31 Ekim 2020, Cumartesi 12:15:16

BER Havalimanı nihayet açılıyor

Almanya’nın başkenti Berlin’de yapımı yılan hikayesine dönen ve açılışı uzadıkça uzayan BER kodlu Berlin-Brandenburg Havalimanı bugün hizmete girecek.
  • Bu Almanları anlamıyorum. Hata varsa da var açsalardı. Mesela bizim gelecekteki havalimanı metro durağımız havalimanında olmayacak ama umursuyor muyuz böyle minik teknik hataları? Önemli olan yol olmasa da ışık olmasa da yağmur yağdığında su bassa da havalimanını açmak olmalı.
  • Ilk inen yine PC979 pegasus....

Almanya’nın başkenti Berlin’de yapımı yılan hikayesine dönen ve açılışı uzadıkça uzayan BER kodlu Berlin-Brandenburg Havalimanı bugün hizmete girecek.

Alman medyasının alaycı bir dille yorumladığı gibi, "Daha iPhone henüz üretilmemişken" başlayan inşaattaki mühendislik ve teknik hatalar efsanevi Alman mühendisliği imajına büyük zarar verdi; havalimanının maliyeti de 2 milyardan  6 milyar Euro’ya çıktı.

İnşaat süresince yangın söndürme sistemindeki eksikliklerinin yanı sıra, bagaj taşıma bantlarının yetersiz kalması, yolcu kontrol noktası sayısının daha havalimanı açılmadan az olduğunun saptanması, yürüyen merdivenlerin bazılarının kısa olduğunun belirlenmesi ve yangın durumunda binadaki bin 200 kapının çalışmaması gibi sayısız sorun yaşandı.

Yıllar içinde tespit edilen 500 binden fazla teknik hatasıyla birçok Alman için "ulusal travmaya" dönüşen havalimanının Yönetim Kurulu Başkanı Engelbert Lütke Daldrup,sürekli olarak yaşanan ertelemeler nedeniyle, havalimanının dünya genelinde alay konusu olduğunu söyleyerek, "Alman mühendisler olarak kendimizden utandık" diye konuştu.

Planlandığı dönemde, yani 2000’li yılların ortasında "Avrupa’nın en moderni olacağı" şeklinde reklamı yapılan BER’in neredeyse 10 yıllık gecikme sonrasında teknik ilerlemenin çok arkasında kalmış bir şekilde açılacağını belirten uzmanlar, gecikme nedeniyleyeni havalimanın uluslararası hava trafiğinde aktarma noktası olma şansını da yitirdiğini, Frankfurt ve Münih gibi havalimanlarının bu işlevi üstlendiğini belirtiyorlar.

Yılda 35 milyon yolcuya hizmet verebilecek bir kapasiteyle planlanan Berlin’in yeni havalimanı daha uzun bir süre, havacılık sektörünün yaşadığı kriz nedeniyle kapasitesinin çok altında yolcuya hizmet verecek. Bu olumsuz şartlar altında, bugün ilk uçuş Berlin’den Paris’e yapılacak. Türk Hava Yolları’nın Berlin’den İstanbul’a ilk uçuşu Pazar sabahı yapılacak.

BER’in talihsizliği açılış sürecinde de sürüyor. Havalimanının açılışı için planlanan gala, Berlin’de Corona virüsü vaka sayılarının rekor seviyede çoğalması nedeniyle iptal edildi. Havalimanı yarın sessiz sedasız ve törensiz açılacak. Berlin’in emektar havalimanı Tegel ise gelecek 9 Kasım’da kapatılacak. (VOA)

BER Havalimanı nihayet açılıyor

Yorumlar

Hataları neden takıyorlar ki? ~ 3 yıl önce
Bu Almanları anlamıyorum. Hata varsa da var açsalardı. Mesela bizim gelecekteki havalimanı metro durağımız havalimanında olmayacak ama umursuyor muyuz böyle minik teknik hataları? Önemli olan yol olmasa da ışık olmasa da yağmur yağdığında su bassa da havalimanını açmak olmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
The pegasus... ~ 3 yıl önce
Ilk inen yine PC979 pegasus....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Akepe yapsaydı ~ 3 yıl önce
Çalıp çırpıp hemen aöarlardı. Sonra eksik kalanlar için bi ihale daha yapılır başka gericiler din bezirganları zengin edilirdi. Sonra bin ali hırt veli çıkıp milletin aklıyla dalga geçen açıklama yaprdı. Birde badem bıyık havalimanı müdürü koyarlardı.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000