17 Haziran 2011, Cuma 08:10:11

BERLİN'E BİR HAVAALANI DAHA MI?

Almanya’nın başkenti yeni bir havalimanına kavuşuyor...
Almanya’nın başkenti yeni bir havalimanına kavuşuyor. Ancak proje tartışmalı. Taraftarları inşaatı işlevsel ve modern olarak nitelendirirken, karşıtları projenin çok büyük ve çok gürültülü olduğunu savunuyor.

Uluslararası tanımlamasıyla Berlin Brandenburg Willy Brandt Havalimanı tam 2000 futbol sahası genişliğinde olacak. Birbirine paralel iki iniş ve kalkış pisti ile 25 yolcu köprüsü içeren U şeklindeki terminal binasının oluşturduğu projeyi en kolay kavrayabilmek için, şantiyenin kenarındaki bilgilendirme kulesine çıkmak gerek.
 
32 metre yükseklikteki kuleden ortaya çıkan görüntü, projenin dev boyutlarını gözler önüne seriyor.
 
Berlin Havalimanları Halkla İlişkiler Bölümü’nden Erich Wurth, başından beri inşaata eşlik etmiş olsa da hayranlığını koruyor. Wurth burada Avrupa’nın en modern havalimanının inşa edildiğini ve Tegel, Schönefeld ve 2008’de kapatılan tarihi Tempelhof havalimanlarının yerini alması öngörülen yeni Berlin havalimanının, Frankfurt ve Münih’ten sonra Almanya’nın üçüncü büyük havalimanı olacağını söylüyor.
 
Terminalin tasarlandığı şekliyle yılda 27 milyon yolcuya hizmet verebileceğini belirten Wurth, bu sayıya yaklaşıldığı takdirde, havalimanı işlemeye devam ederken ek modüller inşa ederek, modül başına yaklaşık 10’ar milyon yolculuk kapasite daha eklenebileceğini kaydediyor ve böylece yılda 45 milyon yolcuya hizmet vererek Frankfurt’un seviyesine yaklaşabileceklerini söylüyor.
 
Açılışa bir yıl kala son hız inşaat
 
Şu anda şantiyede 4 bin kişi çalışıyor. 3 Haziran 2012'deki açılış tarihi yaklaşırken sıkışıklık olduğu takdirde, inşaata üç vardiya üzerinden 24 saat aralıksız devam edileceği belirtiliyor. Bugüne kadar 12 milyon metreküp toprak çıkarılan inşaatta 160 bin metreküp beton ve 40 bin ton çelik kullanıldı.
 
Ana terminal binasının iç donanımına başlandı, diğer binaların ise kaba inşaatı sürüyor. Havalimanı otelinin inşaatı da geceli gündüzlü devam ediyor. Aynı anda iniş ve binişleri mümkün kılacak olan iki katlı yolcu köprüleri ise neredeyse tamamlanmış. Hatta köprülerden biri A 380 tipi dev Airbus'un da yanaşabileceği kapasitede.
 
Ancak Erich Wurth, dünyanın en büyük yolcu uçağının yakın bir gelecekte Berlin'e sefer yapıp yapmayacağının bilinmediğini kaydediyor. Havayolu şirketlerinin uçaklarını ekonomik kıstaslara göre belli hatlara koyduğunu söyleyen Wurth, bir A 380'in en az 600 ila 800 yolcusunun olması gerektiğini, bu kadar bilet satılmazsa, uçak şirketlerinin de Berlin seferlerine bu uçak tipini koymayacaklarını kaydediyor.
 
İniş-kalkış koridorları tartışmalı
 
Bu sayılara da ancak, 2,5 milyar Euroluk Berlin Brandenburg Havalimanı çok sayıda hatta hizmet veren uluslararası bir adres haline geldiğinde ulaşılabilecek. Bu takdirde havalimanının bölgede 40 binlik istihdam imkânı sağlayabileceği tahmin ediliyor.Ancak havalimanının birçok hattın kavşak noktası haline getirilmesi yönündeki planlar ile gece uçuş yasağı ve uçak gürültüsü şimdiden tartışılan konular.
 
Bölge sakinleri, iniş ve kalkış koridorlarının başlangıçta planlandığının aksine, yoğun yerleşim bölgeleri üzerinden geçeceğini öğrendikleri 2010 eylülünden bu yana söz konusu planlara şiddetle karşı çıkıyor. 2011 başında yapılan protesto gösterisine 12 bin kişi katıldı. Göstericiler, "Bazı politikacılar, uçuş koridorlarıyla ilgili protestolarımızın hafifleyeceğini ve birkaç sözde çözüm önerisiyle yetineceğimizi sandılar. Biz ve çocuklarımızın üzerinden vızır vızır uçak geçmeyeceği yönünde yüzde 100 güvence almadığımız sürece protestolarımız sürecek.” şeklinde konuşuyor.
 
Komisyon da protestoculardan yana
 
Protestolar etkisini gösteriyor. Bu konu için özel olarak kurulan uçak gürültüsü komisyonu, mümkün olduğu takdirde iniş-kalkış koridorlarının kaydırılarak Berlin ve Potsdam şehirlerinin üzerinden değil de yerleşim bölgelerinin etrafından geçirilmesini tavsiye etti.

Deutsche Welle
BERLİN'E BİR HAVAALANI DAHA MI?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000