25 Ocak 2018, Perşembe 08:51:29

Beklenen test uçuşu gerçekleşti

SpaceX Falcon Heavy roketinin ilk statik ateşleme testi başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Böylece test uçuşu için bir adım daha geçilmiş oldu. İşte Falcon Heavy ateşleme testi ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar!
  • Uzayda oksijen vardır, rusların uzaya gönderdiği ilk mekikler yüksek oranda paslanmış olarak dünyaya dönmüşlerdir. Uzayda itme gücü momentumla sağlanır, roketten çıkan yanmış yakıtım miktarı çarpı hızını roketin ağırlığına bölerek, roketin yeni hızını bulabiliriz.
  • Uzayda hava yani oksijen yok ise. sürtünme de olmayacaktir. kalkışta 5 milyon pound itme seviyesine kadar ulaşan Falcon uzayda hava olmayacagina göre bu itme gücünü nasil olusturacak. Yani bu falconx uzayda bir Ucak gibi kullanilacak, istenilen yöne hareket ettirilecek, ve istenildiginde Dünyaya döndürülebilecek öyle mi.. pekiyi bu Sabit bir yörüngede mi yoksa Pilot kumandasi ile Dünyadan istenildigi kadar uzaklasip tekrar geri dönülebilecek mi.? Bu konuda bilgi sahibi var ise aciklayabilir mi?

Elon Musk liderliğinde çalışmalarına devam eden SpaceX Falcon Heavy roketi testleri, yeni bir başarılı adımı daha geride bıraktı. Falcon Heavy roketinin uzaya çıkması için bir başarılı adım daha atıldı.

Kısa bir süre önce SpaceX Twitter hesabı üzerinden paylaşılan Falcon Heavy test görselleri ile birlikte, Falcon Heavy statik ateşleme denemelerinin başarılı olduğu vurgulandı ve bu konudaki görseller paylaşıldı.

Yapılan testlerden sonra Elon Musk tarafından da onaylanan Falcon Heavy statik ateşleme testleri sonrasında, önümüzdeki hafta uçuş testleri gerçekleştirilmeye başlanmış olacak. Birçok ertelemeden sonra ne yazık ki halen daha net olarak “Falcon Heavy ne zaman hazır olacak?” sorusuna net bir cevap vermek mümkün olmuyor.

“Statik ateşleme nedir?” konusuna da kısa bir açıklama getirmek adına belirtmek gerekirse bu test, roket motorlarının kalkış öncesindeki performansını ölçmek adına yapılan bir test olarak biliniyor. Falcon Heavy roket motorlarının da başarılı bir statik ateşleme testi yapması, sadece uçuş testlerinin geride kaldığı anlamına geliyor. Elbette ki herhangi başka bir hata ile karşı karşıya kalınmaz ise…



Falcon Heavy nedir?

Falcon Heavy hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse bu roket, SpaceX tarafından geliştirilen ve temel olarak 3 tane Falcon 9 roketinin bir araya getirilmiş hali olarak düşünülebilir. SpaceX haberleri kapsamında en çok konuşulan çalışmalardan olan Falcon Heavy, yaklaşık olarak 63,800 kg ağırlığında kargo taşıma yeteneğine sahip.

SpaceX tarafından açıklanan bilgilere göre kalkışta 5 milyon pound itme seviyesine kadar ulaşan Falcon Heavy’nin geliştirme çalışmaları, 2011 yılından bu yana devam ediyor.

Ayrıca SpaceX’in bu Falcon Heavy roketi, tıpkı Falcon 9 roketinde olduğu gibi kargosunu yörüngeye çıkardıktan sonra tekrar dünyaya iniş yapabiliyor. Yani Falcon Heavy’nin yeniden kullanılabilir roket yapısında olduğunu söylemek mümkün. (HaberTekno)

Beklenen test uçuşu gerçekleşti

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

cevaplar ~ 6 yıl önce
Uzayda oksijen vardır, rusların uzaya gönderdiği ilk mekikler yüksek oranda paslanmış olarak dünyaya dönmüşlerdir. Uzayda itme gücü momentumla sağlanır, roketten çıkan yanmış yakıtım miktarı çarpı hızını roketin ağırlığına bölerek, roketin yeni hızını bulabiliriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kartal ~ 6 yıl önce
Uzayda hava yani oksijen yok ise. sürtünme de olmayacaktir. kalkışta 5 milyon pound itme seviyesine kadar ulaşan Falcon uzayda hava olmayacagina göre bu itme gücünü nasil olusturacak. Yani bu falconx uzayda bir Ucak gibi kullanilacak, istenilen yöne hareket ettirilecek, ve istenildiginde Dünyaya döndürülebilecek öyle mi.. pekiyi bu Sabit bir yörüngede mi yoksa Pilot kumandasi ile Dünyadan istenildigi kadar uzaklasip tekrar geri dönülebilecek mi.? Bu konuda bilgi sahibi var ise aciklayabilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 6 yıl önce
ucak ve benzeri araçlar havanın kaldırma gücüne ihtiyaç duyarlar, roketler ise motorun itme gücünü kullanır. uzayda hava yok ama roket motorunda hem yanıcı yakıt hem de yakıcı oksijen var.
Can ~ 6 yıl önce
Roketler uçaklar gibi çalışmaz yani uzayda itki oluşturabilirler
Tuğsat ~ 6 yıl önce
Uzayda hareket etmesi sürtünme veya havaya bağlı değil yerçekimi ve yörünge ile alakalı uzay boşluğunda yerçeki yoktur ama uzayın içindeki cisimlerin yerçekimi vardır. Gök cisimlerinin yörüngesinden yörüngesine geçmek veya komple yörüngeden çıkıp daha yüksek yerçekimine sahip bir cismin yörüngesine oturmakla gerçekleşir. Dümeni kırıp istediğin yere gidemezsin yani :). Bir de bu tarz kargo taşımak için kullanılan roketler bilgisayar ile yeryüzünden kontrol edilir.
Murat ~ 6 yıl önce
Bu roketler etki- tepki prensibine göre çalışır. Yani uzayda hava olup olmaması değil mesele, hatta havsız (vakum) ortamda bir direnç olmayacağı için roket çok daha kolay hareket edecek, uçakların çalışma prensibinden tamamen farklı, uçağın uçması için kanatlara ve hava direncine ihtiyacı vardır, uzay aracı için ise hava engelleyici etki yapar. Uzayda yörünge ve yön değiştirme ise pilotların değil bilgisayarların kontrolünde otonom bir sistemdir önceden programlanır.
acaba ~ 6 yıl önce
hava ile oksijen aynı şey midir? sürtünme kuvveti sadece oksijen yüzünden mi oluşur? uzaya gönderilen araçlar uzayda itki sağlanamıyor ise olta ile mi dünyaya geri çekilir? 5 milyon pound bir para birimi midir?
Kartal ~ 6 yıl önce
Cok tesekkürler.. güzel bilgiler edindim. bu isin uzmani degilim ögrenmek icin soruyorum. 1.. Uzayda yörünge ve yön değiştirme ise pilotların değil bilgisayarların kontrolünde otonom bir sistemdir önceden programlanır. ise. space x in digerlerinden farki olmayacak demektir degil mi? yani Sabit yörüngede kumanda ile hareket ettirilecek.. o zaman bu Kadar Güclü itme gücü olan roketlere ihtiyac neden? 2..Uzayda itme gücü momentumla sağlanır, roketten çıkan yanmış yakıtım miktarı çarpı hızını roketin ağırlığına bölerek, roketin yeni hızını bulabiliriz Bu durumda diyelim ki space x uzayda serbest ucus esnasinda itme gücünü olusturarak Ileri gitmek icin ateslendiginde.. durdurmak icin ne yapilacak. Kanat da yok. kaldi ki uzay boslugunda hiz nasil hesaplanir. ucaklarin hiz ölcümü malum.. bildigim kadariyla ucaklar hem havanin kaldirma, hem de motorlarin itme gücüne ihtiyac duyar. uzyada kaldirma gücü yok, Kanat da yok sadece itme gücü var.. yön nasil bulunacak.?
Kartal ~ 6 yıl önce
3.. Ayrıca SpaceX’in bu Falcon Heavy roketi, tıpkı Falcon 9 roketinde olduğu gibi kargosunu yörüngeye çıkardıktan sonra tekrar dünyaya iniş yapabiliyor. Bu geri dönüs yerden kumanda ile mi yoksa spacex in pilotu tarafindan mi gerceklestirilecek. Bu roketler etki- tepki prensibine göre çalışır. Yani uzayda hava olup olmaması değil mesele, hatta havsız (vakum) ortamda bir direnç olmayacağı için roket çok daha kolay hareket edecek- direnc yoksa yön nasil bulunacak.. sadece itme gücü ise hep Ileri.. diyelim ki yerden saatte 2 bin km hizla uzaya daldi. nasil fren yapacak. aracin cevresinde yön veren Kücük veya büyük roketcikler mi olacak.. Dünyaya dönerken ayni roketleri kullanacagina göre hangi hizda atmosfere girecek ve Kanat yok ise piste nasil inecek. murat diyor ki..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000