17 Ocak 2019, Perşembe 09:34:59

Bakan Turhan açıkladı; '30 kişi kazalarda hayatını kaybetti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı inşaatı süresince 30 kişinin iş kazaları sebebiyle, 25 kişinin de doğal ölümler sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.
  • Bakanin verdigi rakam SGK kayitlarini iceriyor, yani sadece Turkiye Cumhuriyeti vatandaslarindan olenlerin sayisi 55. SGK kayitlarina dahil olmayan Vietnamli, Bangladesli, Endonezyalilar vs. bu rakama dahil degil. Iceriden gelen ancak tabiati geregi resmi olmayan duyumlara gore toplam olu sayisi 400 civarinda. Yani 300-350 yabanci isci olmus insaat sahasinda.
  • aslına bu problem bence insanımızın genlerinde var. Mesela çıkın trafiğe bir çok araçta ön koltukta kemeri bile bağlanmamış çocukları görürsünüz. Arkada oturanlar ise orta kısımında anne babasına sarkar, kemer yoktur yine. Bir çok küçük kazada çocuklar kafalarını çarpma veya camdan savrulma nedeniyle hayatını kaybeder ya da yaralanır. sonuç olarak en değerli varlıkları çocukları için bile en basit güvenlik önlemini almayanlar, bir işyerinde çok daha rahat hareket edecektir. bu nedenle burada siyasi gözle bakıp işverenlere vurulması yerine doğru tespit yapıp insanımızın vurdumduymazlığı üzerine yorum yapmak ve bunu çözmeye odaklanmak daha doğru olacaktır.
  • Kaç 30?
  • Insaat bittikten sonra mi aklina geldi bu sayiyi aciklamak. insaat süresince ölen iscileri haber yapan medyayi ve siyasileri linc ettiniz. Ne oldu da aciklama yapma ihtiyaci hissettiniz. Calisma sartlari yüzünden protesto eylemi yapan iscileri kodese tiktiniz. Basin yasagi getirdiniz. Aslinda haklisiniz.. Bu millet bunu da yer.
  • yersen
  • yasanın gerektirdiğinin 3 katı iş güvenliği uzmanı var diye övünerek söyleneceğine utanılarak söylenmeli. 2 kat fazladan uzmana rağmen nasıl bu kadar kaza oldu? ya yasalar gerekli sayıda uzmanı şart koşmuyor ya da uzmanlar işlerini yapmıyor/yapamıyor. şu proje bu tip konuların araştırılmasına yol açması gerekir medeni bi ülkede. TR de bekliyor muyum, açıkçası ne yazık ki bekleyemiyorum. 3 katı uzman çalıştırdık ama oldu, kader deyip geçecekler 3. dünya ülkesine yakışır şekilde.
  • Ne kadar da kolay söylüyor... 30 kişi... Peki bu inşaatın iş güvenliği uzmanı yok muymuş? Onlara ne yapılmış? Ne cezalar verilmiş?
  • Fıtratında var de geç

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, İstanbul Havalimanı Projesi çerçevesinde verilen eğitimler sayesinde olası kazaların, meslek hastalıklarının önlenmesi ve mevzuat yönünden yükümlülüklerin yerine getirilmesinin sağlandığını belirterek, "İstanbul Havalimanı projesinden sonra başka projelerde çalışacak olan 200 bin 710 kişiye iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim/bilgilendirme yönüyle katkı sağlandı." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun İstanbul Havalimanına ilişkin sorularına yazılı yanıt veren Turhan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün İstanbul Havalimanı yapımından sorumlu İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ort. Tic. İşletmesinden aldığı bilgilere göre, İstanbul Havalimanı inşaatı süresinde 200 bin 460 kişinin şantiyede çalıştığını belirtti.

Proje süresince, gerekli tüm önlemlerin alınmasına rağmen 30 kişinin iş kazaları nedeniyle, 25 kişinin de doğal ölümler sonucu hayatını kaybettiğini bildiren Turhan, doğal nedenlerle meydana gelen ölümlerin iş yerinden ve işverenden kaynaklanmadığını, yaşanan tüm vakaların SGK'ya bildirildiğini kaydetti.

Projede yasa gereği 130 iş güvenliği uzmanı olması gerekirken 382 iş güvenliği uzmanının bulunduğuna işaret eden Turhan, inşaat sahasında 42 işyeri hekimi olması gerekirken 47 işyeri hekimi ve 26 diğer sağlık personeliyle birlikte, 168 adet paramedik, ATT, hemşire, laborant, odyometrist, radyoloji teknikeri ve diğer branşlarda da görevlendirilen sağlık personeli ile hizmet verildiğini vurguladı.

Havalimanı inşaatında biri merkez olmak üzere toplam 8 revir bulunduğunu ve bu revirlerin çalışanların kolay ulaşabileceği bir şekilde konumlandırıldığını ifade eden Turhan, çalışanların periyodik muayenelerinin revirlerde yapılabildiği gibi gezici araçla yerinde de gerçekleştirildiğini, acil durumlarda ve hasta naklinin gerektiği durumlarda kullanılmak üzere 7 tam donanımlı kırmızı şeritli acil yardım ambulanslarının sahanın genelinde bulunduğunu anlattı. Turhan, bir üst basamağa sevki gereken acil hastaların ise 112 koordinasyonu ile ilk müdahalesinin yapılarak en yakın hastaneye sevkinin sağlandığını ifade etti.

Eğitim Müdürlüğü kuruldu

Turhan, İstanbul Havalimanı Projesi'nin yapım ve işletim çalışmalarının iş sağlığı ve güvenliği (İSG) yönünden ulusal mevzuat ve standartlara uygun olarak yürütülmesi, olası iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanlarda davranışsal olarak farkındalığın oluşturulması amacıyla verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin karşılanması için İGA İSG Eğitim Müdürlüğü kurulduğunu aktardı.

İstanbul Havalimanı Projesi'nin başlangıcından 30 Kasım 2018 tarihine kadar olan süreçte 200 bin 710 kişiye İSG işe başlama eğitimi verildiğini, aynı süre zarfında 1 milyon 102 bin 374 kişi bazlı eğitim gerçekleştirildiğini belirten Turhan, İSG işe başlama, yüksekte çalışma ve İSG temel eğitimleri dışında özel İSG eğitimlerinin de verildiğini kaydetti. Projede yer alan 21 bin 562 şoförün güvenli sürüş eğitimi aldığını, görevi şoförlük olmayan ancak proje sahasında ulaşım amaçlı araç kullanan 16 bin 264 çalışana da yine güvenli sürüş amaçlı bilgilendirme ve belgelendirme yapıldığını vurguladı.

100 bin kişilik yemek

Cahit Turhan, İSG Eğitim Müdürlüğünün 8'i eğitmen olmak üzere toplam 16 kişilik kadro ile hizmet verdiğini belirterek, "Bugüne kadar verilen eğitimler sayesinde olası kazalar veya meslek hastalıklarının önlenmesi ve mevzuat yönünden yükümlülüklerin yerine getirilmesinin yanında İstanbul Havalimanı projesinden sonra başka projelerde çalışacak olan 200 bin 710 kişiye iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim/bilgilendirme yönüyle katkı sağlandı." ifadesini kullandı.

Turhan, havalimanı inşaatında günde ortalama 100 bin kişilik yemek çıkarıldığını, İGA'daki toplam yemekhane sayısının 130 olduğunu, paket servisi verilen 4 bölge bulunduğunu, 4 öğün (kahvaltı, öğlen, akşam, gece) servis edilen yemek menülerinin çalışanların günlük kalori ihtiyacına göre 1200 kişilik bir yemek ekibi tarafından hazırlandığını anlattı.

İGA Taşeron Müdürlüğü tarafından düzenli denetimlerin yapıldığını ifade eden Turhan, firmaların resmi bordrolarının izleyen ay itibarıyla takip edildiğini ve ödenmeyen bordro tutarları ile sigorta primlerinin İGA tarafından ödendiğini kaydetti.

Bakan Turhan açıkladı; '30 kişi kazalarda hayatını kaybetti

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Detaya dikkat ~ 5 yıl önce
Bakanin verdigi rakam SGK kayitlarini iceriyor, yani sadece Turkiye Cumhuriyeti vatandaslarindan olenlerin sayisi 55. SGK kayitlarina dahil olmayan Vietnamli, Bangladesli, Endonezyalilar vs. bu rakama dahil degil. Iceriden gelen ancak tabiati geregi resmi olmayan duyumlara gore toplam olu sayisi 400 civarinda. Yani 300-350 yabanci isci olmus insaat sahasinda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MERDİVENALTI ~ 5 yıl önce
Resmi işyerinde çalışan herkesin SGK kayıtları var, Dingo'nun ahırı mı burası?
ercan ~ 5 yıl önce
aslına bu problem bence insanımızın genlerinde var. Mesela çıkın trafiğe bir çok araçta ön koltukta kemeri bile bağlanmamış çocukları görürsünüz. Arkada oturanlar ise orta kısımında anne babasına sarkar, kemer yoktur yine. Bir çok küçük kazada çocuklar kafalarını çarpma veya camdan savrulma nedeniyle hayatını kaybeder ya da yaralanır. sonuç olarak en değerli varlıkları çocukları için bile en basit güvenlik önlemini almayanlar, bir işyerinde çok daha rahat hareket edecektir. bu nedenle burada siyasi gözle bakıp işverenlere vurulması yerine doğru tespit yapıp insanımızın vurdumduymazlığı üzerine yorum yapmak ve bunu çözmeye odaklanmak daha doğru olacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tabi canım ~ 5 yıl önce
Kaç 30?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bakan ~ 5 yıl önce
Insaat bittikten sonra mi aklina geldi bu sayiyi aciklamak. insaat süresince ölen iscileri haber yapan medyayi ve siyasileri linc ettiniz. Ne oldu da aciklama yapma ihtiyaci hissettiniz. Calisma sartlari yüzünden protesto eylemi yapan iscileri kodese tiktiniz. Basin yasagi getirdiniz. Aslinda haklisiniz.. Bu millet bunu da yer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ceco ~ 5 yıl önce
yersen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cihan ~ 5 yıl önce
yasanın gerektirdiğinin 3 katı iş güvenliği uzmanı var diye övünerek söyleneceğine utanılarak söylenmeli. 2 kat fazladan uzmana rağmen nasıl bu kadar kaza oldu? ya yasalar gerekli sayıda uzmanı şart koşmuyor ya da uzmanlar işlerini yapmıyor/yapamıyor. şu proje bu tip konuların araştırılmasına yol açması gerekir medeni bi ülkede. TR de bekliyor muyum, açıkçası ne yazık ki bekleyemiyorum. 3 katı uzman çalıştırdık ama oldu, kader deyip geçecekler 3. dünya ülkesine yakışır şekilde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayhan ~ 5 yıl önce
İstersen çalışanın 3 katı fazla iş güvenliği uzmanın olsun... İş güvenliği uzmanlığı sadece İŞ KAPISI açmak için çıkarıldı, yoksa işçinin güvenliğini düşünen kim. Çalıştığım işyerine dışarıdan gelen iş güvenliği uzmanı sürekli değişiyor. Neden? PATRONUN İŞİNE GELMİYOR... Çünkü o eksik bu eksik diye herşeyi kitabına uygun yapmaya çalışıyor... O kadar.
Yada ~ 5 yıl önce
Kazazede kural tanımıyor..."Acele eden ecele gider" tabelaları yok&yetersiz.
Kemal ~ 5 yıl önce
Ne kadar da kolay söylüyor... 30 kişi... Peki bu inşaatın iş güvenliği uzmanı yok muymuş? Onlara ne yapılmış? Ne cezalar verilmiş?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maaş verilmiş ~ 5 yıl önce
382 işgüv. uzmanı.
Fıtrat ~ 5 yıl önce
Fıtratında var de geç

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000