28 Kasım 2019, Perşembe 11:01:01

Boeing 777X'in gövdesi parçalandı!

Boeing 777X’in gövdesi Eylül ayında gerçekleştirilen stres testi sırasında parçalandı.
  • 50 sene ürettikleri uçağı allayıp pullayıp pazarlıyorlar. Boeing 737 bitti kardeşim zorlamayın artık
  • Yarın bürgün inişte kırıma uğrasa yerde güvenebileceği kişilerin olduğunu bilmek güzel tabi ama siz yinede sağlam yapın pilotlar sert iner kırarlar takımları gine iş başa düşer.
  • Resmen çürük işte. Nerede o eski mühendislik. Boeinge dolmuş güneyamerikalılar asyaylılar kalite yerlerde.
  • Bakabilirsiniz. Dayanıklılık testinde uçak kırıma uğrayana kadar şiddet artırılır ki hasarlanma noktası belirlensin. Yani uçak kırılmadan test bitmez. Uçağın kırılması değil hangi basınç yükünde kırıldığı önemli. Değerler gösteriyor ki olması gerekenin çok üzerinde bir dayanıklılığa sahip..
  • Iyidir vasifli birader. Ben bir yolcu olarak Dünyadaki tüm Boeing maxlarin sakat ciktigi ve ucurulmadigi, Boeing ile ilgili hergün buna benzer haberlerin ciktigi bir ortamda ne düsünmemi isterdin. Sence yukarida verilen haberde, ki aynen baska bir kaynaktan alinarak aktarildigi belli.. seni rahatsiz eden hicbirsey yok mu bu haberde? Sen ucakla ucan herkesi Ucak mühendisi mi saniyorsun? Sen yukaridaki haberde Boeing ile ilgili hicbir olumsuzluk görmedin mi. Yani Boeing icin hersey yolunda diyorsun.
  • Şimdi parçalansın bozulsun hatalar ortaya çıksın ki sorunlar çözülsün uçak piyasaya girmeden önce
  • Bu testler zaten son dayanım gücünü ispat etmek için yapılmıyor mu? Yani kırılana kadar güç uygulanacak ve kırıldığı noktada kaldırabileceği en yüksek stress tespit edilmiş olacak. Haber öyle bir yazılmış ki sanki uçak test uçuşunda parçalanmış, tasarlandığı güçlere dayanamamış büyük hüsran olmuş vs. Biz de haber kaynağı diye okuyoruz. Kalite ne yazık ki çok düşük.
  • Türkiye alır bunuda elimzde kalır. Adamlar resmen gizliyor bütün problemleri .
  • Bakalım devamında neler olacak! Günümzde yüzlercesi havada faal olan B777-300ER'de de benzer sıkıntılar olmuştu. Test bu. Önlem almak için yapılıyor. Ama soru işaretleri soru işaretleri... Ah Boeing ah..
  • Vah Boeing vah. Durum her gecen gün biraz daha kötüye gidiyor. Ucak ile seyahat eden bir kisi olarak ve bilgilenmek icin soruyorum. Herhangi bir firmadan ucus rezervasyonumu yaparken Ucak modeli tercihi yapabilirmiyim. Böyle bir hakkim varmidir.? Bunun ülkemizdeki ve uluslararasi tüketici haklari veya seyahat hukuku icinde yeri nedir? Bu saatten sonra hicbir Allahin kulu beni ve ailemi bu ucak modelleri ile ucmaya ikna edemez. Buna hicbir "yusuf" da müsaade etmez..Var ise bu konunun uzmanindan birkac bilgi rica etsek.

Boeing 777X’in gövdesi Eylül ayında gerçekleştirilen stres testi sırasında parçalandı.

Boeing, Everett'teki fabrikasında 777X modelinin,yapısal dayanımını test için, tabi tutulan uygulamada deyim yerindeyse hüsrana uğradı.

Boeing şirketi her ne kadar test sonuçlarını gizli tutmaya çalıştıysa da hasarın boyutunun önceki raporlardan daha çok olduğu basına fotoğraflarla sızdı. Normal şartlarda basınç testleri uçağın havalanmadan önceki yapılan son testleri olması gerekiyordu.

Basınç testi uçağın tamamen kapatılarak yapılan bir uygulamadır. Yapılan incelemelerde test sırasında 777X’in kapısı patlayarak fabrika zeminine düşmüştü ancak sonradan görülen o ki bu, kanadın hemen arkasındaki bir patlamanın ikinci etkisi olmuş.

Boeing yaptığı açıklamada yapılan analizlerin bu olayın uçağın tasarım ve diğer hazırlıklar üzerinde fazla bir etkisinin olmayacağını belirtti. Muhtemelen bu basınç testi de tekrar yapılmayarak, sivil havacılık otoritelerin onayı için lokal bölgenin güçlendirildiğine ikna edilecek.

Boeing sözcüsü Paul Bergman, GE9X motorlarından kaynaklı test sonucunun,bir gecikmeye sebep olmayacağını belirtti.  Sözcü ayrıca Boeing 777X'in 2020'nin başlarında ilk uçuşunu gerçekleştireceğini ve ilk teslimatının 2021'de bir havayoluna yapılacağını söyledi.

Kanatlar yukarı, gövde aşağı büküldü!

Everett fabrikasında yapılan stres testinde uçak iskele ile çevrelenmiş ve çok sayıda ağırlık asılmıştı. Stres ölçümünde ki sapmaları ölçmek için ise gövde üzerine bağlanan kablolar direkt bilgisayara veri akışı sağlıyordu. Kontrol merkezinde ki Boeing mühendisleri olayları canlı olarak takip ediyordu. Test maksimum seviyeye çıktığında kanatlar 28 fit civarında yukarıya doğru eğildi. Normal uçuş sapmaları 9 fit olduğu düşünüldüğünde bu eğim maksimum sapmanın çok üzerindedir.

İnç başına 10 poundluk (4,6kg) bir basınç uygulandığında gövdenin ön kısmının da aşağı doğru eğim aldığı tespit edildi. Uygulanan değerler gerginlik testleri için normlar olmayıp Boeing firmasının seçtiği değerlerdir.

Bu durum Pilotun normal uçuşta maksimum 1.3 G'ye basınç alması yerine 3.75 G bir kuvvete maruz kalacağına işaret etti.

Federal sertifikasyon yönetmelikleri, mühendislerin, normal uçuşta yaşanabilecek en yüksek değer olan “limit yükün” 1,5 katı olarak tanımlanan “nihai yük” e ulaşana kadar kuvvetleri uygulamalarını ve en az üç saniye sürdürmelerini gerektiğini belirtmektedir.

Olaydan bir gün sonra, eksik bilgilere dayanılarak, Seattle Times ve diğer yerli yabancı medya kuruluşları kargo kapısının patladığını duyurdular.

Uçağın kargo kapıları dışa doğru açılırken , yolcu kapıları yalnızca içe doğru açılabiliyor.  Ancak, 777X kanadının hemen arka tarafında bulunan yolcu kapısının etrafındaki yapı, basınçla kapıyı havaya uçurdu ve yere düştü.

Bu durum mühendisler tarafından endişe verici gözükmedi. Ancak FAA sözcüsü  Lynn Lunsford, durumun bilgisayar verilerinden tekrar değerlendirilmesi ve gövdenin güçlendirilmesi için görüşmeleri sürdürdüklerini açıkladı.

Yine de, düzeltmelerin yeniden test edilmesi olasılığı çok düşük.

Lunsford, “FAA, üretici firmaların, tasarım ve sertifikasyon standartlarını karşılamasını gerektiriyor ve nasıl yapmayı seçtikleri onlara kalmış.” dedi.

Boeing 777X'in gövdesi parçalandı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

wolf ~ 4 yıl önce
50 sene ürettikleri uçağı allayıp pullayıp pazarlıyorlar. Boeing 737 bitti kardeşim zorlamayın artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haha ~ 4 yıl önce
Yalniz bu 777
ARFF ~ 4 yıl önce
Yarın bürgün inişte kırıma uğrasa yerde güvenebileceği kişilerin olduğunu bilmek güzel tabi ama siz yinede sağlam yapın pilotlar sert iner kırarlar takımları gine iş başa düşer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 4 yıl önce
şimdiye kadar kaç tane uçak kurtardın akıllı bıdık yada şöyle söyliyeyim en son ne zaman tatbikat yaptın
:) ~ 4 yıl önce
Biz pilotlari kiskanmaktan bi vazgecemediniz.Olsun uzulme.Sen de olan aklinla yetin,napalim
Ne denemesi saçmalamayın ~ 4 yıl önce
Resmen çürük işte. Nerede o eski mühendislik. Boeinge dolmuş güneyamerikalılar asyaylılar kalite yerlerde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçarı ~ 4 yıl önce
Bilerenk konuşanlara hayranım ama bilmeden sallayanlarada az iç derim. Boeinge asyalılar güney afrikalılar dolsada başlarındaki mühendis önemli o mühendislerde senin gibi ayyaş bi içiciyse vay o uçağa binenlerin haline
İNTERNETTEN ~ 4 yıl önce
Bakabilirsiniz. Dayanıklılık testinde uçak kırıma uğrayana kadar şiddet artırılır ki hasarlanma noktası belirlensin. Yani uçak kırılmadan test bitmez. Uçağın kırılması değil hangi basınç yükünde kırıldığı önemli. Değerler gösteriyor ki olması gerekenin çok üzerinde bir dayanıklılığa sahip..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abbas ~ 4 yıl önce
Iyidir vasifli birader. Ben bir yolcu olarak Dünyadaki tüm Boeing maxlarin sakat ciktigi ve ucurulmadigi, Boeing ile ilgili hergün buna benzer haberlerin ciktigi bir ortamda ne düsünmemi isterdin. Sence yukarida verilen haberde, ki aynen baska bir kaynaktan alinarak aktarildigi belli.. seni rahatsiz eden hicbirsey yok mu bu haberde? Sen ucakla ucan herkesi Ucak mühendisi mi saniyorsun? Sen yukaridaki haberde Boeing ile ilgili hicbir olumsuzluk görmedin mi. Yani Boeing icin hersey yolunda diyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İyi ~ 4 yıl önce
Şimdi parçalansın bozulsun hatalar ortaya çıksın ki sorunlar çözülsün uçak piyasaya girmeden önce

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kötü ~ 4 yıl önce
Yani diyorsun ki.. Tüm Ucak imalatcilari özellikle Boeing vb yolcu Ucak üreticileri bu testleri bu sekilde yaparlar ve sorun giderilinceye kadar böyle ucaklari parcalayip parcalayip cöpe atarlar. Ta ki tüm sorunlari giderilimis prototip elde edilinceye kadar. Yanlis mi anladim?
PP ~ 4 yıl önce
Bu testler zaten son dayanım gücünü ispat etmek için yapılmıyor mu? Yani kırılana kadar güç uygulanacak ve kırıldığı noktada kaldırabileceği en yüksek stress tespit edilmiş olacak. Haber öyle bir yazılmış ki sanki uçak test uçuşunda parçalanmış, tasarlandığı güçlere dayanamamış büyük hüsran olmuş vs. Biz de haber kaynağı diye okuyoruz. Kalite ne yazık ki çok düşük.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçakcı ~ 4 yıl önce
Çok haklısın üstad adam uçak üretiyo testte parçalıyo bizim çok bilen halkımız üretimden haberi olmayan halkımız anca klavyden tuşa basabiliyo...
Türkiye ~ 4 yıl önce
Türkiye alır bunuda elimzde kalır. Adamlar resmen gizliyor bütün problemleri .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
test bu ~ 4 yıl önce
Bakalım devamında neler olacak! Günümzde yüzlercesi havada faal olan B777-300ER'de de benzer sıkıntılar olmuştu. Test bu. Önlem almak için yapılıyor. Ama soru işaretleri soru işaretleri... Ah Boeing ah..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu Abbas ~ 4 yıl önce
Vah Boeing vah. Durum her gecen gün biraz daha kötüye gidiyor. Ucak ile seyahat eden bir kisi olarak ve bilgilenmek icin soruyorum. Herhangi bir firmadan ucus rezervasyonumu yaparken Ucak modeli tercihi yapabilirmiyim. Böyle bir hakkim varmidir.? Bunun ülkemizdeki ve uluslararasi tüketici haklari veya seyahat hukuku icinde yeri nedir? Bu saatten sonra hicbir Allahin kulu beni ve ailemi bu ucak modelleri ile ucmaya ikna edemez. Buna hicbir "yusuf" da müsaade etmez..Var ise bu konunun uzmanindan birkac bilgi rica etsek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vasıf ~ 4 yıl önce
Iyi misin birader?
Dumb ~ 4 yıl önce
Farkındaysanız üretime sunulmadan önce yapılan testler bunlar ? Seri üretime geçmeden yapılacak uçağın neleri kaldırabildiği nasıl düzeltilebileceği test ediliyor...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000