14 Haziran 2015, Pazar 08:55:02

Bilet olsa da uçamayabilirsiniz!

En hızlı ve konforlu şekilde tatile çıkma planlı yapanların tercih ettiği uçakla seyahatlerde, yaz sezonu çilesi başladı.
  • salla girsin airport atmak beles
  • Şayet senin başına aynı olay Lufthansa ile gelse o dediklerinin hiç birisini yapamazsın. Yapta görelim . Polisten öyle bir korkuyorsunuz ki Avrupa da bu söylediklerini hiç bir şekilde yapamazsın. Ve over book olayı almanya da da sıklıkla yapılan şeyler ancak Lufthansa sürekli grev yapıp uçuş iptal ettiklerinden dolayi yolcuları THY ye yönlendiriyor. Bunun içindir ki orada böyle şeyler ile karsilasmiyorsun belki. Ama sen almanya da değil o chekin bankosunu başına yıkmak orda personel e laf bile soyleyemezsin. Siz ancak onu burada yapabilirsiniz.
  • Online check in yaptırdığım halde over booking sebebiyle uçuşum iptal olmuştu...
  • Check-in işlemlerini tamamlayıp boarding kartını almış olan yolcular da overbook mağduru olabiliyor. Boarding esnasında salondan geri çevrilen yolcular da var özellikle iç hatlarda, yani online check-in yap rahat et diye bir durum söz konusu değil.
  • Böyle durumlar nedense yanliz Türkiye de oluyor. Almanyada böyle birsey hic duymadim ve yasamadim. Burada ben bilet alacagim ve o sefer ile ucamayacagim öyle mi? O kontuar'i o sirketin basina yikarim. Kötü reklam olur diye zaten Avrupa da bunu cesaret edemezler. O zaman hic kimse bu sirketler ile ucmaz cünkü. Ama Türkiye de bu uygulama sirketlerin hakki ise, Türk yolcu gercekten cok magdur durumda. Care boykot yapacaksin, olmassa otobüs ile gideceksin ve bu tür haberleri/uygulamayi medya'ya vereceksin. Yolcu sayisi azalirsa, bunlar da yola gelir. Biz yolcular da güclüyüz.
  • Saçma sapan bir haber. Her uçakta 30 fazla satış yapılmıyor,uçağın kapasitesine ve gidilen yerin ovb olma oranına göre yapılıyor. En önemliside ovb oldu diye ertesi gün business ta uçuruluyor diye bir kural yok. Uçamayan yolcu zaten para alıyor. Yine araştırılmadan haber olarak vermişsiniz. Artık bu bir airporthaber klasiği oldu!!!!
  • Havayolunun zarar etmesini önlemek için değil, daha fazla kazanmasını sağlayan bir uygulama.
  • Kesinlikle yanlış bir yazı. Sebebi şu kontrol dan geçeni bile uçağa son binerseniz Biletiniz de olsa yer yoksa indirilirsiniz. O yüzden kontrol dan geçmek her şey bitti anlamı na gelmez.
  • sen kaç defa uçağa bindin ki konuşuyorsun . yılda 2 mi 4 mü ayda 1 bile binsen mutlaka denk gelme olasılığın var bu tarz over book olaylarına
  • son dakikada uçuşunu iptal eden veya uçağa gelmeyen gelemeyen geç kalan uçağı kaçıran yolcular yüzünden havayolu şirketlerinin ZARARI önleniyor havayolu şirketleri yukarıda sayılan sebeplerden ötürü asla zarar etmez. tam tersine over book yağtığı için daha fazla kar eder, daha fazla diyorum çünkü yolcu gelmese de kar ediyor çünkü yolcunun ağırlığı, ve bagaj ağırlığı uçağın yakıtı sarfiyatını artıracağından şirketlerin uçakları gelmeyen geç kalan yolcu için daha az yakıt harcıyor, ve over book ta satılan yolcular da gelmeyen geç kalan yolcuların yerine seyahat ettiğine göre şirketlerde doğal olarak daha fazla kar ediyor.. şimdi arkadaşlar şunu diyebilir, YA BİLETİNİ İPTAL EDEN YOLCULAR ın parasını şirket ödüyor bu zarar değilmi şlirketler promosyon ve ucuz biletlerin parasını ödemez çünkü bu tip biletlerin iptali iadesi yoktur sadece ertelenebilir değiştirilebilir ama belli bir ücret karşılığında. iptal ve iade olan biletlerde zaten belli bir kısmı iade ediliyor yüzde 70 gibi sanırım

Okulların kapanmasıyla ciddi yoğunluk yaşanan havalimanlarında, terminal girişi ve pasaport arkasındaki güvenlik noktaları ile check-in (bilet ve bagaj işlemi) yapılan kontuarların önünde oluşan kuyruklar, seyahatleri adeta çileye dönüştürüyor. Bu zorlukları atlatan bazı talihsiz yolcuları ise daha kötü bir sürpriz bekliyor. Daha kötüsü ne mi olabilir? Biletiniz olduğu halde uçağa binememek elbette.

Havayolu şirketleri, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği kurallarına göre uçağın kapasitesinden fazla bilet satabiliyor. Daha fazla doluluk oranıyla uçuş gerçekleştirebilmek için ‘over book' adı verilen kapasite fazlası bilet satan şirketler, bu satışı uçtukları güzergah ve uçağın koltuk sayısına göre yapıyor. Uçaklarda fazladan 30 bilet satışı gerçekleştirilebiliyor. Böylece, son dakikada uçuşunu iptal eden veya uçağa gelmeyen yolcular nedeniyle havayolu şirketlerinin zararı önleniyor.

HAVALİMANINA ERKEN GİDİN

Yolcuların, ‘over book' mağduriyeti yaşamaması için mutlaka bazı tedbirler alması gerekiyor. Bu yüzden öncelikle terminal girişindeki güvenlik noktalarında yaşanan yoğunluk nedeniyle havalimanına en az 2-3 saat önce gidilmesi tavsiye ediliyor. Güvenlik noktalarından geçen yolcuların ise vakit kaybetmeden kontuarlara giderek check-in işlemini yaptırması ve boarding kartını alarak uçuşunu onaylaması isteniyor. İşte bu işlemden sonra korkulacak bir şey kalmıyor. Bilet ve bagaj işlemini tamamlayan yolcular, daha sonra gönül rahatlığıyla özel yolcu salonları ile cafe ve restoranlarda uçak saatini bekleyebilir.

UÇAMAYANLAR OTELE YERLEŞTİRİLİYOR

Havalimanında büyük tartışmalara neden olan bu over book uygulaması, tüm dünyada her yıl milyonlarca yolcunun mağduriyet yaşamasına sebep oluyor. Havayolu şirketleri, fazla bilet satışını özellikle bayram dönemi, okulların açıldığı ve tatile girdiği haftalar, hac ve umre seyahatleri ile yılbaşı öncesi uçuşlarda gerçekleştiriyor. Uygulama nedeniyle uçağa alınmayan yolcular ise ilk etapta bir sonraki sefer ile gönderilmeye çalışılıyor. Özel dinlenme salonlarında ağırlanan mağdur yolcular, daha sonra ekonomi sınıfı biletli olsalar da, business sınıfta uçuş yapıyor. Bilet ücretini kabul etmeyen ve bir gün sonraki uçuşla gitmeyi kabul edenler ise otellere yerleştiriliyor. 

Mustafa Gün / Zaman

Bilet olsa da uçamayabilirsiniz!

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Karizma ~ 9 yıl önce
salla girsin airport atmak beles

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cologne ye Cevap . ~ 9 yıl önce
Şayet senin başına aynı olay Lufthansa ile gelse o dediklerinin hiç birisini yapamazsın. Yapta görelim . Polisten öyle bir korkuyorsunuz ki Avrupa da bu söylediklerini hiç bir şekilde yapamazsın. Ve over book olayı almanya da da sıklıkla yapılan şeyler ancak Lufthansa sürekli grev yapıp uçuş iptal ettiklerinden dolayi yolcuları THY ye yönlendiriyor. Bunun içindir ki orada böyle şeyler ile karsilasmiyorsun belki. Ama sen almanya da değil o chekin bankosunu başına yıkmak orda personel e laf bile soyleyemezsin. Siz ancak onu burada yapabilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Online check in yaptırdığım halde over booking sebebiyle uçuşum iptal olmuştu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Check-in ~ 9 yıl önce
Check-in işlemlerini tamamlayıp boarding kartını almış olan yolcular da overbook mağduru olabiliyor. Boarding esnasında salondan geri çevrilen yolcular da var özellikle iç hatlarda, yani online check-in yap rahat et diye bir durum söz konusu değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cologne ~ 9 yıl önce
Böyle durumlar nedense yanliz Türkiye de oluyor. Almanyada böyle birsey hic duymadim ve yasamadim. Burada ben bilet alacagim ve o sefer ile ucamayacagim öyle mi? O kontuar'i o sirketin basina yikarim. Kötü reklam olur diye zaten Avrupa da bunu cesaret edemezler. O zaman hic kimse bu sirketler ile ucmaz cünkü. Ama Türkiye de bu uygulama sirketlerin hakki ise, Türk yolcu gercekten cok magdur durumda. Care boykot yapacaksin, olmassa otobüs ile gideceksin ve bu tür haberleri/uygulamayi medya'ya vereceksin. Yolcu sayisi azalirsa, bunlar da yola gelir. Biz yolcular da güclüyüz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yikarmis ~ 9 yıl önce
Almanci oldugunuz her halinizden belli :)
var ~ 9 yıl önce
Sadece Turkiye'de yok.. genelde buyuk şirketlerde olur ve yaygındır.. ama Ryanair le ucuyorsanz onlarda olmaz tabi :)
Avrupa ~ 9 yıl önce
Ne olacak bu gurbetçilerimizin memleketi avrupa'yla kıyaslayıp yerme takıntıları? Avrupa'da olsa yapamazlar dediğin olay Türkiye'den çıkma bir konu değil. Ha bir de o uçakta istediğin 5 içecek var ya? Avrupa'lıların hiç biri onu da yapmıyor, bil istedim.
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Saçma sapan bir haber. Her uçakta 30 fazla satış yapılmıyor,uçağın kapasitesine ve gidilen yerin ovb olma oranına göre yapılıyor. En önemliside ovb oldu diye ertesi gün business ta uçuruluyor diye bir kural yok. Uçamayan yolcu zaten para alıyor. Yine araştırılmadan haber olarak vermişsiniz. Artık bu bir airporthaber klasiği oldu!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:/ ~ 9 yıl önce
Havayolunun zarar etmesini önlemek için değil, daha fazla kazanmasını sağlayan bir uygulama.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAİLE ALINAN ~ 9 yıl önce
Kesinlikle yanlış bir yazı. Sebebi şu kontrol dan geçeni bile uçağa son binerseniz Biletiniz de olsa yer yoksa indirilirsiniz. O yüzden kontrol dan geçmek her şey bitti anlamı na gelmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bişkek.manas ZAMANa ~ 9 yıl önce
sen kaç defa uçağa bindin ki konuşuyorsun . yılda 2 mi 4 mü ayda 1 bile binsen mutlaka denk gelme olasılığın var bu tarz over book olaylarına

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bişkek-manas ~ 9 yıl önce
son dakikada uçuşunu iptal eden veya uçağa gelmeyen gelemeyen geç kalan uçağı kaçıran yolcular yüzünden havayolu şirketlerinin ZARARI önleniyor havayolu şirketleri yukarıda sayılan sebeplerden ötürü asla zarar etmez. tam tersine over book yağtığı için daha fazla kar eder, daha fazla diyorum çünkü yolcu gelmese de kar ediyor çünkü yolcunun ağırlığı, ve bagaj ağırlığı uçağın yakıtı sarfiyatını artıracağından şirketlerin uçakları gelmeyen geç kalan yolcu için daha az yakıt harcıyor, ve over book ta satılan yolcular da gelmeyen geç kalan yolcuların yerine seyahat ettiğine göre şirketlerde doğal olarak daha fazla kar ediyor.. şimdi arkadaşlar şunu diyebilir, YA BİLETİNİ İPTAL EDEN YOLCULAR ın parasını şirket ödüyor bu zarar değilmi şlirketler promosyon ve ucuz biletlerin parasını ödemez çünkü bu tip biletlerin iptali iadesi yoktur sadece ertelenebilir değiştirilebilir ama belli bir ücret karşılığında. iptal ve iade olan biletlerde zaten belli bir kısmı iade ediliyor yüzde 70 gibi sanırım

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000