06 Ağustos 2011, Cumartesi 07:55:48

"BİZE NE OLUYORSA ONLARA DA OLSUN"

Holidays 4 UK'un iflas etmesi turizmcileri harekete geçirdi. Tatil yapan 6 bin müşteri sorun yaşamıyor...
Türkiye için uçuş ve tatil paketleri satan, ''Holidays 4 UK'' adlı İngiliz tur operatörünün iflas etmesinin ardından firmanın Marmaris'te tatil yapan yaklaşık 6 bin müşterisi sigorta sistemi sayesinde tatillerini sorunsuz sürdürüyor. 
 
Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Başkanı Başaran Ulusoy, bir toplantı için geldiği Marmaris'te konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Benim İngiltere'de iş yapan bir firmam battığında ne oluyorsa, Holidays 4 UK battığında da o olsun. Herkes ayağını yorganına göre uzatacak, işini sağlam yapacak. Ne yapalım, acente battı diye İngiliz'in cebine biz para mı koyacağız şimdi. Siz gitseniz orada sizi bir acente zor durumda bıraksa herkes sigortadan parasını alır. Kimse açıkta kalmaz. Bunları gönderen firma ve buradaki firmalar düşünecek. Türkiye artık 30 milyonu aşan turizm anlayışıyla bu tür şeylere vakit ayıramaz. Herkes hesabını yapacak'' dedi. 
 
Türkiye'de 9,5 milyon insanın seyahat ettiğine işaret eden Ulusoy, ''Bunun mesuliyeti bana ait. Bu insanların hepsi sigortalıdır. Sen buradan turunu al, bir hafta seyahate çık. Bir aksilik olursa gel sigortadan paranı al. Artık kendi insanımız bile sigortalı tatile çıkıyor. Sigorta mecburiyeti vardır. Bundan dolayı hiç kimsenin mağduriyeti diye bir durum söz konusu değildir.'' 
 
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz ise tur operatörlerinin iflasında en büyük diyeti Türk otelcisinin ödediğine dikkati çekti. 
 
Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''ATOL (Hava Taşımacılığı Organizatörleri Lisanslama Kurumu) isimli kurumun her hangi bir iflas durumunda İngiliz vatandaşlarının geri dönüşlerini güvenli bir şekilde sağlıyor. Bunun için de tur operatörleri getirdikleri kişi sayısına göre bu fona para yatırıyorlar. Ancak bunun geçmişi ve geleceğini koruyacak bir sistem yok. Son dört yılda meydana gelen iflaslarda en büyük payı Türk otelcisi ödemiştir. Buna rağmen hiçbir misafirimiz olumsuz bir davranışla karşılaşmamıştır. Karşılığını alamamasına rağmen Türk konukseverliğini göstererek, turistlere iyi bir tatil yaptırarak ülkesine göndermiştir.''
 
İflas durumlarında 100 milyon dolar bir kayıp varsa bunun 40 milyon dolarının otelcinin sırtından çıktığına işaret eden Açıkgöz, Holidays 4 UK'un iflasıyla birlikte yaklaşık 100 bin kişilik turist potansiyelinin Muğla bölgesinden çekilip alındığını kaydetti. 
 
Açıkgöz, son 4 yılda tur operatörlerinin iflaslarından dolayı Türk otelcilerinin 400 milyon doları bulan zarara uğradığını savundu. 
 
Bu arada, Uzunyalı mevkisinde bulunan Serin Otel'de konaklayan Holidays 4 UK'un müşterileri, tatillerine hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor. Zamanlarının büyük bir kısmını havuz başında geçiren turistler, lobide Holidays 4 UK görevlilerinin astığı listelere bakarak uçuş yapacakları günleri takip ediyor. 
 
İflas haberini duyduklarında ilk önce tedirginlik ve korku yaşadıklarını ifade eden İngiliz turistler, Sarah Fegoson ve arkadaşı Stella Hill, gerekli bilgileri aldıktan sonra tatillerine devam ettiklerini söyledi. Otellerinin iflas haberinden sonra da kendilerine aynı yakınlığı gösterdiğini ve hizmetini aksatmadan sürdürdüğüne anlatan Hill, ''Tatilimiz çok güzel gidiyor'' dedi. 
 
Oteldeki bir başka İngiliz turist Debra Alian ise ilk başta kendilerine yeterince bilgi verilmemesinden şikayetçi olduklarını dile getirdi. Alian, tedirginliklerinin geçtiğini ve otel yetkililerinin de desteğiyle tatillerinin mükemmel bir şekilde devam ettiğini ifade etti. 
 
-İNGİLİZ FİRMANIN İFLASI-
İngiltere'nin Brighton şehri merkezli ''Holidays 4 UK'' adlı İngiliz tur operatörünün iflas etmesinin ardından, seyahat kuruluşu Abta firmanın 12 bin 800 müşterisinin Türkiye'de bulunduğunu açıklamıştı. 
 
İngiliz Sivil Havacılık Kurumu yetkilisi David Clover, BBC'ye yaptığı açıklamada, endişeye gerek olmadığını söyleyerek, ''Herkes planlandığı gibi geri getirilecektir'' dedi. Clover, Holidays 4 UK firmasından tatil paketi ya da sadece uçuş satın alan ancak henüz tatile gitmeyen müşterilerin paralarının geri ödeneceğini de ifade etmişti. 
 
18 çalışanı ve yıllık 35 milyon sterlin cirosu olan İngiliz tur operatörü ''Holidays 4 UK'' yılda 100 bin yolcu taşıyordu.

Habertürk
 
 
"BİZE NE OLUYORSA ONLARA DA OLSUN"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000