eski uçakların yeni modellerle değiştirilmesi söz konusu olurken; Çin, Hindistan ve Ortadoğu gibi dinamik nüfusa ve artan gelire sahip Pazarlar ise sağlam bir şekilde büyümeye devam edecek.

Boeing'e göre 20 yıllık süreçte tek koridorlu uçak pazarı yüzde 67 ile sektörde en büyük paya sahip olacak. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya Pasifik bölgesindeki bazı ülkelerde yaşanan yoğun hava trafiği, tek koridorlu uçakların pazar payının artmasında önemli rol oynayacak. Aynı dönem içinde çift koridorlu uçak pazarı ise yatırım anlamında en büyük paya sahip olacak. Çift koridorlu uçaklara en büyük talep yüzde 40 oranında Asya Pasifik pazarından gelirken, Avrupa pazarı yüzde 27 ile ikinci sırada yer alacak.

Boeing, Asya Pasifik bölgesinin, uçak sayısı ve toplam yatırım açısından en büyük pazar olacağını tahmin ediyor. Buna göre, gelecek 20 yılda Asya Pasifik bölgesinin dünya ticari havacılığındaki payı yüzde 32'den yüzde 41'e yükselecek. Bu pazarda 20 yıl içinde 1,13 trilyon dolar değerinde 8 bin 960 yeni uçağa ihtiyaç duyulacak.

Öte yandan Boeing, dünya sivil havacılık tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilen, en son modeli 787 Dreamliner üretiminde son aşamaya geldi. İlk uçuş öncesi son testlerin uygulandığı 787 Dreamliner, Haziran ayının sonunda göklerdeki yerini almaya hazırlanıyor. Test programı kapsamında 6 adet üretilen 787'lerin ilki, lansman müşterisi Japon ANA Havayolları'nın renkleriyle uçacak. Sivil havacılık tarihinin en başarılı yeni modeli olan Boeing 787 Dreamliner, bugüne kadar 56 havayolu şirketinden 865 sipariş aldı.

Boeing havacılığın geleceğini değerlendirdi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000