12 Nisan 2017, Çarşamba 13:02:40

Balon pilotu serbest bırakldı

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar kasabasında 1 kişinin öldüğü 19 kişinin yaralandığı balon kazasıyla ilgili balon pilotu, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
  • Ruzgar ters ise neden ucusa cikmis?
  • balonu yönlendiremiyoruz demiş pilot arkadaş, merakımdan ve bilmediğimden soruyorum, bu balonların sepetlerine vb.bir yere paramotorlardaki gibi küçük bir motor takılabilirmi yönlendirme için? yönlendirme yoksa eğer, A noktasından havalanıp hafif rüzgar etkisiyle B noktasına iniş şeklinde mi planlanıyor balon uçuşu ?
  • Kapadokyada ucuslari 6 ay bi kapatin bakalimfirmalarin akli belki basina gelir.Bu arada bin liraya pilot ucurursan olacagi bu.Temenni etmem ama boyle giderse daha cok kaza olur.Shgm gorevini yayapmali ve kalici onlemler almali.
  • Bu ülkede piste iniş takımını açmadan inen Suyada iniş takımını açıp inen pilotlar halen uçuyor ise böylelerınede ceza verılmemesi garıp degıl...
  • bir kaza oluyor bir kişi ölüyor bir sürü insan yaralanıyor,pilot serbest kalıyor,firma ve diğer yetkililere ne olduğunu bilen yok! bir kişi de sorumluluk alsın be! ya başkaları suçlu ya doğa ! sonra ülkemize gelen turistlere ülkelerinde 'dikkat edin türkiye'de adalet yok' tarzı uyarılar yapılıyor diye de bozuluyoruz! gerçi 28 kere alkollü araba kullanmaktan yakalanıp hak ettiği cezayı almayıp 29. kazada trafik polisini öldürenlerin 3-5 ay yatıp çıktığı memleket burası! ters rüzgar olma ihtimali nedeniyle thy gibi şirketler uçuşlarını iptal edebiliyorken tur firması,pilotu ve diğer yetkililer neden balon uçuşunu iptal etmemişler? bu olay ve pilotun serbest bırakılmasının bize turizm ve turist olarak yansıması hiç de iyi olmayacaktır !
  • Asker neyapsin yani kolay gelsin onlarada fotoraftaki askerler
  • Ulan azicik serifin varsa git kendini as biryerde! Seni ve seni egiteninde ...
  • Balon gibi 19.yy hava tasitina bi saatlik zevk ugruna binenlerin aklindan suphe ederim, ustune kotu bakim, olmayacak hava sartlarinda kalkan yetersiz pilotaj da denk gelirse vay babam vay. Ucaktan korkup buna binerler.
  • Bu ters rüzgar neymiş böyle anlamasak herkes yutturacak,bu işin ilmi var bilmi var,hava durumuna bakarsın değerlendirirsin ona göre uçuşu yaparsın,tabii SHGM yetkili pilotları bu günkü uçuşa izin verirken nasıl değerlendirdiler durumu,burada sadece Pilot günah keçisi ilan edilmesin başka faktörlerin olduğunu da herkes biliyor,inşallah bir daha olmaz diyelim ama bu şartlarda zor
  • Geçmiş olsun. Yine de pilot büyük bir kazayı önlemiş. Tebrikler

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar kasabasında 1 kişinin öldüğü 19 kişinin yaralandığı balon kazasıyla ilgili balon pilotu, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Nevşehir'in merkez ilçeye bağlı Göreme beldesinden havalanan ve Ortahisar Kasabasında yüksek gerilim hattına çarptıktan sonra düşen balon kazası sonrasında 1 Fransız turist hayatını kaybetmiş, 19 turist ise yaralanmıştı.

Balon pilotu Bekir G., Ürgüp ilçe Jandarma Komutanlığındaki ifadelerinin ardından Ürgüp Cumhuriyet Savcılığına sevk edildi. Savcılıkta ifade veren Bekir G., “Olay günü sabah 06.15’te uçuşa Göreme’de bulunan at çiftliğinin oradan başladım. Gereken uçuş kurallarını sözlü olarak ve yazılı belgelerle bilgilendirdim. Vefat eden kişi ile birlikte bir bayan ve bir erkek yolcu balona en son bindiler. Onları bir müddet balon uçuşu hazırken bekledim. Uçuşumuz yaklaşık 30-35 dakika sürdü. Uçuş sırasında balonda bulunan GPS ve FLYTEC sistemi vardır. Bunlar sayesinde uçuş sırasında yerden ve denizden yüksekliğimizi, hangi yönde gittiğimizi, balonun hızını görebiliyoruz. Uçuşumu yaklaşık 100 metre civarında yapıyordum. Rüzgar bizi Güllüdere vadisine doğru yönlendirmeye başladı. Yer ekibine gerekli bilgileri verdim. Balonda normal şartlarda toplam uçuş yaklaşık 45-60 dakika sürmektedir. Balona yön verme imkanımız olmadığı ve hava şartlarının değişme ihtimali olduğundan dolayı daha kısa süreli uçuşlarda yaptığımız oluyor. Bir müddet uçtuktan sonra rüzgar ters esmeye başlayınca yer ekibine Mustafapaşa istikametine doğru gelmelerini haber ettim. Daha sonra rüzgar ters esmeye başladı. Bu sırada kaç metre yüksekte olduğumuza dikkat edemedim. Bunun üzerine müşterilere rüzgardan dolayı erken iniş yapmamız gerektiğini, sebebini ayrıntılı olarak iniş sonrası açıklayacağımı söyledim. Bu sırada bayan bir müşteri neden erken indiğimizi, uçuşun bir saat sürmesi gerektiğini söyledi. Ben de bayana ‘macera mı arıyorsunuz, güvenliğimiz daha önemli’ diye söyledim. Rüzgarın etkisiyle balon kontrolüm dışında alçalmaya başladı. Balonda toplam 4 adet BURNER yani ateşleme sistemi vardır, bu ateşleme sisteminin dördü de ayrı ayrı ve ikili ikili çalışır. Balon alçalmaya başlayınca ben burnerlerin dördünü de ateşledim. Balonun tellerden kurtaramayacağımı anlayınca müşterilere hemen balon içerisine çökmelerini, kendilerini güvene almalarını söyledim. Ancak buna rağmen balonun tellere takılmasını engelleyemedim. Balon hızla irtifa kaybedip yere düştü. Rüzgarın ters esmesiyle düşmemiz 5-10 saniye içerisinde gerçekleşti. Elektrik akımına kapılmamız nedeniyle ve gazın açık olmasından dolayı daha büyük bir facia olmasını engellemek amacıyla temastan hemen sonra yakıt vanalarını tamamen kapattım. Düştükten sonra yolcuların balona temas etmesini engelledim. Vefat eden şahıs sepette hiç kımıldamadan duruyordu. Elektrik akımı da olduğu için yanına da yaklaşamadık. Hemen 112 ekibini kendim aradım. Bu sırada diğer balon firmalarının yer ekipleri de yardıma geldiler. Olay da ben kendim de elektrik akımından dolayı vücudumda yanıklar oldu. Olayda kesinlikle kusurum yoktur. Tamamen rüzgarın ters esmesinden kaynaklı meydana gelmiştir“ dedi.

Bekir G. savcılıktaki ifadesinin ardından tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildi. Bekir G. çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 

Balon pilotu serbest bırakldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Terslik var ~ 7 yıl önce
Ruzgar ters ise neden ucusa cikmis?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ballon ~ 7 yıl önce
balonu yönlendiremiyoruz demiş pilot arkadaş, merakımdan ve bilmediğimden soruyorum, bu balonların sepetlerine vb.bir yere paramotorlardaki gibi küçük bir motor takılabilirmi yönlendirme için? yönlendirme yoksa eğer, A noktasından havalanıp hafif rüzgar etkisiyle B noktasına iniş şeklinde mi planlanıyor balon uçuşu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hüsnü ~ 7 yıl önce
Kapadokyada ucuslari 6 ay bi kapatin bakalimfirmalarin akli belki basina gelir.Bu arada bin liraya pilot ucurursan olacagi bu.Temenni etmem ama boyle giderse daha cok kaza olur.Shgm gorevini yayapmali ve kalici onlemler almali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu ülkede ~ 7 yıl önce
Bu ülkede piste iniş takımını açmadan inen Suyada iniş takımını açıp inen pilotlar halen uçuyor ise böylelerınede ceza verılmemesi garıp degıl...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
canım ülkem ~ 7 yıl önce
bir kaza oluyor bir kişi ölüyor bir sürü insan yaralanıyor,pilot serbest kalıyor,firma ve diğer yetkililere ne olduğunu bilen yok! bir kişi de sorumluluk alsın be! ya başkaları suçlu ya doğa ! sonra ülkemize gelen turistlere ülkelerinde 'dikkat edin türkiye'de adalet yok' tarzı uyarılar yapılıyor diye de bozuluyoruz! gerçi 28 kere alkollü araba kullanmaktan yakalanıp hak ettiği cezayı almayıp 29. kazada trafik polisini öldürenlerin 3-5 ay yatıp çıktığı memleket burası! ters rüzgar olma ihtimali nedeniyle thy gibi şirketler uçuşlarını iptal edebiliyorken tur firması,pilotu ve diğer yetkililer neden balon uçuşunu iptal etmemişler? bu olay ve pilotun serbest bırakılmasının bize turizm ve turist olarak yansıması hiç de iyi olmayacaktır !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Asker ~ 7 yıl önce
Asker neyapsin yani kolay gelsin onlarada fotoraftaki askerler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ters rüzgara yakalanan Pilot ~ 7 yıl önce
Ulan azicik serifin varsa git kendini as biryerde! Seni ve seni egiteninde ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aklindan suphe ederim ~ 7 yıl önce
Balon gibi 19.yy hava tasitina bi saatlik zevk ugruna binenlerin aklindan suphe ederim, ustune kotu bakim, olmayacak hava sartlarinda kalkan yetersiz pilotaj da denk gelirse vay babam vay. Ucaktan korkup buna binerler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ters rüzgar hikayesi ~ 7 yıl önce
Bu ters rüzgar neymiş böyle anlamasak herkes yutturacak,bu işin ilmi var bilmi var,hava durumuna bakarsın değerlendirirsin ona göre uçuşu yaparsın,tabii SHGM yetkili pilotları bu günkü uçuşa izin verirken nasıl değerlendirdiler durumu,burada sadece Pilot günah keçisi ilan edilmesin başka faktörlerin olduğunu da herkes biliyor,inşallah bir daha olmaz diyelim ama bu şartlarda zor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
olabiliyor ~ 7 yıl önce
Rüzgar hava durumunda verilen yönden ve şiddette esmeyince kabul etmiyorum mu diyorsun, bu işler böyle her zaman yazılan çıkmıyor işte, havacılıkta biraz bulunmuş insanların ilk öğrendikleri şey budur.
Kaza ~ 7 yıl önce
Geçmiş olsun. Yine de pilot büyük bir kazayı önlemiş. Tebrikler

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000