18 Ağustos 2013, Pazar 11:25:32

BİLET KAOSU GERİ DÖNÜYOR!

Son yıllarda havayolu ulaşımı oldukça ucuzladı. Tatil dönemlerinde ise tam tersine bir uygulama söz konusu. Çünkü havayolu şirketlerinin uyguladığı fiyat politikaları konusunda yaptırım bulunmuyor.
  • Kisin tum havayolu sirketleri 99 tl den bilet sattigi halde 30-40 Kisiyle koca tarifeli ucak kalktiginda kimse demiyor Bu sirket kar mi ediyor zarar mi
  • bence orta da vurgun falan yok.Onceden okullar açılınca okul unıformasına bır dunya para bayılırdın donem ortasın da gıdıp alınca %70 fıyat ınerdı.Tatıl yorelerınde bir çorba 70 TL, lahmacun+ayran 64 tl.Ehlıyet ıcın sgk olsa bıle 130 tl muane ucretı alıyor devlet. bunların hepsi vurgun her meslek grubunun her sektorun altın cağı vardır.
  • Aktarmalı uçuşlar daha ucuz değildir, dilerseniz deneyin.

En ucuz ve en keyifli tatil için planlamalar aylar öncesinden yapılır. Kimse çok daha yüksek fiyat ödeyerek tatile çıkmak istemez. Bu yüzden, seyahatlerinde uçağı tercih edenler, en uygun tatil yerini ayarladıktan sonra en ucuz bileti bulabilmenin peşine düşer. Ancak bayram tatili dönemlerindeki yoğunluk nedeniyle ucuz seyahat hayali pek mümkün olmaz. Hatta bayram haftasına sayılı günler kala bilet bulmak imkânsız hale gelir. Tıpkı geçen Ramazan Bayramı döneminde yaşanan bilet kaosu gibi.

Yıllık izinlerindeki belirsizlik nedeniyle tatil planlarını son dakikaya bırakanlar, Ramazan Bayramı haftasında tek yön ekonomi sınıfı bilet için 400 TL’nin üzerinde fiyat ödemek zorunda kalmış, bu duruma büyük tepki göstermişti. Ramazan Bayramı geçti ancak aynı manzaralarla Kurban Bayramı döneminde de, karşılaşacağız. Görüştüğüm Onur Air yetkilisi, tatilcilerin bilinçlendiğini ve Ramazan Bayramı dönemindeki biletlerin haftalar öncesinden satıldığını söyledi ve ekledi: “Kurban Bayramı haftasındaki biletler de, ciddi oranda satın alındı. Geç kalan ucuz bilet hayali kurmasın.”

HAVAYOLU, HALKIN YOLU OLDU MU?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘Havayolu halkın yolu’ sloganıyla havacılık sektörüne ciddi yatırımlar gerçekleştirilmesine zemin hazırladı. Bu sloganı kendisine rehber edinen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2003’te, iç hatları rekabete açtı. Yurtiçi uçuşlarına başlayan havayolu şirketlerinin vergi yükünü de azaltan Bakan Yıldırım, yurtiçi uçak biletinin ucuzlamasını sağladı. Daha sonra da, yolcuların en iyi şekilde ağırlanması amacıyla modern ve yüksek teknolojiyle donatılan havalimanları açıldı.

Yatırımlar sayesinde 2002’de, 36 milyon seviyesindeki yolcu sayısı, geçen yıl sonunda 131 milyona ulaştı. Bilet fiyatları, bayram dönemleri dışında gerçekten ucuzladı. Havayolu şirketleri arasında yaşanan rekabet nedeniyle iç hatlarda 25-30 TL’ye kadar düşük fiyatla uçuş yapma şansı yakalandı. Ancak, tatil haftasında bilet fiyatlarındaki artış, uçakla seyahati ‘ultra lüks’ hale dönüştürdü.

Bu yüzden gerekli tedbir alınmadığı takdirde, her yoğunluğun yaşandığı dönemlerde sadece maddi geliri yüksek kişiler uçakla seyahat imkânı yakalayacak. Dar ve orta gelirliler ise tatile veya yakınlarını ziyarete otobüslerle gitmek zorunda kalacak. Özellikle yurdun batı bölümünden Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gerçekleşecek seyahatler çileye dönüşecek.

UCUZ BİLET NASIL ALINIR?

Bayram haftasında yaşanan, ‘bilet kaosunun ortadan kaldırılması’ amacıyla uygulanması istenen yaptırımlar konusunda bir süre daha beklememiz gerekecek. Bildiğim kadarıyla bu konuda en azından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda yürütülen bir çalışma bulunmuyor. Bu yüzden Kurban Bayramı haftasında da, yüksek ücretle bilet satın almak istemiyorsanız şimdiden harekete geçin. Öncelikle, seyahat için alternatif gün ve saatleri belirleyerek işe başlayın. Hatta, daha az tercih edilen havalimanlarından düzenlenen uçuşların düşük ücretle satışa sunulduğunu unutmayın. Eğer uzun süreli uçuşlarda ‘benim için sorun değil’ diyorsanız, diğer havayolu şirketlerinin aktarmalı seferlerini tercih edin. Aktarmalı uçuşlar, direkt uçuşlara göre, daha yorucu olduğundan düşük ücretle satılmaktadır. Daha sonra da, havayolu şirketlerinin web sitelerine girerek en ucuz bilet için rezervasyon gerçekleştirin.

Ancak, ucuza uçmak sadece düşük fiyatlı bilet almakla olmuyor. Ekstra bagaj ücreti ödememek için de, acil ihtiyaç duyduğunuz eşyaları valizinize yerleştirin, mümkünse bagajınızı tartın. Evden, yol trafiğini dikkate alarak çıkın ve iç hat uçuşu için en az 1, dış hat seyahati için en az 2 saat önce havalimanına gidin. Vakit geçirmeden check-in (bilet-bagaj) işlemi yaptırın. Uçağı kaçırmanız halinde, bilet ücretinin en az yüzde 30’u kadar ceza ödeyeceğinizi unutmayın. Bazı havayolu şirketleri, uçağın kaçırılması halinde hiçbir şekilde ücret iadesi yapmamaktadır.

Mustafa Gün / Zaman

BİLET KAOSU GERİ DÖNÜYOR!

Yorumlar

Birisi ~ 11 yıl önce
Kisin tum havayolu sirketleri 99 tl den bilet sattigi halde 30-40 Kisiyle koca tarifeli ucak kalktiginda kimse demiyor Bu sirket kar mi ediyor zarar mi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vurgun yok ~ 11 yıl önce
bence orta da vurgun falan yok.Onceden okullar açılınca okul unıformasına bır dunya para bayılırdın donem ortasın da gıdıp alınca %70 fıyat ınerdı.Tatıl yorelerınde bir çorba 70 TL, lahmacun+ayran 64 tl.Ehlıyet ıcın sgk olsa bıle 130 tl muane ucretı alıyor devlet. bunların hepsi vurgun her meslek grubunun her sektorun altın cağı vardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilgi ~ 11 yıl önce
Aktarmalı uçuşlar daha ucuz değildir, dilerseniz deneyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xxx ~ 11 yıl önce
sen yurtiçinden çıkmadığın için bilmiyorsun sanırım özellikle ABD uçuşlarında Lufthansa, KLM gibi firmalar daha TK'nın direkt uçuşlarına oranla daha uygun fiyatlı bilet verir.er.FYI

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000