27 Mayıs 2011, Cuma 08:21:09

AVRUPA'DA 'KÜL BULUTU' TARTIŞMASI

İzlanda’daki ikinci yanardağ patlaması vakasının ardından Avrupa’da aksayan havayolu trafiğinin yeniden açılmaya başladığı bildirildi...
İzlanda’daki ikinci yanardağ patlaması vakasının ardından Avrupa’da aksayan havayolu trafiğinin yeniden açılmaya başladığı bildirildi. Ancak Grimsvötn yanardağındaki patlama sonrasında oluşan volkanik kül bulutu nedeniyle Avrupa genelinde 1000’i aşkın uçak seferinin iptal edimesi ise kriz yönetiminin ne derece başarılı olduğu tartışmalarını gündeme getirdi.

Geçtiğimiz nisan ayında İzlanda’da patlayan Eyjafjallajökull yanardağının ardından yaşanan volkanik kül bulutu krizi ile ilgili tartışmalar küllenmeden bu kez yine İzlanda’da meydana gelen ikinci yanardağ patlaması tartışmaları daha da alevlendirdi.

Kriz yönetimi eleştiriliyor
Grimsvötn yanardağındaki patlama sonrasında oluşan volkanik kül bulutu nedeniyle Avrupa genelinde 1000’i aşkın uçak seferinin iptal edimesi ise kriz yönetiminin ne derece başarılı olduğu tartışmalarını gündeme getirdi.

Özellikle kül bulutlarının aslında hiç ulaşmadığı belirtilien Almanya’da sefer iptalleri tartışma konusu oldu. Alman medyasında yer alan haber ve yorumlara göre, Alman makamları, sefer iptallari konusunda fazla hassas davrandılar.

Hava trafiği boşu boşuna felç oldu
Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin uçak seferleri iptalleri yüzünden Lichtenstein’daki önemli bir bakanlar toplantısına katılamamasını da tartışma konusu eden Alman medyası, “hayali kül bulutları” ile ülkedeki hava trafiğini boşu boşuna felce uğratıldığını yazdı.

Yanardağ hızlı çıktı
Grimsvötn yanardağında meydana gelebilecek olası bir patlamanın simulasyon görüntülerinin incelendiğini ve bunların bir rapor halinde haziran ayında yayınlanacağını yazan Alman gazeteleri, yanardağın daha hızlı davrandığını ve buna gerek kalmadığını bildirdiler.

AVRUPA'DA 'KÜL BULUTU' TARTIŞMASI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000