26 Ekim 2014, Pazar 08:25:11

BAYRAKTAR TESLİMAT GÜNÜNÜ BEKLİYOR

Kale-Baykar iş ortaklığı tarafından geliştirilen taktik sınıfı insansız hava aracı Bayraktar, tüm testleri geçerek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim edilmeye hazır hale getirildi.
  • Bayraktar'ı çok takdir ediyorum, çok başarılı işler yapıyorlar. Helal olsun.
  • Insansız hava aracını sadece ABD ve İsrail üretmiyor. Pek çok ülkenin üretimi var. Mesela, Rusya, Çin, belki Iran, Almanya vs.
  • "MNG UÇAĞI RESTORAN OLUYOR" bu ne alaka bayraktarla
  • Bayraktar kotu isim mi? Bence tam yerindr bir isim.kendi iha miz bizim bayragimizi tasiyor ve adi bayraktar.bundan daha gurur verici birsey olabilirmi.silah tasiyormu vs.. sorularina yanitsa, her hava aracinin sinifi vardir bu aracin sijifini bilmeden hemen karalamayalim.Amerikada avrupadakac tane iha dustu hhaberimiz yok.lutfen kendimize guvenelim guvenmiyorsak kendisine guvenip te boylebir ise soyunan insanlarin onunee engel olmayalim
  • Gelişen ve çalışan Türkiyem...Avrupa da artık çok daha başımız dik yürüyoruz Gurbetçilerden selâm Vatanima Ay yildizima
  • Kimi ismine takılmış kimi paralar boşa harcanmış diyor. Bu projelerde her özellik vatandaşla paylaşılmaz, sana detaylı açıklama yapmıyorlar diye çöp bir proje diyemezsin. Madem merak ediyordun gidip fuarda kendin bizzat sorsaydın. Buradan atıp tutmak kolay, madem sizler daha iyisini biliyorsunuz O zaman siz çıkın yapın bizler sizleri takdir edelim, ha yok biz buradan adına tipine vs. sallayacağız diyorsanız bi zahmet susun ve takdir edin. Bu arada projeden bağımsız sade bir vatandaşım.
  • Bayraktar ismi firma sahiplerinden geliyor bu aşamaya gelinen e kadar çok şey verildi aile bireyleri tehdit edildi hatta hayatlarını kaybedenler oldu...Bu ülkede yeni bir şey üretebilmek çok da kolay olmuyor..Yürekli insanlara ihtiyaç var.
  • Ben Bayraktar'a inaniyorum. O projede harbi muhendisler var gibi gorunuyor. Anka ise torpilli kadrolarin basarisizligi oldu. Ucamayan ucak yaptilar paralari hortumladilar Anka ile. Askeri idare zihniyetiyle, devlet dairesi zihniyetiyle uretim yapilmaz.
  • Teşekkürler Bayraktar.. Elinize-aklınıza sağlık.. İnşallah daha üstün özellikli (özellikle radarlı-silahlı) olanlarda olur...
  • Adamlar diyor ki boşa haracanan para imiş zaten mercedes clk 200 tasarladı hemen üretime geçti gerçekten bu şekilde yorum yazanlar vatan hainidir hükümete laf çarpmak için elinden geleni yapan aciz insan müsveddeleri

Yaklaşık 2 buçuk yıl süren çalışmanın ardından geliştirilen Bayraktar’daki yazılım, elektronik ve altyapı sistemlerinin tamamı ise Türk mühendis ve teknisyenler tarafından üretildi. Taktik sınıfı insansız hava aracı Bayraktar, Atatürk Havalimanı’nda geçen ay düzenlenen havacılık fuarı İstanbul Airshow’da, ilk kez sergilenmiş ve büyük ilgi görmüştü. 50 mühendis ve 40 teknisyenden oluşan 90 kişilik ekiple geliştirilen insansız hava aracı, gelecek ay TSK’ya teslim edilerek göreve başlayacak.

DÜNYADA BİR İLK

Üç yedekli uçuş kontrol sistemiyle yönetilen Bayraktar, dünyada kendi sınıfında en ileri teknolojiye sahip hava aracı olarak gösteriliyor. Üç ayrı bilgisayar tarafından kontrol edilen uçak, bu standardıyla uçuş emniyetini en yüksek seviyede tutuyor. Şu anda dünya genelinde üç yedekli uçuş kontrol sistemiyle kontrol edilen bir başka insansız hava aracı bulunmuyor. Hangardan çıktığı andan itibaren pist başına giden hava aracı, kalkış, seyir ve iniş aşamalarını otomatik şekilde gerçekleştiriyor. Frenini de otomatik sistemle yapan Bayraktar, tekrar hangarın önüne giderek sorunsuz şekilde park ediyor.

İKİ REKOR KIRDI

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzalanan sözleşmeye göre, 18 bin feet’ten uçması yeterli görülen Bayraktar, 14 Haziran’da gerçekleştirdiği test uçuşunda, insansız hava araçları arasında en yükseğe çıkarak Türkiye rekoruna imza attı. Uçak, toplam 6 buçuk saat süren test uçuşunda, 27 bin 30 feet yani 8 bin 238 metreye çıkma başarısı gösterdi.

Keşan Askeri Havaalanı’nda devam eden uçuş testleri kapsamında ise 24 saat 34 dakika uçuş gerçekleştiren uçak, yeni rekoruyla Türk havacılık tarihindeki en uzun uçuş süresine sahip hava aracı oldu. 5 Ağustos 2014 Salı günü saat 15.36’da otomatik kalkışını gerçekleştiren hava aracı, 18 bin feet yani yaklaşık 6 bin metre irtifada uçarak, gündüz ve gece 23 saat 50 dakika Saroz Körfezi üzerinde otomatik seyrini devam ettirdi. Uçak böylece, 24 saat 30 dakika süren uçuş sonrasında, 4 bin 43 kilometre menzil kat ederek Keşan Havaalanı’na otomatik inişini saat 16.10’da başarıyla gerçekleştirdi.

TSK’YA 6 UÇAK TESLİM EDİLECEK

TSK’ya, tüm testleri başarıyla gerçekleştirilen proje kapsamında ilk etapta altı insansız hava aracı, iki yer kontrol istasyonu, üç yer veri terminali, iki uzak görüntü terminali ve iki kamera sistemi teslim edilecek. Beş ay sonra yapılacak ikinci aşama teslimatta da, altı insansız hava aracı TSK envanterine girecek.

12 metre kanat açıklığı, 650 kilogram azami kalkış ağırlığı ve 24 buçuk saat uçuş süresine sahip Bayraktar insansız hava aracı sisteminde pist üzerinde harici radar gibi desteği olmaksızın tam otomatik taksi, kalkış, seyir, iniş ve park yapabilme özellikleri bulunuyor.

MNG UÇAĞI RESTORAN OLUYOR

MNG Havayolları’nın, uçuştan çekerek hurdaya çıkardığı Airbus 300 tipi kargo uçağı, yılbaşından sonra Tekirdağ’da restoran hizmeti sunacak. İstanbul’dan Tekirdağ’a gidiş yönünde şehrin girişindeki çiftliğe getirilen uçağın restorana dönüştürülmesi amacıyla yoğun çalışma yürütülüyor. Deve, maymun, at ve çeşitli hayvanların bulunduğu çiftliğe konulan uçakta, yılbaşından sonra başta meşhur Tekirdağ köftesi başta olmak üzere dünya mutfağından özel menüler ikram edilmesi planlanıyor. (Mustafa GÜN / ZAMAN)

BAYRAKTAR TESLİMAT GÜNÜNÜ BEKLİYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

mete ~ 9 yıl önce
Bayraktar'ı çok takdir ediyorum, çok başarılı işler yapıyorlar. Helal olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Insansız hava aracını sadece ABD ve İsrail üretmiyor. Pek çok ülkenin üretimi var. Mesela, Rusya, Çin, belki Iran, Almanya vs.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MNG UÇAĞI ~ 9 yıl önce
"MNG UÇAĞI RESTORAN OLUYOR" bu ne alaka bayraktarla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
isim ~ 9 yıl önce
Bayraktar kotu isim mi? Bence tam yerindr bir isim.kendi iha miz bizim bayragimizi tasiyor ve adi bayraktar.bundan daha gurur verici birsey olabilirmi.silah tasiyormu vs.. sorularina yanitsa, her hava aracinin sinifi vardir bu aracin sijifini bilmeden hemen karalamayalim.Amerikada avrupadakac tane iha dustu hhaberimiz yok.lutfen kendimize guvenelim guvenmiyorsak kendisine guvenip te boylebir ise soyunan insanlarin onunee engel olmayalim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Milli Guc hedef 2023 ~ 9 yıl önce
Gelişen ve çalışan Türkiyem...Avrupa da artık çok daha başımız dik yürüyoruz Gurbetçilerden selâm Vatanima Ay yildizima

Yanıtla

Kalan karakter 1000
takdir edin ~ 9 yıl önce
Kimi ismine takılmış kimi paralar boşa harcanmış diyor. Bu projelerde her özellik vatandaşla paylaşılmaz, sana detaylı açıklama yapmıyorlar diye çöp bir proje diyemezsin. Madem merak ediyordun gidip fuarda kendin bizzat sorsaydın. Buradan atıp tutmak kolay, madem sizler daha iyisini biliyorsunuz O zaman siz çıkın yapın bizler sizleri takdir edelim, ha yok biz buradan adına tipine vs. sallayacağız diyorsanız bi zahmet susun ve takdir edin. Bu arada projeden bağımsız sade bir vatandaşım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
toprak ~ 9 yıl önce
Bayraktar ismi firma sahiplerinden geliyor bu aşamaya gelinen e kadar çok şey verildi aile bireyleri tehdit edildi hatta hayatlarını kaybedenler oldu...Bu ülkede yeni bir şey üretebilmek çok da kolay olmuyor..Yürekli insanlara ihtiyaç var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bravo ~ 9 yıl önce
Ben Bayraktar'a inaniyorum. O projede harbi muhendisler var gibi gorunuyor. Anka ise torpilli kadrolarin basarisizligi oldu. Ucamayan ucak yaptilar paralari hortumladilar Anka ile. Askeri idare zihniyetiyle, devlet dairesi zihniyetiyle uretim yapilmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BurhanYd ~ 9 yıl önce
Teşekkürler Bayraktar.. Elinize-aklınıza sağlık.. İnşallah daha üstün özellikli (özellikle radarlı-silahlı) olanlarda olur...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Adamlar diyor ki boşa haracanan para imiş zaten mercedes clk 200 tasarladı hemen üretime geçti gerçekten bu şekilde yorum yazanlar vatan hainidir hükümete laf çarpmak için elinden geleni yapan aciz insan müsveddeleri

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000