23 Temmuz 2015, Perşembe 13:20:07

Boeing 2. çeyrek sonuçlarını açıkladı

Boeing, rekor düzeydeki ticari uçak teslimatlarının sonucu olarak ikinci çeyrek gelirinin yüzde 11 artışla 24,5 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
  • yalannnnn bunların hepsi hikaye bizim milli uçak 7800 sipariş almış kar 500 milyar usd!!! bu arada milli uçak ne oldu:)?
  • Sayın editör KC-46 Tanker hakkında bir haber yapar mısınız? Nedir bu tanker olayı.

Boeing, rekor düzeydeki ticari uçak teslimatlarının sonucu olarak ikinci çeyrek gelirinin yüzde 11 artışla 24,5 milyar dolara ulaştığını açıkladı. 2015 yılı ikinci çeyrek sonuçları, tahmini maliyetlerin artmasına sebebiyet veren, daha önce 536 milyon dolar olarak açıklanmış olan KC-46 Tanker programına ilişkin vergi sonrası ödemeyi (hisse başı 0,77 dolar) içeriyor. 2015 hisse başı esas faaliyet kazancı (GAAP dışı)* tahmini, hisse başı 8,20-8,40 dolar aralığındayken 2015’in ikinci çeyreğindeki KC-46 Tanker ödemesinin (hisse başı 0,77 dolar) etkisini yansıtacak şekilde hisse başı 7,70-7,90 dolar aralığı olarak revize edildi. Bu fark, kısmen güçlü performans tarafından (hisse başı 0,27 dolar) bertaraf edildi. GAAP hisse başı kazanç 7,60-7,8 dolar aralığından 8,10-8,30 dolar aralığına yükseltildi.

Boeing Başkanı ve CEO’su Dennis Muilenburg, “Dünya çapındaki müşterilerimize yaptığımız rekor düzeydeki teslimatlar, sağlam bir gelir artışı sağladı. Genel portföyümüz ve çalışmalarımıza odaklanırken gösterdiğimiz özenin gücü ise çeyrek boyunca önemli derecede bir faaliyet nakit akışı sağladı. Ticari alandaki ve savunma alanındaki üretim programlarımızın güçlü faaliyet performansı, tanker ödemesini kısmen bertaraf etti, hissedarlarımıza nakit sağlayabilmemize olanak sağlayarak onlara olan taahhütlerimizi yerine getirmeye devam etmemizi ve inovasyona ve çalışanlarımıza olan yatırımlarımızı sürdürmemizi sağladı” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Genel olarak baktığımızda, yılın ikinci yarısına ilişkin tahminlerimiz pozitif seyretmeye devam ediyor. Hayati öneme sahip tanker programını planlandığı şekilde yürütebilmek için gerekli kaynaklarımıza yatırım yapıyoruz. Yapılması gerekenin ne olduğunu çok iyi biliyoruz ve yaptığımız ek yatırımın programın uzun vadedeki finansal değerine katkıda bulunacağından eminiz. Üretkenlik ve büyümeye odaklanmaya devam ederek, bekleyen geniş kapsamlı işlerimizi karlı bir şekilde teslim etmeye, yeni siparişler almaya ve tüm hissedarlarımıza değer artışı sunmaya devam edeceğiz”.

Bu çeyrekte faaliyet nakit akışı, ticari uçak üretim hızını ve güçlü faaliyet performansını yansıtarak 3,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Çeyrek boyunca şirket, 14 milyon hisse alımını 2 milyar dolar karşılığında gerçekleştirdi. 7,5 milyar dolarlık geri alım ise önümüzdeki yaklaşık iki yıl içerisinde tamamlanması beklenen mevcut geri alım yetkisi çerçevesinde bırakıldı. Şirket, bu çeyrekte aynı zamanda 0,6 milyar dolar değerinde kar payı ödemesi yaptı. Bu rakam, hisse başı kar payında önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık %25’lik bir artışı yansıtıyor.

Menkul kıymetlerdeki nakit ve yatırımların toplamı, 9,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti ve borç, çeyreğin başından beri aynı kalarak 9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Çeyreğin başında 495 milyar dolar olan şirketin bekleyen işlerinin toplam değeri, çeyrek sonunda 489 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, çeyrek boyunca alınan 18 milyar dolarlık net siparişi de kapsıyor.

Alt Birim Sonuçları
Ticari Uçaklar

Ticari Uçaklar ikinci çeyrek geliri, teslimatların sayı ve çeşit olarak artması sayesinde %18 artarak 16,9 milyar dolara ulaştı (Tablo 4). İkinci çeyrek faaliyet karı, KC-46 programına ilişkin olarak daha önce 513 milyon dolar olarak açıklanan vergi öncesi ödemeyi ve hisse başı kar azalışına yol açan, üretim programların güçlü performansı tarafından kısmen bertaraf edilen daha yüksek düzeydeki 787 ve 747 teslimatlarını yansıtacak şekilde %7,1 düzeyinde gerçekleşti.

Ticari Uçaklar, çeyrek boyunca 116 adet 737 MAX uçağı siparişi aldı. 737 programı, 737 MAX’ın lansmanından bu yana 2.800’ün üzerinde kesin sipariş aldı. Çeyrek boyunca Boeing ayrıca ilk 737 MAX’ın montajına başladı ve 787-10 programı, programın tasarımının doğruluğunu ve geliştirme çalışmalarının planlandığı şekilde ilerlediğini gösteren Kritik Tasarım Gözden Geçirme safhasını tamamladı.

Ticari Uçaklar, çeyrek boyunca 171 adet net sipariş aldı. 431 milyar dolar değerindeki yaklaşık 5.700 uçaktan oluşan bekleyen işler gücünü koruyor.

Savunma, Uzay ve Güvenlik

Savunma, Uzay ve Güvenlik’in ikinci çeyrek geliri 7,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Faaliyet karı ise, BMA’ya yönelik olarak daha önce 322 milyon dolar olarak açıklanmış olan ve üretim programlarının güçlü performansı ve çeşitliliği tarafından kısmen bertaraf edilmiş olan KC-46 Tanker programı vergi öncesi ödemesini yansıtacak şekilde %7,2 olarak gerçekleşti.

Boeing Ticari Uçaklar’ın (BMA) ikinci çeyrek geliri, teslimatların çeşitliliğini ve planlanan zamanda yapılmış olmasını yansıtacak şekilde 3,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Faaliyet karı, üretim programlarının güçlü performansı tarafından kısmen bertaraf edilen KC-46 programı ödemesini yansıtacak şekilde %3,5 olarak gerçekleşti. Çeyrek boyunca BMA, altı adet C-17 Globemaster III nakliye uçağı için ihaleler kazandı.

Network ve Uzay Sistemleri’nin (N&SS) ikinci çeyrek geliri 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken faaliyet karı değişmeyerek %7,8 düzeyinde kaldı. Bu çeyrek içinde, Boeing, yürürlükte olan Kabin Mürettebatı anlaşmasının bir parçası niteliğindeki, NASA’nın insanlı uzay yolculuğu görevine ilişkin ilk ticari kontratını almaya da hak kazandı.

Küresel Hizmetler ve Destek’in (GS&S) ikinci çeyrek geliri, Uçak Modernizasyonu ve İdamesi’ndeki azalan hacmi yansıtacak şekilde 2,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Faaliyet karı, gelişme gösteren program çeşitliliğini yansıtacak şekilde %12,8’e yükseldi. Çeyrek boyunca GS&S’in yürütmekte olduğu F-15 uluslararası hizmet sözleşmesinin süresi uzatıldı.
Savunma, Uzay ve Güvenlik’in bekleyen işlerinin değeri 58 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamın %39’u uluslararası müşterilerden alınan siparişlerden oluşuyor.

Görünüm

Şirketin 2015 mali verileri ve teslimatlara ilişkin görüşleri (Tablo 7), KC-46 Tanker ödemesinin etkisini ve şirketin tüm birimlerindeki güçlü performansı yansıtıyor.

Boeing 2. çeyrek sonuçlarını açıkladı

Yorumlar

yalann ~ 9 yıl önce
yalannnnn bunların hepsi hikaye bizim milli uçak 7800 sipariş almış kar 500 milyar usd!!! bu arada milli uçak ne oldu:)?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 9 yıl önce
türkiye bi şeyler yapsa bi dert yapmasa bi dert
:) ~ 9 yıl önce
ne yapmısız ki dert olmuş:) salla bee
S.B. ~ 9 yıl önce
Sayın editör KC-46 Tanker hakkında bir haber yapar mısınız? Nedir bu tanker olayı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000