17 Nisan 2010, Cumartesi 16:02:17

Bilimadamları volkana uçacak

İzlanda'da faaliyete geçtikten sonra püskürttüğü kül bulutları yanardağı gözleyebilmeleri için rüzgarlar bilim adamlarına görüş açısı kazandırdı. Bilim adamlarının bugün ilk kez faaliyetlerini değerlendirmek için volkanın üzerinde uçabilecekleri bildirildi.
  • Avrupda kriz çıkar,Türkiyemi teğet geçer! Avrupayı kül kaplar, Türkiyemi teğet geçer! Daha ne olsun! :))

Püskürttüğü kül bulutları nedeniyle Avrupa'daki hava ulaşımının alt üst olmasına sebep olan Eyfyallayöküll yanardağında faaliyetlerin arttığı bildirildi.

İzlanda Üniversitesinden jeolog Magnus Tumi Gudmundsson, kül bulutları 8,5 kilometreye kadar yükselen yanardağı gözleyebilmeleri için rüzgarların bilim adamlarına temiz görüş açısı kazandırdığını, bugün ilk kez faaliyetlerini değerlendirmek için volkanın üzerinde uçabileceklerini söyledi.

Bilim adamları, yanardağda ne kadar buzulun eridiğini tespit edip, patlamaların ne zaman sona ereceğini belirlemeye çalışacak.

Gudmundsson, yanardağda yeterince buzul olduğu müddetçe, daha fazla kül bulutu oluşabileceğini, bunun da daha fazla uçuş iptallerine sebep olacağını ifade etti.

Bu arada Avrupa hava sahasının güvenliğinden sorumlu kuruluş Eurocontrol, İzlanda'daki Eyfyallayöküll yanardağının faaliyete geçmesinin ardından Avrupa'nın önemli bölümünü saran kül bulutlarının etkisinin en az 24 saat daha sürebileceğini bildirdi.

KÜL BULUTU TEĞET GEÇECEK

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam, İzlanda'daki yanardağda meydana gelen patlamalar sonucu oluşan kül bulutuna ilişkin, "Bu patlamanın etkilerinin Türkiye'yi teğet geçeceğini düşünüyorum" dedi.

Saydam, İzlanda'daki yanardağda meydana gelen patlamalar sonucu oluşan kül bulutlarının atmosferin üst kısımlarına kadar çıktığından güneş ışığının yansıtma etkisiyle atmosferin alt bölümlerinde soğumaya neden olduğunu ve uçakların uçtuğu seviyeleri etkilediğini anlattı.

Yetkililerin açıkladığı gibi kül bulutlarının Türkiye'nin Karadeniz ve Trakya Bölgelerini bir miktar etkileyebileceğini dile getiren Saydam, ''Kül bulutları belki bu bölgeleri yalayarak geçebilir. Ama bu etki, kül bulutlarında seyrelme olacağından sağlıkta bir soruna, toplumu alarma geçirecek bir duruma neden olacağını düşünmüyorum'' dedi.

METEOROLOJİ: TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYEBİLİR

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar da 20 Nisan Salı gününden itibaren kül bulutunun, Türkiye'nin kuzey batı kesimlerini etkilemesinin tahmin edildiğini açıkladı.

Yanardağda ek patlamaların devam etmesi halinde Türkiye'nin etkilenme oranının artacağını belirten Çağlar, tahminlere bağlı olarak güncel değerlendirmelerinin devam edeceğini ifade etti.

TÜRKİYE-AB KİK TOPLANTISI ERTELENDİ

Türkiye–AB Karma İstişare Komitesinin (Türkiye-AB KİK) İstanbul'da yapılacak toplantısı, İzlanda'daki yanardağ patlaması sonucu Avrupa hava sahasının büyük bölümünün uçuşlara kapatılması nedeniyle ertelendi.

BM KONGO ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

BM Güvenlik Konseyi'nin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 15 üyelik heyeti, kül bulutları nedeniyle 17-20 Nisan tarihleri arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne yapacakları ziyareti iptal etti. (Star)

Bilimadamları volkana uçacak

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Avrupda kriz çıkar,Türkiyemi teğet geçer! Avrupayı kül kaplar, Türkiyemi teğet geçer! Daha ne olsun! :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000