19 Ocak 2021, Salı 11:51:02

Avrupa Birliği 'Aşı Pasaportu'nu Tartışıyor

Avrupa Birliği, seyahat özgürlüğü için 'aşı pasaportu'nu tartışıyor.
  • Böyle bir dayatma tamamen salaklık. Niye mi? Düşünün, adam aşı çıkmadan önce virüsü kapmış ve iyileşmiş. Belkide hiç farkında bile olmadan atlatmış. Şimdi bu adama yine de aşı mı vuracaksın? Aşılamayacaksan ne pasaportu vereceksin? Aşılarsanda hangi aşıyı esas alacaksın? Ya ben hayati tehlikem yok, aşıya da karşıyım dersem, seyahat etme özgürlüğümü mü kısıtlayacaksın?
  • Kişilik hakları uluslararası anlaşmalarla ve her ülkenin Anayasasıyla koruma altına alınmıştır. Bizim Anayasamızda 17 nci madde Vücut Bütünlüğünün Korunması hakkındadır. “Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz.” der. Kanunda yazılı hallerde bellidir. Bilinci ve şuuru yerindeki birine, kesin ölüm tehlikesi altında olmadıkça müdahale etmek, müdahale edilmesine zorlamak insan haklarının çiğnenmesidir. “Belki ben virüsü kapacak ama hiç bir belirti göstermeden de atlatacağım.” Niye aşı olmaya mecbur bırakılayım? Mantık budur. İngiliz Başbakanı bile virüsü kaptı ve iyileşti. Eee.. o halde bu dayatma niye? İşte bunu aşamazlar.
  • Anlamakta zorlandığımız konu Bilimsellik. Eğer bir uygulamayı (buna aşı da dahildir) güvenli ve uygulanabilir görmek isterseniz tatmin olacak kadar dener, sonrada bunu sertifikalandırırsınız. Bu “Ben bunu denedim, ikna oldum, altına da imzamı attım” dersiniz. Bu aynı zamanda “Olası hertürlü problemde sorumluluk kabul ediyorum” anlamına da gelir. Bizdeki kaypaklık ve düzenbazlık işte tam bu noktada başlıyor. Şimdi Çin ülkesinde bir firma ben bu aşıyı yaptım diyor. Çin ülkesinin Sağlık Bakanlığı ne diyor? “ Ben senin yaptığın aşıya ikna olmadım. Altına imza atmam, sorumluluk ta almam” diyor. Türkiye olarak sen ne diyorsun? “Parayı peşin almayacaksan ben denerim, işe yararsa sertifikasını verir, pasaportunu da çıkarırım, sonra belki parasını veririm, belki de para vermez, sertifikasını sana satar, daha çok aşı getiririm.” Sen de kendi ülkenden alamadığın onayı benden alır dünyada legal olur, diğer ülkelere de satarsın.” Buna el şeyiyle gerdeğe girmek deniyor. Bizimkiler bunu çok sever.
  • Abi ne kadar sacma tartismalar var yaa asi zorunlu hale gelemicek ve getirlemicek bu kadar basit istiyorsan patagonya asisi ol banane
  • Esas antikor kimligi olmali mesela tr de 2 milyonu askin kisi hastaligi gecirdi..bu adamlarin antikoru varsa niye asi olsunlar bir de...cunku pfizer vs para kazanmali

Avrupa Birliği (AB), koronavirüse karşı aşılanacak kişilere seyahatlerde kolaylık sağlayacak bir "aşı sertifikası" verilmesi konusunda "herkesin haklarını gözetecek hassas tartışmalar" yürütülmesini istiyor.

Yunanistan'ın önerisinden sonra Covid-19 aşısı olan AB vatandaşlarına "aşı sertifikası" verilmesini ve bu kişilerin kısıtlama olmadan hareket edebilmesini içeren tartışmalar hız kazandı.

Konu, Avrupa Birliği'nin AB işlerinden sorumlu bakanlarının pazartesi günü yaptığı toplantıda da gündeme geldi. Toplantıya başkanlık eden AB dönem başkanı Portekiz'in Devlet Bakanı Ana Paula Zacarias, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in önerisiyle ilgili AB'ye gönderdiği mektubu ele aldıklarını, "aşı sertifikası" hakkında kapsamlı bir tartışmaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Zacarias, "Bunu operasyonel olarak nasıl işler hale getirebiliriz, karşılıklı olarak üye ülkeler tarafından tanınması gibi birçok konuyu çözmemiz gerekiyor. Aşı olanlar hakkındaki verilerin toplanması, gizlilik ilkesi ve eşitlik gibi hususlar çok önemli. Bu tartışmaların henüz başındayız." dedi.

Brüksel'in onaylamadığı Çin aşısı olan Türk vatandaşları AB ülkelerine seyahat edebilecek mi?

Euronews'te yer alan bilgilere göre; AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ise bugünkü toplantıda aşılamalarla ilgili elektronik verilerin toplanması ve paylaşılması meselesini görüştüklerini aktardı.

Verilerin gizliliği ilkesi ve veri toplama haklarının önemine değinen Sefkovic, "Aşı olmayan veya tıbbi bir sebep gibi gerekçelerle aşı olamayan kişilerin haklarının ve özgürlüklerinin sınırlanması gibi bir durumun ortaya çıkmasını kesinlikle istemiyoruz. Uzmanlarımız bunu tartışacak. Örneğin bugün birçok üye ülkeye girerken negatif Covid-19 testi sonucu göstermek zorunlu. Seyahat konusunda bunun gibi birçok farklı seçenek ve araç mevcut. Bunlara elektronik aşı sertifikası da eklenebilir ama bu konu uygun şekilde ele alınıp tartışılmalı." diye konuştu.

"Önemli olan aşı sertifikasında doğru dengenin bulunması"

AB yetkilileri, aşı sertifikası tartışmasında doğru yasal zemin oluşturulmasının önemine dikkati çekiyor. Aşı olup sertifika alacak kişilere sağlanacak imkanlar karşısında aşı olmayan kişilerin haklarının engellenmemesi önem taşıyor.

Aşı sertifikası tartışmalarında "doğru dengeyi" bulmanın önemini vurgulayan AB yetkilileri, sertifikanın yanı sıra aşı olmayan kişilerin negatif PCR testiyle benzer imkanlara kavuşması gibi seçeneklerin düşünülmesini istiyor.

Aşı sertifikası önerisine sıcak bakanlar olduğu gibi "ayrımcılık" oluşturacağı gerekçesiyle karşı çıkan AB üyeleri de mevcut. Bir sertifika sistemi oluşturmanın siyasi bir karar olmasının yanı sıra yasal boyutlarının da bulunduğu hatırlatılıyor.

AB Komisyonunun ocak ayı sonuna kadar aşı sertifikası için bir protokol oluşturup AB üyeleriyle bunun üzerinde uzlaşı sağlaması bekleniyor. Taslak çalışmalara göre, bu protokolün AB genelindeki sağlık sistemleri içinde kullanılması ve tanınması, bunun aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü ile koordinasyon içinde dünya genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Avrupa Birliği 'Aşı Pasaportu'nu Tartışıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Salaklık ~ 3 yıl önce
Böyle bir dayatma tamamen salaklık. Niye mi? Düşünün, adam aşı çıkmadan önce virüsü kapmış ve iyileşmiş. Belkide hiç farkında bile olmadan atlatmış. Şimdi bu adama yine de aşı mı vuracaksın? Aşılamayacaksan ne pasaportu vereceksin? Aşılarsanda hangi aşıyı esas alacaksın? Ya ben hayati tehlikem yok, aşıya da karşıyım dersem, seyahat etme özgürlüğümü mü kısıtlayacaksın?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnsan hakları ~ 3 yıl önce
Kişilik hakları uluslararası anlaşmalarla ve her ülkenin Anayasasıyla koruma altına alınmıştır. Bizim Anayasamızda 17 nci madde Vücut Bütünlüğünün Korunması hakkındadır. “Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz.” der. Kanunda yazılı hallerde bellidir. Bilinci ve şuuru yerindeki birine, kesin ölüm tehlikesi altında olmadıkça müdahale etmek, müdahale edilmesine zorlamak insan haklarının çiğnenmesidir. “Belki ben virüsü kapacak ama hiç bir belirti göstermeden de atlatacağım.” Niye aşı olmaya mecbur bırakılayım? Mantık budur. İngiliz Başbakanı bile virüsü kaptı ve iyileşti. Eee.. o halde bu dayatma niye? İşte bunu aşamazlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zırvalık ~ 3 yıl önce
Anlamakta zorlandığımız konu Bilimsellik. Eğer bir uygulamayı (buna aşı da dahildir) güvenli ve uygulanabilir görmek isterseniz tatmin olacak kadar dener, sonrada bunu sertifikalandırırsınız. Bu “Ben bunu denedim, ikna oldum, altına da imzamı attım” dersiniz. Bu aynı zamanda “Olası hertürlü problemde sorumluluk kabul ediyorum” anlamına da gelir. Bizdeki kaypaklık ve düzenbazlık işte tam bu noktada başlıyor. Şimdi Çin ülkesinde bir firma ben bu aşıyı yaptım diyor. Çin ülkesinin Sağlık Bakanlığı ne diyor? “ Ben senin yaptığın aşıya ikna olmadım. Altına imza atmam, sorumluluk ta almam” diyor. Türkiye olarak sen ne diyorsun? “Parayı peşin almayacaksan ben denerim, işe yararsa sertifikasını verir, pasaportunu da çıkarırım, sonra belki parasını veririm, belki de para vermez, sertifikasını sana satar, daha çok aşı getiririm.” Sen de kendi ülkenden alamadığın onayı benden alır dünyada legal olur, diğer ülkelere de satarsın.” Buna el şeyiyle gerdeğe girmek deniyor. Bizimkiler bunu çok sever.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pasaport ~ 3 yıl önce
Abi ne kadar sacma tartismalar var yaa asi zorunlu hale gelemicek ve getirlemicek bu kadar basit istiyorsan patagonya asisi ol banane

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu olay tamamen ticari ~ 3 yıl önce
Esas antikor kimligi olmali mesela tr de 2 milyonu askin kisi hastaligi gecirdi..bu adamlarin antikoru varsa niye asi olsunlar bir de...cunku pfizer vs para kazanmali

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cunku ~ 3 yıl önce
antikorlarin omur boyu bagisiklik yaratmadigi ortaya cikti. bir kere olan bir daha olmaz diye bir sey yok.
Antikor ~ 3 yıl önce
Aşı ömür boyu koruyor mu?
Sn. Yorumcu ~ 3 yıl önce
Çünkü rumuzlu yorumcuya yanıt olarak, aşıların da ömür boyu korumadığı ortaya çıktı. Şu anda antikor da aşı da kısıtlı süre bağışıklık sağlıyor.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000