20 Nisan 2010, Salı 08:01:03

Beklemekten sıkılınca uçak almaya karar verdi...

Londralı Türk işadamı havaalanında sıra beklemekten sıkıldı, uçak almaya karar verdi...

Londra'nın tanınmış Türk işadamlarından Efes 2’nin sahibi ve kurucusu Kazım Akkuş, 1.5 milyon sterline (yaklaşık 3.5 milyon TL) jet satın alıyor. 35 yıldır Türk mutfağını tanıtan Bolulu işadamı Akkuş, “Herşey değişti ama karakterim değişmedi” dedi.

Londra’da Türk mutfağının en eski ve en iyi temsilcilerinden biri olan Kazım Akkuş ‘Kazım usta’ olarak tanınıyor. Bir otelin mutfağında aşçı yardımcısıyken giydiği beyaz önlüğünü 35 yıldır taşırken ağaran saçlarına rağmen mutfaktan çıkmayan Akkuş, 1.5 milyon sterline jet satın alıyor. Yılda birçok defa Türkiye’ye gitmek zorunda kaldığını ve her defasında bilet ya da yer bulma sıkıntısı çektiğini söyleyen Akkuş, “Bu yaştan sonra havaalanlarında kuyruk beklemek istemiyorum. Yıllardır seyahat ediyorum ve artık kendi uçağım olsun istiyorum. Geçtiğimiz hafta bir uçak fuarında gördüğüm uçak çok hoşuma gitti ve yakın zamanda almayı düşünüyorum” dedi.

Londra’da sadece birkaç Türk restoran bulunduğu yıllarda bir akrabasıyla birlikte restorant patronu olmaya karar veren Akkuş, 1974 yılında West End bölgesinde ‘Efes’i açtı. Kısa bir sürede İngilizlerin vazgeçilmez mekanlarından biri haline gelen Efes, Türkiye de gazinolar dönemi biterken, 35 yıl ayakta kalmayı başarır ve Londra’nın Maksim’i olarak ün yaptı.

Kazım usta, burada İngiliz müşterilerine Türk yemeklerini tanıtırken tavla da öğreti. İngilizleri tavla oynamak için sıraya girdiğini söyleyen Akkuş, “Eskiden ben kazanırdım ve koltuklarının altına tavlayı koyardım. Şimdi değişti, onlar koltuğumun altına tavlayı koyuyorlar” derken kahkaha attı.

Siyah-beyaz smokin giyen papyonlu garsonlar, alevli dev meyve tabakları taşıyan komiler, dansözler, şık kıyafetleriyle sanatçılar ve patlayan şampanyalar görülen ‘Efes 2'nin duvarlarında aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu politikacılar fotoğrafları yer alıyor. Ayrıca dünyaca ünlü sanatçıların ve yazarların imzalı fotoğraflarının yanı sıra, Kazım usta’nın Türkiye’nin dört bir yanından getirdiği tesbihler süslüyor.

Akkuş için tesbihlerin ayrı bir önemi ve anlamı var. İlk tesbihini tam 23 yıl önce aldığını söyleyen Akkuş, “İlk tesbihimi sigarayı bıraktığım gün aldım. 23 yıl önceydi. Sigarayı bırakmak çok zordu benim için. Tesbih bana sigarayı unutturdu” diye konuştu.

Kazım Akkuş, Kraliyet geleneğine sıkı sıkıya bağlı İngilizler için oldukça anlamlı olan ‘Freeman’ unvanına sahip. İngiltere’de 1200’lü yıllardan bu yana dağıtılan ve Lordlar ile toprak sahipleri dışında kalanlar arasından seçilen kişilere layık görülen ‘Freeman’ ünvanına hak kazanan 3 Türk var. Bunlar; Sultan Abdulaziz, Londra’nın merkezinde açtığı Efes restoranları ile tanınan Türk işadamları Kazım Akkuş ve Remzi Gür.

Londra’nın köprülerinden öncelikli yararlanma hakkına sahip, şehirde kılıçla ya da sarhoş dolaşabilme hakkı olan Prenses Diana’dan Nelson Mandela’ya, Florence Nightingale’den Winston Churchill’e tarihe mal olmuş isimlerin layık görüldüğü ünvana hak kazanan Kazım usta, Londra’daki Türk medyasının yanı sıra İngiliz gazetecilerinde yakından tanıdığı bir isim konumunda Ülkenin önde gelen gazete ve dergilerinde hakkında bir çok haber ve makale bulunuyor.

(Vatan)

Beklemekten sıkılınca uçak almaya karar verdi...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000