15 Şubat 2021, Pazartesi 15:05:40

ATSEP lisans tartışması alevleniyor!

Devlet Hava Meydanları İşletmesinde (DHMİ) görev yapan elektrik, makina ve bilgi teknolojileri teknik personelinin ATSEP lisans tartışması alevleniyor.
  • Gurur duyduğunuz smart binalarında italyan firma personeli nasıl görev yapıyorsa taşeronlarda aynı şekilde görev yapıyorlar_?
  • sen onca sene yurtdışında eğitim al ama gel basit bi ingilizce dökümanı yanlış çevir.
  • Aslında büro memuru filan değilsin,ortalığı bulandırmaya çalışan bir elektronikçisin. Yine de soruna cevap vereceğim ki, senin dediğin ile elektrikçilerin mevzusunun aynı olmadığını herkes anlasın. Siz büro memurları kurum içi sınavla aim memuru yapılıyorsunuz ve sınavı kazananlar lisanslarını alıyor, mademki kpss şampiyonusun sen de o halde sınava gir ve başarılı olup aim memuru ol,lisansını da al. Ayriyetten büro memurlarının atc-aim lisansı alabilmesine olanak sağlayan icao-eurocontrol hükümleri yoktur. Elektrik ve makine personeli icao-eurocontrol prensiplerinde belirtildiği için kendi hakları olan atsep lisansını almayı talep ediyorlar. Yani senin uydurduğun gibi hakları olmayan bir lisansı sendika ve derneklerden talep etmiyorlar. Şimdi sakin ol ve açılacak olan aim sınavına çalış şampiyon :-) ?
  • Reset atmak için mi teknik destek personeli istiyorsunuz. Tek yaptığın reseti de parmağını kullanarak bir zahmet atıver. Elektrik Şefliğinde görevli 2-3 personel 100 lerce pist kenar aydınlatmasından, çevre aydınlatma lambasına, VOR, ILS vb. sistemlerine kesintisiz elektrik sağlanmasından, telsizlerine güç sağlamaya, mutfaktaki benmarinin tamirine, UPS bakımından, Jeneratör kontrolüne kadar her yerde görev yapmaktadır.
  • Havalimanlarında Elektrik personeli ile Elektronik personeli istisnalar hariç birbirine saygı duyar, seven insanlardır. Sıkıntıda birbirine yardım eder. Fakat Elektronik Daire Başkanlığında görev yapan sözde akil idareci ve personeller kendilerini diğer personellerin (özellikle teknik personellerden) üstesinde görüp, saltanatlarının devamı için her türlü çalışmayı yapmaktadırlar. Bunda zamanında Elektrik personelinin hakkını koruyamayan kendini nimetten zanneden eskimiş elektrik idarecilerinin suçu büyüktür. Fakat bıçak kemiğe dayanmış, özellikle elektrik personeline yapılan haksızlığa tahammül kalmamıştır.
  • Mademki Lise Mezunu Elüktrünükçülere bile verilebiliyor, o zaman Elektrik,Makine,Bilgiişlemcilere hayli hayli verilmeli.
  • Bence arff e de atsep lisansı verilsin. Uçak yolcu ile yakıt ikmali yaptığında uçağın yanında bekliyor neticede emniyet amaçlı. Hava trafik emniyeti personeli sayılır o da. Apronculara da verilsin o da pist kontrolü yapıyor frenleme değerlerini ölçüyor. İş makinası şoförüne de verilsin o da pistteki karı kürüyor. Güvenliğe de verilsin onlar da 7-24 kapıda bekliyor emniyet için. Dhmi de çalışan tüm personel hava trafik emniyeti için çalışıyor herkese lisans verlsin
  • Makineciler iş yıkmaya geldi mi kayar kapıları vs üzerlerindekini atmayı iyi biliyorlar paraya geldi mi en öndeler ama. bizim taraf sahipsiz olunca gelen vursun giden vursun millet lobileşmiş işi biliyor. herkeste terminalden kopma çabası seyrüseferde kıl kadar iş önemli terminaldeki tonlarca iş umurlarında değil. seyrüseferde iş yok bir sürü personel var akşama kadar lak lak yapıyorlar. terminalde birkaç kişi bütün elektronik cihazlardan sorumlu..Genel Müdürümüz sesimizi duysun artık.
  • Havalimanlarında Elektrik bünyesinde bulunan teknik işletim personeli Terminal Elektrik işlerine ve AG Elektrik işlerine bakmaktadır. Hava Seyrüsefer İstasyonlarının Güç Sistemlerine, UPS ve Elektrojen Gruplarına eğitimli DHMİ personeli bakmaktadır. ICAO ATSEP Eğitim dokümanında da yer alan bu hizmet alanlarının eğitimleri DHMİ Elektrik biriminin eğitmenleri tarafından verilmektedir. Seyrüsefer İstasyonlarının topraklama ölçümleri ve YG kontrol işlemleri DHMİ Sorumlu Elektrik Mühendisleri tarafından yapılmaktadır. DHMİ Elektrik Personeli ATSEP lisansı alması durumunda çalışma düzeni aynı şekilde devam edecektir.
  • Elektrikçiler atsep lisansı alırsa bunun mevcut lisans sahiplerine zararı nedir

Devlet Hava Meydanları İşletmesinde (DHMİ) görev yapan elektrik, makina ve bilgi teknolojileri teknik personelinin ATSEP lisans tartışması alevleniyor.

Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği (HAVELTED) tarafından yapılan girişimlerle geçtiğimiz hafta SHGM Seyrüsefer Daire Başkanlığı'nca orgazine edilen ilk toplantı video konferans yöntemiyle gerçekleştirilmişti. 

HAVELTED, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne ATSEP lisans yönetmeliğinin revize edilmesi için talebinde bulunmuştu.

İlk toplantı sonrasında HAVELTED bir basın açıklamayı yayımlamış ve ATSEP lisansıyla ilgili tartışmalar başlamıştı. 

Türkiye Hava Trafik Emniyeti Elektronik Teknik Elemanlar Derneği (TAESA) sert bir açıklama yaparak; 'Artık Yeter, ATSEP Lisansımızdan Elinizi Çekin!' diye açıklama yaptı.

HAVELTED de alevlenen tartışma üzerine yeni bir yazılı açıklama yayımlayarak cevap verdi.

İşte HAVELTED'in son açıklaması:

"Bizler Devlet Hava Meydanları İşletmesinde (DHMİ) görev yapan elektrik, makina ve bilgi teknolojileri teknik elemanları olarak, yaptığımız işin önem ve hassasiyetine binaen üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşların belirlediği çerçevede ve diğer üye ülkelerdeki emsal uygulamalarda olduğu gibi ATSEP lisansı talebinde bulunduk. Sayın Genel Müdürümüz Hüseyin KESKİN Bey’in teveccühü ile DHMİ olarak RESMİ YOLLARLA Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) nezdinde girişimlerde bulunulmuş ve SHGM bu başvuruyu kabul edip Kurumumuz personelinin de dahil olduğu bir çalışma komisyonu oluşturmuştur.

Bu çerçevede yıllardır bu talepleri olan bizler farkındalık yaratmak ve yetkililere sesimizi duyurmak amacıyla tamamen yapılan işleri kısaca vurgulayan mottolarla sosyal medyada paylaşımlarda bulunduk. Ancak anlaşılmaz bir biçimde, isminden dolayı yanlış anlamalara neden olabilecek fakat ATSEP ile ilgili hiçbir hususta karar alma yetkisi bulunmayan, bu lisansı sahiplenmiş ve kendilerine münhasır bir lisansmış gibi lanse etmeye çalışan bir dernek, muhatap kendileri gibi bir algı yaratarak bir duyuru yayımlamışlardır. Öncelikle konunun SHGM'nin yetki alanında olduğunu, mevcut ATSEP lisansına sahip personel ve kapsama alınmak istenen personelin DHMİ personeli olduğunu ve DHMİ Genel Müdürlüğünün de böyle bir çalışma için irade ortaya koyduğunu tekrar belirtmek isteriz.

Diğer taraftan söz konusu duyuruda Kurumumuzun işleyişini ilgilendiren hususlarda yazılan kısımlara Kurumsal teamül gereği değinmeden sadece teknik olan kısımlardaki yanlış yönlendirmeye dikkat çekmek istiyoruz.

Sundukları Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Doc.7192 ve Doc. 10057 ATSEP eğitim dokümanları içinden özenle seçilerek bağlamından koparılan birkaç bilgi ile bizlerin lisans almaması gerektiğine dayanak bulmaya çalışmışlardır. Halbuki bizler aynı belgelerdeki gerçekleri ortaya koyarak elektrik makine ve bilgi teknolojileri personelinin lisans almasının önünde hiçbir engel olmadığını kendilerinin de bulunduğu ortamlarda defalarca ortaya koyduk.

Nitekim ICAO 2021 yılı içinde planladığı ATSEP eğitim kataloğu içinde Güç sistemlerine yönelik eğitim de yer almaktadır. Aşağıdaki internet bağlantısından “ATSEP - Airport Power Systems and Facilities Maintenance” ("ATSEP - Havaalanı Güç Sistemleri ve Tesis Bakımı") başlıklı ICAO eğitimine ulaşılabilir.

https://www.icao.int/training/Pages/training-catalogue-details.aspx?catid=641&language=0®ion=&ITP=0

Güç Sistemleri Personeli için verilen ATSEP Eğitiminde:
“   Operate airport power systems and facilities
    Maintain Airport Power Systems and Facilities
    Troubleshoot airport power systems and facilities   ”

''Havalimanı güç sistem ve tesislerinin işletilmesi
Havalimanı güç sistem ve tesislerinin bakımı
Havaalanı Güç Sistemleri ve Tesislerinde Sorun Giderme”
eğitim kazanımları (learning objectives) içerisinde sayılmaktadır. Bu kazanımlar dikkatle incelendiğinde ICAO’nun ATSEP eğitimi olarak tanımladığı " Havacılık güç sistem ve tesislerinin bakım, onarım ve işletilmesine " eğitiminin güç sistemleri konusunda hiçbir yetkinliği bulunmayan personele sadece “radyo seyrüsefer yardımcı cihazlarını açıp kapatmak” için verilmediği, Elektrik personeline yönelik verildiği, açıkça görülmektedir.

Yine dayanak olarak gösterilen EASA Tarafından yayımlanan 536 sayfalık bir dokümanın içinden hiçbir bağlayıcılığı olmayan birkaç satırlık kısma vurgu yapılmaktadır. Halbuki söz konusu dokümanın 3. sayfasında yer alan bilgilendirmede,

“However, this is not an official publication and EASA accepts no liability for damage of any kind resulting from the risks inherent in the use of this document.”
“Ancak, bu resmi bir yayın değildir ve EASA, bu belgenin kullanımına özgü risklerden kaynaklanan herhangi bir hasar için sorumluluk kabul etmez.”

denmektedir. Yani lisanslama konusunda resmiyeti ve bağlayıcılığı olmayan bir dokümandır.

Ayrıca ATSEP lisansı veren Afganistan, Fiji, Bahamalar, Fildişi Sahilleri, Libya gibi ülkeler küçümser nitelikte örnek gösterilerek; bu ülkeler konusunda ne uluslararası ne de kurumsal nezakete sığmayan bir tavırla ayrım yapılması da bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları kanaati uyandırmaktadır.

Bu ülkeler Tıpkı Türkiye gibi hem ICAO üyesi hem EASA ile TEKNİK iş birliği yapan uluslararası standartlarda hava seyrüsefer hizmeti veren ülkelerdir. Örnek olarak sunulan ülke yönetmelikleri de bu ülkelerde yürürlükte olan yönetmeliklerdir. (Tablo1,Tablo 2)

Eğer ülkeler konusunda başka örnekler de isteniliyorsa EASA ya üye ülkelerden Fransa’nın 2018 yılında güncellenen yönetmeliği, Bulgaristan’ın daha 2 ay önce yayımlanan yönetmeliğini de hatırlatmak isteriz. İspanya, Belçika, Çin ve hatta ABD sivil havacılık otoritesi FAA neden ilgi alanlarına girmiyor? Bu ülkelerin tamamında Elektrik, Makine ve Bilgi Teknolojileri personelinin hizmet verdiği sistemlerin çoğu, ATSEP lisansına sahip personel tarafından kurulup, işletilmektedir. Bunlarla ilgili ülkelerin sitelerinden ve resmî gazetelerinden bilgi edinilebilir. Temin edilemez ise derneğimize başvurulması halinde yönetmelikleri paylaşabiliriz.

Dünyada Hava Seyrüsefer Hizmeti veren teknik personelin dağınık şartlarda eğitim aldığı bazı ülkeler kapsamlı eğitim verirken bazı ülkelerde eğitim vermedikleri için ICAO ATSEP eğitim dokümanlarını yayımlamıştır. Ülkelerde bu dokümanları baz alarak yönetmeliklerini oluşturmuşlardır. Malum derneğin yönlendirmeye çalıştığı gibi Elektrik, Makine, Elektronik personelinin ayrı ayrı lisans yönetmelikleri yoktur. Lisans tektir ve bunun adı da ATM/ANS sistemlerine hizmet eden personeli tanımlayan ATSEP tir.  Bu durum sunduğumuz belgelerde de görülmektedir.

Son olarak açıklamada yer alan bazı asılsız iddiaları kendilerine de yakıştıramadığımızı belirtir bugün olduğu gibi bundan sonraki süreçte de herhangi bir şekilde kendilerini taleplerimizin muhatabı olarak görmediğimizi belirtiriz. Bir konuda talepte bulunmak en doğal haktır, yetkili merciler durumu değerlendirir karar verir. DHMİ Genel Müdürü, bu yönde irade ortaya koymuş, bilgi ve tensipleri çerçevesinde SHGM ne resmi yazı yazılmıştır. ATSEP lisansı konusunda hiçbir şekilde karar alma yetkinliği ve yetkisi olmayan bir STK nın kurumsal yazışmalarla ilgili KAMU TEAMÜLLERİNE aykırı açıklamalarını ve açık iradesini ortaya koyan Genel Müdürlük Makamının tasarruflarını sorgulayan ifadelerini esefle karşılıyoruz ve kınıyoruz.

Ayrıca aynı konumdaki iş arkadaşlarının NEDEN bu hakkı engellemek için büyük bir çaba sarf ettiği sorusunun cevabını da vicdanlara bırakıyoruz.

Saygılarımızla.
HAVELTED"


Yaptığımız toplantılarda örnek olarak sunduğumuz ülkelerin ICAO ve EASA İle olan ilişkileri ve Elekrik personeline lisans verip vermediklerine ilişkin tablolar aşağıdadır.



ATSEP lisans tartışması alevleniyor!

Facebook Yorum

Yorumlar Tüm Yorumlar (52)

sor tabiki ~ 3 yıl önce
Gurur duyduğunuz smart binalarında italyan firma personeli nasıl görev yapıyorsa taşeronlarda aynı şekilde görev yapıyorlar_?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
avokado ~ 3 yıl önce
sen onca sene yurtdışında eğitim al ama gel basit bi ingilizce dökümanı yanlış çevir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
elektronikçisin ~ 3 yıl önce
Aslında büro memuru filan değilsin,ortalığı bulandırmaya çalışan bir elektronikçisin. Yine de soruna cevap vereceğim ki, senin dediğin ile elektrikçilerin mevzusunun aynı olmadığını herkes anlasın. Siz büro memurları kurum içi sınavla aim memuru yapılıyorsunuz ve sınavı kazananlar lisanslarını alıyor, mademki kpss şampiyonusun sen de o halde sınava gir ve başarılı olup aim memuru ol,lisansını da al. Ayriyetten büro memurlarının atc-aim lisansı alabilmesine olanak sağlayan icao-eurocontrol hükümleri yoktur. Elektrik ve makine personeli icao-eurocontrol prensiplerinde belirtildiği için kendi hakları olan atsep lisansını almayı talep ediyorlar. Yani senin uydurduğun gibi hakları olmayan bir lisansı sendika ve derneklerden talep etmiyorlar. Şimdi sakin ol ve açılacak olan aim sınavına çalış şampiyon :-) ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arif ~ 3 yıl önce
İcao eurocontrol prensiplerinde cns de calisan personel atsep olarak tanımlar.sen ve derneğin word dosyalari olusturarak kafana göre atsep vereceksen Tedaşciyi da istersen asciyi bile atsep yaparsin.5 dakikanı alir neticede.elinizi korkak alistirmayin hedef 1 milyon atsep olsun.bir de her yapilan istemediginiz yoruma bunu yazan elektronikçi diye iftira atmayin bu haber sitesine sadece elektrikciler ile elektronikçiler yorum yapmıyor.
Reset atmaya mı? ~ 3 yıl önce
Reset atmak için mi teknik destek personeli istiyorsunuz. Tek yaptığın reseti de parmağını kullanarak bir zahmet atıver. Elektrik Şefliğinde görevli 2-3 personel 100 lerce pist kenar aydınlatmasından, çevre aydınlatma lambasına, VOR, ILS vb. sistemlerine kesintisiz elektrik sağlanmasından, telsizlerine güç sağlamaya, mutfaktaki benmarinin tamirine, UPS bakımından, Jeneratör kontrolüne kadar her yerde görev yapmaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dhmi ~ 3 yıl önce
Terbiyesizliğin lüzumu yok.Hiç mi utanma yok sizde? Türkiye hava trafiğinin elektronik sistemlerinden sorumlu yüzlerce personele aylardır aşağılayıcı sözler ediyorsunuz.Bu aşağılayıcı yazıları okuyorsa yöneticiler neden bir önlem almıyor ?Kurum itibarı zedeleniyor.Yöneticiler okuyorsa bu yazıyı lütfen gereğini yapınız.Bu ATSEP olmak isteyen birimlerin derdi para , ATSEP olunca maaşları yükselecek sanıyorlar sayın yöneticiler elektrik ,makine birimlerine en yüksek oranda tazminat verirseniz çok mutlu oluruz.Ama lütfen açılımı bile elektronik olan ATSEP lisansını elektronik dışında olan birimlere vermeyiniz.Yarın , güvenlik arkadaşımız istasyonda duruyorum demez mi?İnşaatçı arkadaşımız istasyonun inşaat işine ben bakıyorum demez mi?Makineci arkadaşımız klimaya ben bakıyorum demez mi?Bu böyle uzar gider asıl sorunun tazminat olduğunu herkes biliyor.
Sıkıntı Yok ~ 3 yıl önce
Havalimanlarında Elektrik personeli ile Elektronik personeli istisnalar hariç birbirine saygı duyar, seven insanlardır. Sıkıntıda birbirine yardım eder. Fakat Elektronik Daire Başkanlığında görev yapan sözde akil idareci ve personeller kendilerini diğer personellerin (özellikle teknik personellerden) üstesinde görüp, saltanatlarının devamı için her türlü çalışmayı yapmaktadırlar. Bunda zamanında Elektrik personelinin hakkını koruyamayan kendini nimetten zanneden eskimiş elektrik idarecilerinin suçu büyüktür. Fakat bıçak kemiğe dayanmış, özellikle elektrik personeline yapılan haksızlığa tahammül kalmamıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Elüktrünük atsep ~ 3 yıl önce
Mademki Lise Mezunu Elüktrünükçülere bile verilebiliyor, o zaman Elektrik,Makine,Bilgiişlemcilere hayli hayli verilmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
1. Grup tazminat ~ 3 yıl önce
Bence arff e de atsep lisansı verilsin. Uçak yolcu ile yakıt ikmali yaptığında uçağın yanında bekliyor neticede emniyet amaçlı. Hava trafik emniyeti personeli sayılır o da. Apronculara da verilsin o da pist kontrolü yapıyor frenleme değerlerini ölçüyor. İş makinası şoförüne de verilsin o da pistteki karı kürüyor. Güvenliğe de verilsin onlar da 7-24 kapıda bekliyor emniyet için. Dhmi de çalışan tüm personel hava trafik emniyeti için çalışıyor herkese lisans verlsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mekatronik ~ 3 yıl önce
Makineciler iş yıkmaya geldi mi kayar kapıları vs üzerlerindekini atmayı iyi biliyorlar paraya geldi mi en öndeler ama. bizim taraf sahipsiz olunca gelen vursun giden vursun millet lobileşmiş işi biliyor. herkeste terminalden kopma çabası seyrüseferde kıl kadar iş önemli terminaldeki tonlarca iş umurlarında değil. seyrüseferde iş yok bir sürü personel var akşama kadar lak lak yapıyorlar. terminalde birkaç kişi bütün elektronik cihazlardan sorumlu..Genel Müdürümüz sesimizi duysun artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atsepisteyenelektrikci ~ 3 yıl önce
bunu duyan mekatronikci durur mu yabistirmi$ cevabi ;)“mekatronik haric diger tum birimler laklak ediyor” demi$.
Teknik İşletim ~ 3 yıl önce
Havalimanlarında Elektrik bünyesinde bulunan teknik işletim personeli Terminal Elektrik işlerine ve AG Elektrik işlerine bakmaktadır. Hava Seyrüsefer İstasyonlarının Güç Sistemlerine, UPS ve Elektrojen Gruplarına eğitimli DHMİ personeli bakmaktadır. ICAO ATSEP Eğitim dokümanında da yer alan bu hizmet alanlarının eğitimleri DHMİ Elektrik biriminin eğitmenleri tarafından verilmektedir. Seyrüsefer İstasyonlarının topraklama ölçümleri ve YG kontrol işlemleri DHMİ Sorumlu Elektrik Mühendisleri tarafından yapılmaktadır. DHMİ Elektrik Personeli ATSEP lisansı alması durumunda çalışma düzeni aynı şekilde devam edecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilmediğimden soruyorum ~ 3 yıl önce
Elektrikçiler atsep lisansı alırsa bunun mevcut lisans sahiplerine zararı nedir

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000