10 Mart 2008, Pazartesi 12:41:02

Bilet vergisi karara bağlanıyor

Uçak biletlerinden alınmak istenen Çevre Vergisi ile ilgili karar 19 Mart’ta karara bağlanacak. Hollanda Hükümetinin uçak biletlerinden almak istediği verginin akıbetini mahkeme belirleyecek. İşte ayrıntılar.

Hollanda hükümetinin uçak biletlerine getirmek istediği çevre vergisi için mahkeme kararı 19 Mart'a kaldı. Havayolu Şirketleri Birliği (BARIN) tarafından 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren uygulanması yönünde karar verilen ek verginin iptali için mahkemeye başvurulmuş ve ilk görüşme 5 Mart'ta yapılmıştı. Mahkeme hakimi, ilgili dosyayı teslim aldığını kesin kararın 19 Mart tarihinde açıklanacağını belirtti. Yaklaşık 4 saat süren ilk mahkemenin ardından seyahat acenteleri umutlu bir bekleyişin içine girdiler. Komfortours sahibi Osman Çelik, düşünülmeden alınmış bir kararın 19 Mart'ta yargıdan geri dönmesini umut ettiklerini belirterek, "Çevre kirliliği diye konulan, Türkiye'ye seyahat edecek turistlerden ve özellikle yurttaşlarımızdan alınacak bu vergiye bir anlam verebilmiş değilim. Çevre kirliliği tüm dünyanın dikkat etmesi gereken bir konudur. Çevre kirliliği ile ilgili olarak her havayolu zaten uluslararası ve yerel kurallara göre ekstra çevre vergisi ödemektedir. Hollanda neden Don Kişotluk yapıyor. Alınan bu karar çevre kirliliği için değil ise bunun açıkça insanlara belirtilmesi gerekir. Alınan bu karar, düşünülmeden ve üzerinde tartışılmadan acil olarak alınmış bir politik karardır" dedi.
Çelik, PvdA'lı milletvekili Paul Tang'dan, düşünülmeden alınmış bu kararın Lahey mahkemesinde çözüleceğine yönelik iyimser olduğunu belirtti.

Hollanda'nın ve Avrupa'nın gözde hava limanlarından Shiphol Havalimanı Müdürü Gerlach Cerfontaine, 2007 yılının yeni bir rekor yılı olduğunu, uluslararası uçuşların ve yolcu sayılarının rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Amsterdam Schiphol Müdürü Gerlach Cerfontaine açıklamasında, 2007 yılında toplam yolcu sayısında 48 milyona ulaştığını, geçen yıl ise bu sayının 46 milyon yolcu olduğunu ifade etti.

Cerfontaine, Amsterdam Schiphol havalimanından gerçekleşen uçuş sayısının 7 binlerden 430 binlere yükseldiğini belirterek, ek çevre vergisi ile Amsterdam Schiphol yönlü uçuşların ciddi olarak azalacağını ve 2008 yılı sonunda bu rekorları yenileyemeyeceklerini hükümet yetkililerine iletti. Cerfontaine, ek çevre vergisi ile ilgili endişelerini her toplantıda dile getiriyor.

İŞÇİLER DE ETKİLENECEK

Hollanda Parlamentosu'nda kabul edilen ve senatoda onay bekleyen yasa tasarısında, 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren uçak ile 2 bin 500 kilometre sınırları içinde seyahat edeceklerden 11,25 Euro, 2 bin 500 kilometreyi aşan mesafelerde uçacaklardan ise 45 Euro çevre vergisi alınması öngörülüyor. Bu durumda Hollanda'dan İstanbul, İzmir ve Bodrum'a uçacak olanlar kişi başına 11,25 Euro ek vergi öderken, bu illerin dışında Türkiye'nin diğer bütün illerine uçacaklardan 45 Euro vergi alınması isteniyor.
Ecotax Vergisi, Hollanda'dan yurtdışına turistik amaçlı çıkışların yanında, bu ülkede çalışan Türk işçilerinin Türkiye'ye seyahatlerini de etkiliyor. Hollanda'daki Türk işçileri, Türkiye'de en yoğun Ankara, Kayseri ve Konya'ya uçuyor. Bu iller de 2.500 kilometreden daha uzun mesafeli olduğu için 45 Euro vergi kapsamına giriyor.

Bilet vergisi karara bağlanıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000