05 Mart 2008, Çarşamba 15:21:03

Boeing 787 testi geçti!

Boeing'in dünya ticari havacılığında devrim yaratacak yeni modeli 787 Dreamliner’ın, tamamı kompozitten oluşan gövdesi için gerçekleştirdiği sağlamlık testlerini başarıyla tamamladı.

Uçuş sertifikasyonu programının bir parçası olan testlerde, 787’nin dev bir boruyu andıran kompozit gövdesi, tasarım ve teknoloji olarak yeterliliğini kanıtladı. Boeing mühendisleri, Washington-Everett’teki kompozit gövde bölümünde gerçekleştirilen testlerde, 787 Dreamliner’ın gövdesine giderek artan oranda yük uyguladı. Kompozit gövdeye ilk olarak, bir uçağın ömrü boyunca maruz kalabileceği en üst limitte ağırlık bindirildi.

Daha sonra, sertifikasyon için gerekli olan ve “aşırı yük” olarak adlandırılan, limit ağırlığın yüzde 50 daha fazlası uygulandı. Test ekibi kompozit parçaya son olarak, aşırı yüklemenin de ötesinde, yerçekiminin 2,5 katından fazla ve tahrip edici düzeyde yük tatbik etti. Testlerin sonucunda, gövdede hasara ilişkin bazı sesli belirtiler gözlemlenirken, tahmin edilenin aksine, Boeing 787’nin gövdesinde kırılma derecesinde herhangi bir tahribata rastlanmadı.

Boeing mühendisleri, testlerde elde edilen sonuçları analiz edip, kompozit parça üzerinde kapsamlı incelemelerine devam edecek. Boeing’in yürüttüğü test programı, 787 Dreamliner’ın ilk uçuşunun gerçekleştirilmesinde kilit rol oynuyor. Boeing, uçağın ilk uçuşu öncesinde gövdenin tamamı üzerinde farklı testler de gerçekleştirecek.

Boeing 787 testi geçti!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000