08 Haziran 2010, Salı 08:07:42

Başkentler birbirine bağlandı

Gürcistan, Rus havayolu şirketi S7'ye Moskova ve Tiflis arasında düzenli charter seferleri başlatmasına izin verdi. Böylece Gürcü havayolundan sonra bir Rus havayolu şirketi de iki başkent arasında seferlere başlamış oldu.

Gürcü Taşıma İdaresi Sözcüsü'nün yaptığı açıklamada ülkesinin Rusya ile direkt charter uçuşlarına yeşil ışık yaktığını belirtti. Sözcü, "Biz uçuşlara izin alındığını bildiren resmi bir mektup aldık, ancak uçuş tarifeleri ile ilgili henüz bilgi verilmedi" diye konuştu.

Gürcü tarafının da yazılı  olarak izin verdiklerini belirten sözcü ancak iznin yalnızca charter uçuşlarını kapsadığını kaydetti.

S7'den yapılan açıklamada ise şirketin 1 Temmuz tarihine kadar 12 uçuş yapmaya izin alabildiğini belirtti.

Gürcistan'ın özel havacılık şirketi Airzena Gürcü Havayolları ise uçuşlar için Rusya'dan gerekli izni alarak 24 Mayıs'tan itibaren Tiflis ile Moskova arasında charter seferleri düzenliyor. Airzena Kasım başına kadar uçulşarına devam edeceği ifade ediliyor.

Fakat bu anlaşmalar geçen hafta ayrılıkçı Abhazya'nın lideri Sergey Bagapş'ın Moskova ile Suhumi arasında doğrudan uçuşların Temmuz ayından itibaren başlatılacağı ile ilgili yaptığı açıklama baltalanabileceğinden endişeleniyor.

Rusya ve Gürcistan arasındaki doğrudan uçuşlar 2006 yılında dört Rus askerin ajan suçlaması ile Tiflis makamlarınca tutuklanmasının ardından kesilmişti. 2008'de kısa süreliğine açılan hat, Ağustos 2008'de yaşanan savaşın ardından yeniden askıya alınmıştı. Rusya’nın uyguladığı ambargodan Tiflis ekonomisi önemli ölçüde etkileniyor. 

Tiflis, Rusya'nın ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımasının ardından bu ülke ile diplomatik ilişkilerini kesti. Eski Sovyetler Birliği ülkelerinin çatı örgütü Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan da ayrılan Tiflis'le Moskova arasındaki ilişkiler İsviçre büyükelçilikleri aracılığı ile yürütülüyor.

Başkentler birbirine bağlandı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000