15 Temmuz 2022, Cuma 08:51:25

Avrupa'da ucuza seyahat dönemi kapandı

Artan yakıt fiyatları ve diğer maliyetler nedeniyle Avrupa'da 'bütçeli seyahat' döneminin sonuna gelindiği belirtiliyor.
  • E zaten haksızlıktı biz şuradan şehirde başka bir semtteki yakınımızı yol parası bulup ziyarete dahi gidemezken elin avrupalısı dalga geçer gibi ailecek ülkemizi turluyordu neymiş bir haksızlık daha kendiliğinden düzelmeye başlamış
  • En guzel tatil sezonu mayis ve eylul aylari, biletlerin fiyati daha uygun oluyo. Yaz sezonu çok uçretli

Artan yakıt fiyatları ve diğer maliyetler nedeniyle Avrupa'da 'bütçeli seyahat' döneminin sonuna gelindiği belirtiliyor.

Yükselen akaryakıt fiyatları ve güçlü seyahat talebi, havacılık sektöründe kaçınılmaz olarak fiyatları yukarıya çekiyor. Avrupa'da artık 7 -10 euroya bilet satılmayacağı ifade ediliyor.

Avrupa'da seyahatin en önemli avantajlarından biri erişilebilir ulaşımdı. Pandemiden önce, güçlü hava ve demir yolu bağlantıları sayesinde insanlar bir haftada 3 ülke ziyaret edebiliyordu ve bütçeli hava yolu şirketlerinde uçak biletleri 7-40 euro arasında değişiyordu.

Allianz Trade tarafından yapılan araştırmaya göre, orta vadede bu denli uygun fiyatlı uçak biletlerinin unutulması gerekiyor. Çünkü mevcut sorunların kısa vadede çözülmesi olası değil. Allianz Trade analistlerinin vardığı sonuca göre biriken sorunlar ve yeni zorluklar nedeniyle hava yolu şirketleri mecburen bilet fiyatlarını artıracak.

Bilet fiyatlarındaki artışın birinci nedeni jet yakıtı fiyatındaki artış. Buna göre, yılın başlangıcından bu yana jet yakıtı fiyatı neredeyse iki kat (yüzde 89) arttı. Bu nedenle taşıyıcılar da uçuşları optimize etmek ve tasarruf sağlamak amacıyla uçuş iptallerine yöneldi.

Hava yolu şirketlerini zor durumunda bırakan diğer faktör ise, 'çevre dostu seyahat' temasıyla öne çıkan tren yolculukları ile rekabet edebilmek için kademeli olarak 2,5 kat daha pahalı ve daha çevreci olan yakıta geçmeye başlamaları oldu. 2045 yılına kadar kademeli olarak bu yakıta geçecek olan hava yolu şirketlerinin yakıt maliyeti yüzde 57 artacak.

Bütün bunlara bir de yüksek borçlanma maliyeti, slot, personel, havalimanı hizmet giderleri ve filonun yenilenme gereksinimi eklendiğinde durum daha da ağırlaşıyor. Allianz Trade, 2022 yılında uçak bileti fiyatlarının yeniden yüzde 21 oranında artacağını düşünüyor.

Artan akaryakıt fiyatları ve iptal edilen uçuşlar nedeniyle KLM, Ryanair ve Lufthansa gibi hava yolu şirketlerinin ucuz uçak bileti satışını sınırlandırdığı belirtiliyor. Lufthansa, düşük maliyetli biletlerin satışını bir süreliğine durdurduğunu açıkladı. Bu durumda Almanya içi seyahatler bile ortalama 500, gidiş-dönüş 1000 eurodan ücretlendirilmeye başlandı.

AirFranca-KLM de Avrupa içi destinasyonlara dönük bilet satışını güçlü bir şekilde sınırlandıracağını açıkladı. Bunun neticesinde, geçen ay 165 euro olan gidiş-dönüş Amsterdam-Londra bileti 850 dolara yükseldi.

“Bu fiyat artışları bile yeterli değil”

Alianz'ın analizinde, bu fiyat artışlarının bile pandemi döneminde büyük kayıplar yaşayan hava yolu şirketlerinin toparlanmasına yardım etmeyeceği belirtiliyor. Seyahat uzmanları, Avrupa hava yolu şirketlerinin 2023 yılına kadar bilançoları düzeltemeyeceği görüşünde.

Ryanair CEO Michael O'Leary, artık Avrupa'da 7 - 10 euro gibi fiyatlara uçak bileti satılamayacağını belirtiyor. Avrupa'da 50-60 eurodan daha ucuza uçak bileti bulunamayacağını kaydeden O'Leary, 2025 yılına kadar hava yolu şirketlerinin maliyetinin yüzde 50 daha artacağına dikkat çekiyor. (turizmgüncel)

Avrupa'da ucuza seyahat dönemi kapandı

Yorumlar

Yerde uçan adam ~ 2 yıl önce
E zaten haksızlıktı biz şuradan şehirde başka bir semtteki yakınımızı yol parası bulup ziyarete dahi gidemezken elin avrupalısı dalga geçer gibi ailecek ülkemizi turluyordu neymiş bir haksızlık daha kendiliğinden düzelmeye başlamış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gr ~ 2 yıl önce
En guzel tatil sezonu mayis ve eylul aylari, biletlerin fiyati daha uygun oluyo. Yaz sezonu çok uçretli

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000