09 Ekim 2018, Salı 19:51:35

Başaran Holding'in düşen uçağına ait ön rapor açıklandı

Mart ayında İran'da düşen Başaran Holding'e ait uçağa ait ön rapor açıklandı. İşte raporda dikkat çeken noktalar...
  • Yazılan yorumları ölenlerin aileleri de okuyor olabilir. Ona göre yorumlar yapın lütfen..
  • Bu işte bir tuhaflık var. İlk denildi ki pilotlar tırmanma talep etti. Sonra denildi ki pilot lövyeyi 51 kez çekmiş. Şimdi de deniliyor ki uçağın burnunu aşağı verip motoru idle etmişler. Hangisine inanalım.
  • Sivil havacılık pilotlarının spinden çıkış eğitimini alması gerektiğinin ne ilk, ne de son örneğidir. Sivil Havacılık genel müdürlüğünün el koyması gereken konudur.
  • İran bile bizden İleri , kaza Ropurunu açıkca Halka sundu, tahmin ettiğim gibi, yeterli Tip eğitimi olmuyan Pilotlar a uçak ve can teslim ediliyor bu Ülkede. Pegasus Trabzon kazası Raporu daha Halka açıklanmadı açık olarak, Pilotaj hattası aynen bu Kaza da tahmin ediyorum.
  • Olacak sey degil . Throttles idle. Unreliable Airspeed QRH ne gore ters . Irtifa yuksek pitch/thrust gore ucagi ucur. Birgen Air kalkista oldu .Birgen Air kazasindan sonra .Boeing unreliable speed indication QRH eklediler . Airbus yenilerinde Airbus unreliable Speed indication ve All ADR check proc 25 000 feet altinda ADRs off ve BUSS back up speed scale devreye girer on PFD. .Fly thr GREEN Ayni hatayi Airfrance A330 iki F/O yapti. Kaptan ise arkada uyuyor. Her sey iyi gittigi zaman iyi fakat equipment da bir malfunction ve flight deck knowledge yonunden zayif ise her sey 180 tersine gider.
  • Sonuçta rapor içeriği ne olursa olsun BAŞIMIZ SAĞOLSUN. NUR İÇİNDE YATSINLAR.. Mekanları cennet olsun. Allah tekrarını yaşatmasın. Hiçbirimiz o an orada değildik. Ne olduğunu bilmiyoruz. Açıkçası şu dakikadan sonra bize düşen, bize yakışan dualarımızı göndermek olacak. Umarım bir daha benzer olaylar yaşamayız.
  • Bazı durumlar anlaşılabilir değil; 1- Airsped indicatör diyelim arıza yaptı yada pitot tüp tıkandı hız bilgisi gelmiyor düz uçuşta gaz kolları hangi konumda kaç knot hızda gidildiğini kaptanın tecrübesinden anlaması lazımdı 2- Stall warning uyardı deniyor zaten o uyarı stall olmadan gelir neden acaba hızla tepki verip stall a girene kadar beklediler 3- Kaptan kokpitte değil miydi acaba?
  • Kazada hayatını kaybedenlere Allah gani gani rahmet eylesin. Ailelerine sabır versin. Bu habere yorum yaparken hem ailelerin yarasını deşecek, hem de bilerek veya bilmeyerek aşağılayıcı yorum yapacakları şimdiden ikaz etmek isterim. Lütfen yapmayın. Bimer' e yapılacak bir şikayet durumunda ilgili birimler gerekli işlemleri hemen yapacaklardır.
  • yakınlarına sabır versin a320 cpt
  • Bakis acimiza gore, her kaza pilotaj hatasi ile raporlanabilir. Ama kaza kirim raporlarinda sunun hatasi bunun hatasi diye yorum ve bilgi verilmeye coktan birakildi, bu kazanin raporunu okumadik ama icao standartlarindan disari cikmayacagi kesindir. Havacilik kazalari bu kaza da dahil sistem kazasidir. Advanced ucaklarda surat gostergeleri yanlis bilgi verdigi zaman, ucagin hangi sistemlerini kaybettigini asagi yukari tahmin edebiliyoruz. Bu ekibe acaba dogru surat gostergesi olmadigi durumlarda ucagi dogru sekilde stable hale geri getiricek simulator egitimleri kac kez veya hic verildi mi? Yada teknik kontroller mimimum lar disinda, biraz daha ileriye gidip, extra isleri de yapilacak sekilde bir sistem yaratti mi isletme sahibi? Yada ucus isletmesinin baska maliyet dusurucu aktiviteleri var miydi ve ne kadar pilot larinin guncel kalma kontrolleri ve egitimleri yapiliyordu? Bir sistem dir ve en kolayi pilotaj hatasi demektir, cok eskiden hep bu sekilde cikardi raporlar ve bunun dogru olmadigi anlasildi. Cunku istrseniz butun kazalari pilotaj hatasi olarak yorumlayip, sistemi hic duzeltmeden devam edebilirsinjz ki 1970 lere kadar bu yapildi ve hic bir katkisi olmadigi goruldu. Artik sisteme bakiyoruz. Air france in 330 un Atlantik te dusmesi gibi, sistem bakiyoruz.. pilotaj hatasi diyip, gecmemeliyiz.. bu kazada pilotaj hatasi degildir. Pilot larinda sistemde oldugu bir kazadir, hatalar zinciridir. Turkiye de business jet operasyonuna bakmamiz lazim..bence ozel jet ulastirmasinda cok problemlerimiz var...

Mart ayında İran'da düşen Başaran Holding'e ait uçağa ait ön rapor açıklandı. 50 sayfalık ve 10 konuya vurgu yapılan rapordan pilotaj hatası çıktı. Rapora ait ayrıntılara AirportHaber ulaştı. 

Uçağın 2 pilotununda uçuşa elverişliik lisansının yeterli ve acil durumlarda eğitimlerinin yeterli olduğu vurgulanırken, uçakta kalkış öncesinde arıza bulunmadığı raporda yer aldı. 

Uçak Şarika'dan (Sharjah) kalkış yaptıktan sonra 55 dakikalık uçuş sonrası düz uçuşa geçti ve saat 14.34:37'de (UTC) air speed (Uçuş Hız Göstergesi) arızası tespit edildi. Bunun üzerine uçuş ekibinin gaz kollarını Iddle pozisyonuna aldığı, uçağın burnunu ise aşağı doğru yönlendirdiği vurgulandı. 

1 Numaralı uçuş hız göstergesinin arıza vermesinden sonra uçak stall'a girdi ve ikaz vererek stick shaker devreye girerek uçuş ekibini uyardı. Ancak uçuş ekibi yeterli irtifa olmasına rağmen uçağı stall'dan çıkaramadı ve acil durum prosüdürlerini yerine getiremedi. 

Raporda ayrıca CRM eksikliğine de dikkat çekildi ve uçuş ekibinin durumsal farkındalığının olmadığına vurgu yapılarak uçaktaki bütün indikasyonların çalışmasına rağmen ekibin arızayı fark etmediği kaydedildi. Uçağa ait fotoğrafların da yer aldığı raporda uçağın havada parçalanarak değil bir bütün halinde dağa çarptığı belirtildi.

Kaza sonrası fotoğraflarında ise uçağın hız gösterge tüplerinin içinde yabancı cisim olduğuna dair bulgu bulunamadı. Öte yandan uçakta bulunan pilotlara ait kağıt parçalarının yanmamış olması ise kaptan pilotun yanarak eriği iddialarını çürüttü.

İran sivil havacılığı tarafından Fransa'da çözdürülen kayıtlar Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne ve Başaran Holding'e birer nüsha olarak gönderildi. 

©AirportHaber

Başaran Holding'in düşen uçağına ait ön rapor açıklandı

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

Biraz empati. ~ 6 yıl önce
Yazılan yorumları ölenlerin aileleri de okuyor olabilir. Ona göre yorumlar yapın lütfen..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mustafa ~ 6 yıl önce
Bu işte bir tuhaflık var. İlk denildi ki pilotlar tırmanma talep etti. Sonra denildi ki pilot lövyeyi 51 kez çekmiş. Şimdi de deniliyor ki uçağın burnunu aşağı verip motoru idle etmişler. Hangisine inanalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Efo ~ 6 yıl önce
On rapora inan
Mehmet Öztürk ve görünen köy ~ 6 yıl önce
Sivil havacılık pilotlarının spinden çıkış eğitimini alması gerektiğinin ne ilk, ne de son örneğidir. Sivil Havacılık genel müdürlüğünün el koyması gereken konudur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ct ~ 6 yıl önce
Üzgünüm gerçek bir pilot olsaydınız bunu yazmadınız. Havacılığı bilmiyor ahkam kesiyorsunuz !
Hangi uçakla ~ 6 yıl önce
Spine girip kırmadan çıkacaklar onu da açıklar mısın. C172de var mı o kabiliyet
Stall eğitimi mi ~ 6 yıl önce
Demek istedin
spin??? ~ 6 yıl önce
Ne alaka?
Doğru Rapor ~ 6 yıl önce
İran bile bizden İleri , kaza Ropurunu açıkca Halka sundu, tahmin ettiğim gibi, yeterli Tip eğitimi olmuyan Pilotlar a uçak ve can teslim ediliyor bu Ülkede. Pegasus Trabzon kazası Raporu daha Halka açıklanmadı açık olarak, Pilotaj hattası aynen bu Kaza da tahmin ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali ~ 6 yıl önce
Pegasus pilotunun tecrübesi seni montunda sallar ahbap, hangi yeterli eğitimden bahsediyorsun?
Airspeed ~ 6 yıl önce
Olacak sey degil . Throttles idle. Unreliable Airspeed QRH ne gore ters . Irtifa yuksek pitch/thrust gore ucagi ucur. Birgen Air kalkista oldu .Birgen Air kazasindan sonra .Boeing unreliable speed indication QRH eklediler . Airbus yenilerinde Airbus unreliable Speed indication ve All ADR check proc 25 000 feet altinda ADRs off ve BUSS back up speed scale devreye girer on PFD. .Fly thr GREEN Ayni hatayi Airfrance A330 iki F/O yapti. Kaptan ise arkada uyuyor. Her sey iyi gittigi zaman iyi fakat equipment da bir malfunction ve flight deck knowledge yonunden zayif ise her sey 180 tersine gider.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Herkesin giydigine kimse karisamaz. ~ 6 yıl önce
Benim eyorlamam bu gadar.
Kpt ~ 6 yıl önce
Ne kadar çok şey biliyorsun bakayım sen öyle? Copy paste yerde çok kolay, gel de gerçek hayatta görelim o artistligini! Meslektaş eleştirmek bedava nasılsa!
Sen kimsin yaa? ~ 6 yıl önce
Sen Kimsin Yaa?
???? ~ 6 yıl önce
Ne diyosun bilader allah aşkına kabız oldum okurken anladık bir takım bişeyler biliyosunda bi dön oku ne yazmışsın
.. ~ 6 yıl önce
Sen anlama, anlayan anladı..
Aynen ya ~ 6 yıl önce
Whatsup yazismasi değil burasi. Yordun insanları, Türkçe ingilizce çorbası yapmaya calismissin ama tadı berbat....
737 ~ 6 yıl önce
Öyle artistlik yaparak yazı yazmakla olmuyor bu iş abim..Gerçek şartlarda her şey değişir..
Professor ~ 6 yıl önce
Sonuçta rapor içeriği ne olursa olsun BAŞIMIZ SAĞOLSUN. NUR İÇİNDE YATSINLAR.. Mekanları cennet olsun. Allah tekrarını yaşatmasın. Hiçbirimiz o an orada değildik. Ne olduğunu bilmiyoruz. Açıkçası şu dakikadan sonra bize düşen, bize yakışan dualarımızı göndermek olacak. Umarım bir daha benzer olaylar yaşamayız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İrdelenmeli ~ 6 yıl önce
İşte o olmamasını dilediğiniz benzer olayların yaşanmaması için daha çok irdelenip esas sorun neydi bulunmalı ki bir daha böyle şeyler yaşanmasın, yani pilotaj deyip geçmemeli.pilotaj sa da niye böyle hatalar yapılmış.eğitimsizlikse eğitim verilmeli. Yetersizlikse öyle önüne geleni pilot yapmamalı, mutlaka elekten geçmeli. Mesala son yıllarda uçuş okullarında para ile eğitim alan pilot adaylarından mezun edilmeyen varmı araştırılmalı. Olmalı mutlaka en azında yüzde 20 çivarında başarız olan olmalı. Yoksa sivil havacılığın geleceğinde böyle kazaları çok duyarız.
Alouette ~ 6 yıl önce
Bazı durumlar anlaşılabilir değil; 1- Airsped indicatör diyelim arıza yaptı yada pitot tüp tıkandı hız bilgisi gelmiyor düz uçuşta gaz kolları hangi konumda kaç knot hızda gidildiğini kaptanın tecrübesinden anlaması lazımdı 2- Stall warning uyardı deniyor zaten o uyarı stall olmadan gelir neden acaba hızla tepki verip stall a girene kadar beklediler 3- Kaptan kokpitte değil miydi acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kardes ~ 6 yıl önce
Len kardes iki gun snr senin de basina gelince inan bizde senin arkandan internet de ayni yorumlari yapicaz. Cok biliyosun dimi. Masa basindan konusmasi kolay. Kokpitte degildin. Herseye atlama. Pilot olan bi sen degilsin aslanim.
Ct ~ 6 yıl önce
Kaptan melek değil ki tecrübesiyle IAS göstergesi olmadan hızı bilsin. Eğer arızayı bilselerdi unreliable speed prosedürünü uygularlardı qrh varsa. BJ te gezinecek yer yoktur, kimse kokpiti terk etmez.
Sabır ~ 6 yıl önce
Kazada hayatını kaybedenlere Allah gani gani rahmet eylesin. Ailelerine sabır versin. Bu habere yorum yaparken hem ailelerin yarasını deşecek, hem de bilerek veya bilmeyerek aşağılayıcı yorum yapacakları şimdiden ikaz etmek isterim. Lütfen yapmayın. Bimer' e yapılacak bir şikayet durumunda ilgili birimler gerekli işlemleri hemen yapacaklardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cimer olmasin o ~ 6 yıl önce
Basbakanlik makaminin olmadigi ulkede hala Bimer mi var ki ???
Allah rahmet eylesin ~ 6 yıl önce
yakınlarına sabır versin a320 cpt

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilotaj veya Pilot hatasi ? ~ 6 yıl önce
Bakis acimiza gore, her kaza pilotaj hatasi ile raporlanabilir. Ama kaza kirim raporlarinda sunun hatasi bunun hatasi diye yorum ve bilgi verilmeye coktan birakildi, bu kazanin raporunu okumadik ama icao standartlarindan disari cikmayacagi kesindir. Havacilik kazalari bu kaza da dahil sistem kazasidir. Advanced ucaklarda surat gostergeleri yanlis bilgi verdigi zaman, ucagin hangi sistemlerini kaybettigini asagi yukari tahmin edebiliyoruz. Bu ekibe acaba dogru surat gostergesi olmadigi durumlarda ucagi dogru sekilde stable hale geri getiricek simulator egitimleri kac kez veya hic verildi mi? Yada teknik kontroller mimimum lar disinda, biraz daha ileriye gidip, extra isleri de yapilacak sekilde bir sistem yaratti mi isletme sahibi? Yada ucus isletmesinin baska maliyet dusurucu aktiviteleri var miydi ve ne kadar pilot larinin guncel kalma kontrolleri ve egitimleri yapiliyordu? Bir sistem dir ve en kolayi pilotaj hatasi demektir, cok eskiden hep bu sekilde cikardi raporlar ve bunun dogru olmadigi anlasildi. Cunku istrseniz butun kazalari pilotaj hatasi olarak yorumlayip, sistemi hic duzeltmeden devam edebilirsinjz ki 1970 lere kadar bu yapildi ve hic bir katkisi olmadigi goruldu. Artik sisteme bakiyoruz. Air france in 330 un Atlantik te dusmesi gibi, sistem bakiyoruz.. pilotaj hatasi diyip, gecmemeliyiz.. bu kazada pilotaj hatasi degildir. Pilot larinda sistemde oldugu bir kazadir, hatalar zinciridir. Turkiye de business jet operasyonuna bakmamiz lazim..bence ozel jet ulastirmasinda cok problemlerimiz var...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ct ~ 6 yıl önce
Burada yorum yapmayı bırak allah aşkına git FS uçur lütfen. Kıt bilgiyle yorum olunca çok yavan
Bravo ~ 6 yıl önce
Güzel bir yaklaşım ...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000