03 Şubat 2013, Pazar 12:48:33

BİR UÇAK NASIL PATLATILIR?

Zaman Gazetesi yazarlarından Melih Arat, havalimanlarında uygulanan sıvı yasağı üzerine bir yazı kaleme aldı. Uygulamanın yersiz olduğunu savunan Arat, olaylara gülerek baktığını ifade etti. İşte o yazı...
  • Yazar resmen akıl tutulması yaşamış. Anlaşılan bir kaç güvenlik zafiyetine marus kalınca kafayı içkiyle bozmuş. Beyefendi kurallar gereği uçakta satılan içki şişeleri uçuş sonunda verilir. Kabin ekibi ücretini aldığı yolcuya fiş ( benzeri ) keser ve uçuş sonunda yolcuya teslim eder. Usul böyledir. Maalesef ülkemizde pek çok hava yolu firması buna özen göstermiyor. Ancak el bagajı döner bıçağı kurmacası gerçekten gülünçtü. Malum yazarın siyasi iktidar yanlısı bir gazetede görev almış olması alkole olan negatif düşüncelerini söylemlerle destekletmiş olabilir. Yine de yazara tavsiyem daha az polisiye dizi seyretmesi. Rahatsız olduğu hususları TAV yetkililerine bildirmesi.
  • bence de kesinlikle yerinde ve doğruluk payı olan bir yazı. Bu senaryolar havayolları tarafından muhakkak çalışılmıştır ama bir daha gözden geçmesi şart gibi sanki.
  • olayı ıckıye baglamıs pek sevgılı yazar arkadas yolcunun ucakta ıckı ıcmesıne gerek yok yerde bekleme esnasında ıcer gelır ucaga gene taskınlık yapar ayrıca bır kabın memuru kokpıte gırdıgınde mınımum 3 kabın memuruda gorev yerlerınde yanı kabınde oyle kolay degıl kabın ekıbı kokpıte gırınce ıstedıgını yapsınmıslar bır kabın memuruda cantasındakı suyu vs yı o x raylerden gecerken bırakıyor sız rahat olun ve evet sacmalık kısmı sadece o son x ray den bekleme salonuna alındıgınızda baslıyor kı orda ıstedıgınız herseyı bulmanız mumkun su sıgara cakmak gazete alkol kaldıkı parfum bunların basında gelıyor ayrıca yazara soylemek ıstedıgım bır dıger seyde senın ucakla seyahatını yasaklamaları gerekıyor alkolden once doner bıcagını cek cek valızın sapına saklamayı bıldıgıne gore ucakta o ıphone un kablosuyla neler yaparsın allah bılır ....
  • Birde şu A kapısı komedisine çözüm bulsalar. Metal dedektörü ikaz vermediği halde kemer çıkarttırmak neden? Yan taraftan kamyon giriyor, saadece şöför kabinine şöyle bir bakıp geçiriyorlar. Benim kafamdaki berenin altına saklamadan korktukları şey her ne ise onu kamyonla sokmayacağıma inanıyorlar. Nasrettin Hoca'nın türbesi gibi. Birileri egolarını tatmin ediyorlar, bizim üzerimizden.
  • yazarımız molotof kokteylini içkiden yapılıyor zannediyor.birisi ona laz böreğininin içinde de laz olmadığını anlatır inşallah.
  • Yazarimizin haklilik payi var. TAV guvenlik AHL de cogu zaman acik veriyor. Gecen bir yolcunun eline bicak takimini verip boarding salonuna yolladi yolcuyu. Yolcuya bicakla nasil gectigini sordugumda guvenlikci calisanin al bunu ver yetkililere ucaga yuklesinler dedigini ogrendim. Yolcunun bizi kesmeyecegine kanaat getirmis olsa gerek :))) simdi kimse bana pet sise demesin.
  • Bence icki Konusu cok dogru ozellik uzun yolculuklarda ickiyi dayiyorlar icmeyen biri icin cok rahatsiz edici bir durum bunula kalsa iyi sonra serhos oluyorlar bir suru yolcuyu rahatsiz ediyorlar hatta haberlerede duyuyoruz ben mesela gecen gun bir yere giderken yanimda oturan surekli icti serhos oldu surekli kusmaya basladi ben bunu cekmek zorundamiyim madem dusunuyorsunuz milletin rahatini dusunun yada kisitlayin tabi thy de kalite negezer o ayri bir konu sehirler arasi otobusten hic bir farklari yok su kabin memurlarini emiratesle yolculuk yaptirip onlara ogretmek lazim hizmet nasil olur.
  • Ne yaptın Melih... uçakta direk içkiden nasıl silah yapılır diye bir de tanıtım yapsaydın bari fazla CSI dizisi seyretmiş olmalısın. Okurken bile tüylerim ürperdi . Bu uygulama bana yapılıyorsa, size de yapılacak tabi ki. Sayın (önemli müşteri) inin artık şu kafdağından bu kadar üstün görmeyin kendinizi, yazık sizin gibi kişilerle uğraşmak zorunda olan hava yolu çalışanlarına kolaylıklar diliyorum.
  • yazar öncelikle işlerin nasıl işlediğini tam olarak algılamamış. bu sıvı yasagı, yasak eşya kuralları 3-5 hakem heyetinin "ya bunları uçağa almayalım, canımız öyle istiyor bu ülkede" demesiyle oluşmamış kurallardır. neden böyle bir tedbir aldıklarını araştırmadan veryansına vermek yanlıştır karşıdakine yapılan haksızlık ve vicdansızlıktır. hava yollarında kazalar ve açık noktalar bulundukça giderilmek için ciddi çaba harcanıyor. yazarımızı tekrar düşünmeye davet ediyorum.
  • Öncelikle CIP salonuna girmek için, Business Class bileti almak yeterli. Sık Uçan Yolcu olmanız gerekmiyor... Bence en önemlisi, yapılabildiği ölçüde yolcularla kısa kısa mülakatların yapılması. Nasıl ki ABD, İngiltere, İsrail uçuşlarında yapılıyor; Türkiye'ye giden, Türkiye içindeki ve Türkiye'den çıkan uçuşlardan önce çok kısa kısa çaktırmadan mülakatlar yapılabilir... Ama nerdeee. Bizde ancak büyük bir olay olacak ki sistem biraz daha sıkılaştırılsın.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 1 Mart 2009’da devreye giren kuralları gereğince uçaklara yolcu yanında sıvı ve benzeri türde maddeler alınmıyor.

Havalimanlarındaki son güvenlik noktasında uçağa içme suyu dahil, hiçbir şeyi geçiremiyorsunuz. Suyu içseniz ve su olduğunu ispatlasanız dahi suyu geçiremiyorsunuz. Bu uygulama ilgililer, yetkililer beni bağışlasın çok yersiz, etkisiz bir uygulama. Sadece suyu değil, 72 saatlik dondurulmuş Maraş dondurması, çok kıymetli kestane balı gibi herhangi bir uçağı patlatmak için değil, ama uçakta açarak en fazla yolcuların ve kabin ekibinin ağzını tatlandırabileceğiniz gıdaları bile uçağa almıyorlar. Kibarlığımı koruyup bu yapılan uygulamanın zeka seviyesinde yorum yapmayıp yorumu okurlara bırakacağım.

Şimdi suyu, balı ya da özel mahfazasında şoklu dondurmayı uçağa güvenlik açısından riskli bulup almayan ulusal ve uluslararası güvenlik kuralları neler yapıyor? Havaalanında son güvenlik kontrolünü geçtikten sonra restoranlarda su dahil her türlü içki satılıyor; ücretsiz kullanılan ikram salonlarında su ve her türlü alkollü içki bulunuyor. Buralardan temin ettiğiniz içecekleri poşet içinde ya da çantanızın içine koyarak uçağa sokabilirsiniz. Ayrıca uçaklarda içki ikramı ve satışı da var. Uluslararası uçuşların hepsinde istediğiniz gibi votka, viski, rakı gibi alkollü içecekleri şişesiyle alabilirsiniz. Bunları niye sayıyorum? Uçağın içinde molotofkokteyli yapmak için ihtiyaç duyacağınız şey sadece bir şişe alkollü içki. Eğer bir tanesi yeterli gelmiyorsa, üç terörist uçağa ikişer şişe viskiyi direkt hostesten satın alır; şişeleri açar içlerine birer kumaş mendili sarkıtır ve uçağa girmesinde mani olmayan kibrit ya da çakmakla yakarak şişeyi uçağın herhangi bir yerine fırlatır. Uçağa neredeyse tırnak makası bile sokmayan güvenlik sistemi, cam şişelere izin veriyor. İçi su dolu bir pet şişeyi uçağa alamazsınız, ama içi boş bir cam şişeyi uçağa alabilirsiniz. Uçakta şişeyi ya da şişelerinizi koltuğun sert kolçağına vurarak yarısını kırarsınız ve elinize fazlasıyla kesici bir cisim ele geçirmiş olursunuz. Uçağa iki adet döner bıçağı ya da kılıç sokmak isterseniz, kabine alınabilen çekçekli bavulların içi boş iki metal borusu var. Onların içine koyabilirsiniz, x-ray’de görünmez. Uçağa ip sokmak yasak değil, ayrıca bel kemeri bir kement formunda harika bir boğucu sistem olarak kullanılabilir (aynı amaçla her türlü şarj kablosu da kullanılabilir). Hosteslerin kokpite servis yaptığı sırada hızlıca kabine dalar, elinizdeki kesici ya da yanıcı düzeneği kullanacak fırsatı yakalarsınız.

Bir keresinde cep telefonumun kulaklığını bir havalimanı güvenlik görevlisi uzun uzun incelemişti. Beyaz bir kulaklık… Geçenlerde iPad’in şarj cihazı ve kordonunu iki defa x-ray’den geçirdiler. Gülerek olanları izledim. Üstelik CIP (önemli müşteri) kontrolünden geçiyordum. CIP kart alabilmeniz için yüzlerce kez uçağa binmeniz gerekiyor. Diğer bir deyişle yıl boyu yüzlerce kez uçağa binen kişinin bir uçak kaçırmaktan daha iyi işleri vardır (yazar, çizer, işadamı, gazeteci, sanatçı, hoca vs.).

Bir uçağı kaçırmak isterseniz bunlar işe yarar ama içine binmeden uçağı düşürmek isterseniz, havalimanı güvenliği ile hiç uğraşmanıza gerek yok. Havalimanı yakınında uçuşları uygun görebildiğiniz bir noktaya yeterince yaklaşır, aracınızı park edersiniz; roketatarınızı çıkarır, iniş ya da kalkış halinde bir uçağın kanadına nişan alırsınız. Bütün bunları niye anlattım; lütfen kuralları değiştirin; artık suyumuza, dondurmamıza karışmayın ya da işi ciddi yapın; risklere karşı ciddi önlemler alın. Havaalanlarında sürekli yolcularla tartışmak zorunda kalan güvenlik görevlilerinin de işini kolaylaştırın.

Melih ARAT
ZAMAN

BİR UÇAK NASIL PATLATILIR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Flywish ~ 11 yıl önce
Yazar resmen akıl tutulması yaşamış. Anlaşılan bir kaç güvenlik zafiyetine marus kalınca kafayı içkiyle bozmuş. Beyefendi kurallar gereği uçakta satılan içki şişeleri uçuş sonunda verilir. Kabin ekibi ücretini aldığı yolcuya fiş ( benzeri ) keser ve uçuş sonunda yolcuya teslim eder. Usul böyledir. Maalesef ülkemizde pek çok hava yolu firması buna özen göstermiyor. Ancak el bagajı döner bıçağı kurmacası gerçekten gülünçtü. Malum yazarın siyasi iktidar yanlısı bir gazetede görev almış olması alkole olan negatif düşüncelerini söylemlerle destekletmiş olabilir. Yine de yazara tavsiyem daha az polisiye dizi seyretmesi. Rahatsız olduğu hususları TAV yetkililerine bildirmesi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haklı ~ 11 yıl önce
bence de kesinlikle yerinde ve doğruluk payı olan bir yazı. Bu senaryolar havayolları tarafından muhakkak çalışılmıştır ama bir daha gözden geçmesi şart gibi sanki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
km ~ 11 yıl önce
olayı ıckıye baglamıs pek sevgılı yazar arkadas yolcunun ucakta ıckı ıcmesıne gerek yok yerde bekleme esnasında ıcer gelır ucaga gene taskınlık yapar ayrıca bır kabın memuru kokpıte gırdıgınde mınımum 3 kabın memuruda gorev yerlerınde yanı kabınde oyle kolay degıl kabın ekıbı kokpıte gırınce ıstedıgını yapsınmıslar bır kabın memuruda cantasındakı suyu vs yı o x raylerden gecerken bırakıyor sız rahat olun ve evet sacmalık kısmı sadece o son x ray den bekleme salonuna alındıgınızda baslıyor kı orda ıstedıgınız herseyı bulmanız mumkun su sıgara cakmak gazete alkol kaldıkı parfum bunların basında gelıyor ayrıca yazara soylemek ıstedıgım bır dıger seyde senın ucakla seyahatını yasaklamaları gerekıyor alkolden once doner bıcagını cek cek valızın sapına saklamayı bıldıgıne gore ucakta o ıphone un kablosuyla neler yaparsın allah bılır ....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hoca Nasreddin. ~ 11 yıl önce
Birde şu A kapısı komedisine çözüm bulsalar. Metal dedektörü ikaz vermediği halde kemer çıkarttırmak neden? Yan taraftan kamyon giriyor, saadece şöför kabinine şöyle bir bakıp geçiriyorlar. Benim kafamdaki berenin altına saklamadan korktukları şey her ne ise onu kamyonla sokmayacağıma inanıyorlar. Nasrettin Hoca'nın türbesi gibi. Birileri egolarını tatmin ediyorlar, bizim üzerimizden.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
laz böreği ~ 11 yıl önce
yazarımız molotof kokteylini içkiden yapılıyor zannediyor.birisi ona laz böreğininin içinde de laz olmadığını anlatır inşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ground handling ~ 11 yıl önce
Yazarimizin haklilik payi var. TAV guvenlik AHL de cogu zaman acik veriyor. Gecen bir yolcunun eline bicak takimini verip boarding salonuna yolladi yolcuyu. Yolcuya bicakla nasil gectigini sordugumda guvenlikci calisanin al bunu ver yetkililere ucaga yuklesinler dedigini ogrendim. Yolcunun bizi kesmeyecegine kanaat getirmis olsa gerek :))) simdi kimse bana pet sise demesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahmet ~ 11 yıl önce
Bence icki Konusu cok dogru ozellik uzun yolculuklarda ickiyi dayiyorlar icmeyen biri icin cok rahatsiz edici bir durum bunula kalsa iyi sonra serhos oluyorlar bir suru yolcuyu rahatsiz ediyorlar hatta haberlerede duyuyoruz ben mesela gecen gun bir yere giderken yanimda oturan surekli icti serhos oldu surekli kusmaya basladi ben bunu cekmek zorundamiyim madem dusunuyorsunuz milletin rahatini dusunun yada kisitlayin tabi thy de kalite negezer o ayri bir konu sehirler arasi otobusten hic bir farklari yok su kabin memurlarini emiratesle yolculuk yaptirip onlara ogretmek lazim hizmet nasil olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çıldırmış ~ 11 yıl önce
Ne yaptın Melih... uçakta direk içkiden nasıl silah yapılır diye bir de tanıtım yapsaydın bari fazla CSI dizisi seyretmiş olmalısın. Okurken bile tüylerim ürperdi . Bu uygulama bana yapılıyorsa, size de yapılacak tabi ki. Sayın (önemli müşteri) inin artık şu kafdağından bu kadar üstün görmeyin kendinizi, yazık sizin gibi kişilerle uğraşmak zorunda olan hava yolu çalışanlarına kolaylıklar diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 11 yıl önce
her ne kadar sıvı uygulamasına karsı olsam ve mantıksız bulsam da, burada yazar kendisine bu uygulama yapılmasından sıkayetci değil. bu uygulamadan genel olarak şikayetçi. yani ben CIP im, bana bari yapmayın demiyor.
düşünce ~ 11 yıl önce
yazar öncelikle işlerin nasıl işlediğini tam olarak algılamamış. bu sıvı yasagı, yasak eşya kuralları 3-5 hakem heyetinin "ya bunları uçağa almayalım, canımız öyle istiyor bu ülkede" demesiyle oluşmamış kurallardır. neden böyle bir tedbir aldıklarını araştırmadan veryansına vermek yanlıştır karşıdakine yapılan haksızlık ve vicdansızlıktır. hava yollarında kazalar ve açık noktalar bulundukça giderilmek için ciddi çaba harcanıyor. yazarımızı tekrar düşünmeye davet ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sinan ~ 11 yıl önce
Öncelikle CIP salonuna girmek için, Business Class bileti almak yeterli. Sık Uçan Yolcu olmanız gerekmiyor... Bence en önemlisi, yapılabildiği ölçüde yolcularla kısa kısa mülakatların yapılması. Nasıl ki ABD, İngiltere, İsrail uçuşlarında yapılıyor; Türkiye'ye giden, Türkiye içindeki ve Türkiye'den çıkan uçuşlardan önce çok kısa kısa çaktırmadan mülakatlar yapılabilir... Ama nerdeee. Bizde ancak büyük bir olay olacak ki sistem biraz daha sıkılaştırılsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Güzel açıklama ~ 11 yıl önce
Hocam iyi değinmişsiniz ama CIP ye Business Class bilet bile gerekmiyor anadolujette 35 TL verip CIP ye (Önemli müşteri) olabiliyosun şeklin falan ilgilendirmiyor yani :)

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000