15 Mayıs 2015, Cuma 16:24:00

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA REKOR KIRILDI

Atatürk Havalimanı, dün bir kez daha rekor kırdı. Toplamda 1375 uçağın iniş-kalkış yaptığı meydan kendi rekorunu geliştirdi.
  • Uyanık arkadaş, o kadar satır yazacağına bir zahmet araştırıp baksaydın ICAO kurallarına tabi olan amerikada da geçerli olan şu dokümanları oku ICAO Doc.4444 Chapter 6. Separation in the Vicinity of Aerodromes 6.7 OPERATIONS ON PARALLEL OR NEAR-PARALLEL RUNWAYS 6.7.3.2 REQUIREMENTS AND PROCEDURES FOR INDEPENDENT PARALLEL APPROACHES 6.7.3.2.1 Independent parallel approaches may be conducted to parallel runways provided that: a) the runway centre lines are spaced by the distance specified in Annex 14, Volume I; and 1) where runway centre lines are spaced by less than 1 310 m but not less than 1 035 m, suitable secondary surveillance radar (SSR) equipment, with a minimum azimuth accuracy of 0.06 degrees (one sigma), an update period of 2.5 seconds or less and a high resolution display providing position prediction and deviation alert is available; or 2) where runway centre lines are spaced by less than 1 525 m but not less than 1 310 m, SSR equipment with performance specifications other than the foregoing may be applied, provided they are equal to or beter than those stated under 3) below, and when it is determined that the safety of aircraft operation would not be adversely affected; or 3) where runway centre lines are spaced by 1 525 m or more, suitable surveillance radar with a minimum azimuth accuracy of 0.3 degrees (one sigma) or better and update period of 5 seconds or less is available; b) instrument landing system (ILS) and/or microwave landing system (MLS) approaches are being conducted on both runways; diye uzar gider, oku. İnsanlara ve onların emeğine bilgisine saygılı olmayı öğren.
  • AHL saatlik belirlenmiş kapasite iniş kalkış toplam 59, buna rağmen yoğun saatlerde bu sayı sürekli 75-80 trafik/saat olarak gerçekleşiyor. Amerikada Merkez hatları 210 metreden daha yakın mesafedeki pistlere, bağımsız paralel pist operasyonu yaptıran zeka engelli için; lütfen okumadan,araştırmadan, yarım yamalak bilgi ile yorum yapmayalım. KLAX değil nereye giderseniz gidin havacılığın kural, kaideleri, belirlenmiş minimaları var. Konu Amerika ise orada uygulanan kural; eşzamanlı bağımsız paralel ILS yaklaşması yapacak 2 uçak arasındaki ayırmanın kanat ucundan kanat ucuna 4300 ft olması gerektiği, ICAO dökümanında mevcut, burda sallamadan önce oku, araştır. Bir uçağın kanat açıklığı geniş gövdelerde 60-65m 210 metre ayırmanın olduğu pistlerde ancak küçük VFR uçakların bağımsız paralel yaklaşması olur ki AHL de VFR uçuşlar özel şartlar harici yasaklanmıştır.
  • Bence AHL'nin pist kapasitesini fazla zorlamaya başladık. Umarım bu rekor hevesi başımıza dert açmaz. Terminal hizmetlerine gelince, kalite yerlerde sürünmeye başladı. TAV artık sadece para kazanma amaçlı iş yapıyor. DHMI de maalesef sadece seyrediyor.
  • Yorumlarda gerçekten güzel sorular var. Açıklamalar da. kapasite üzeri kullanım olmaz öncelikle. Bir piste 35 uçak inebiliyorsa 36 ncıyı indiremezsiniz. Bu emniyetli olup olmamasının ötesinde mümkün değil zaten. İki paralel pistin merkez hatları arasında 210 metre var. Tek pist diyen uyanık kontrolör arkadaşım. Merkez hatları arasında daha az mesafe olan los angles havaalanında eş zamanlı bağımsız pist operasyonları yapılıyor. Üstelik iniş yaptırıyorlar bizde sadece kalkış. Kaza yapan uçağın 787 arkasından iniş yaptığı için kırıma uğradığını söyleyen arkadaş ahlye 787 gelmiyor. Belliki 777 diyecektin ama bu konuda ortada pilotların beyanı dışında bir veri yok. Hatta aksine radar kayıtlarının incelenmesinde bu beyanın yanlış olduğuna dair dhmiden açıklama da yapıldı diye hatırlıyorum. Somut verilerle konuşmak lazım. Yeni pist yapılması AHLyi kurtarmaz. Yeni apron, taksi yolları, park yerleri, terminal, otopark, bağlantı yolları da yapmak lazım. Yani özetle yeni bir havaalanı oluyor buda
  • Rekor kırdı diye gösteriş yapmak, başarı sağlamaya çalışıyorsunuz, ama bu kalabalıktan dolayı etkilenen bütün seferlerdeki yolcunun halini düşünen yok. Balık istifi gibi kalitesiz hizmet veriyorsunuz. Ve kendinizi alkışlıyorsunuz. Bu gösteriş merakınız yüzünden başımız çooook ağrayacak daha..
  • Olmasi gereken kamulastirma yapilarak AHL nina bir pist daha yapilmali, ilave yolcu -Satel olabilir- binasi ve Gateler insa edilmeli, en onemlisi kalite anlayisi cokmus, sade kar odakli, Tav oradan defedilmelidir
  • Ne kadar ucak inerse okadar devletin kari olur . Birde ne kota ucaklar istedigi zaman inerler. Uluslar arasi anlasma var dunyanini en buyuk. Hava alani. Atlanta. Binlerce ucak inip kalkiyor. Hirdro oyni sekilda JFK. Ayni Sana kactane sayayim.
  • Arkadaşlar LÜTFEN nedir bu rekor kırma tutkusu, Airport Haber istirham ediyorum sizlerde aceleciliği öne çıkarıcı, teşfik edici tarzda haber yapmayalım; ne çabuk unuttuk rekor kıracağız diye 787 arkasına 3,5 mile alınarak piste vuran THY uçağını.Hala kalkıştan sonra öndeki uçağın vortexine giren uçaklar var. Lütfen olaylardan ders çıkaralım.
  • Daha önceki yazan Arkadaşlara tamamen Katılıyorum uçuşdan gelipde direk inen uçak ben görmedim yada bana denk gelmiyor ayrıca bu Havalimanı'nın bi sınırı bi kotası olmaz mı arkadaş en sonunda Allah korusun bi kaza olur ondan sonra ah ah vah vah deriz herkeZe tekrardan Güvenli uçuşlar
  • Bu kadar rotarlarla rekor kirsan nolur? Hergun cogu ucusta rotar var ve hicte duzelecege benzemiyor. Bu kadar rekor diye hava atilacagina bu rotarlarin onune gecilsede ne yolcular nede calisanlar magdur olmasa iyi olmaz mi?

Atatürk Havalimanı, dün bir kez daha rekor kırdı. Toplamda 1375 uçağın iniş-kalkış yaptığı meydan kendi rekorunu geliştirdi.

Atatürk Havalimanı yaz döneminin başlamısıyla birlikte sezona adeta fırtına gibi girdi. Daha önceki rekorunda 1338 uçağın iniş-kalkış yaptığı Türkiye'nin en yoğun meydanı, dün bir kez daha rekorları alt üst etti. 24 saatlik süre zarfında tam 1375 uçağın Atatürk Havalimanı'na iniş-kalkış yaptığı öğrenilirken, bu Türk havacılığının da yeni rekoru oldu.

Dakikada 1 uçaklık ortalamayı yakalayan Atatürk Havalimanı'nda sezonun ilerleyen günlerinde rekorunu yenilemesi bekleniyor.

©AirportHaber

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA REKOR KIRILDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Uyanık arkadaş, o kadar satır yazacağına bir zahmet araştırıp baksaydın ICAO kurallarına tabi olan amerikada da geçerli olan şu dokümanları oku ICAO Doc.4444 Chapter 6. Separation in the Vicinity of Aerodromes 6.7 OPERATIONS ON PARALLEL OR NEAR-PARALLEL RUNWAYS 6.7.3.2 REQUIREMENTS AND PROCEDURES FOR INDEPENDENT PARALLEL APPROACHES 6.7.3.2.1 Independent parallel approaches may be conducted to parallel runways provided that: a) the runway centre lines are spaced by the distance specified in Annex 14, Volume I; and 1) where runway centre lines are spaced by less than 1 310 m but not less than 1 035 m, suitable secondary surveillance radar (SSR) equipment, with a minimum azimuth accuracy of 0.06 degrees (one sigma), an update period of 2.5 seconds or less and a high resolution display providing position prediction and deviation alert is available; or 2) where runway centre lines are spaced by less than 1 525 m but not less than 1 310 m, SSR equipment with performance specifications other than the foregoing may be applied, provided they are equal to or beter than those stated under 3) below, and when it is determined that the safety of aircraft operation would not be adversely affected; or 3) where runway centre lines are spaced by 1 525 m or more, suitable surveillance radar with a minimum azimuth accuracy of 0.3 degrees (one sigma) or better and update period of 5 seconds or less is available; b) instrument landing system (ILS) and/or microwave landing system (MLS) approaches are being conducted on both runways; diye uzar gider, oku. İnsanlara ve onların emeğine bilgisine saygılı olmayı öğren.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
AHL saatlik belirlenmiş kapasite iniş kalkış toplam 59, buna rağmen yoğun saatlerde bu sayı sürekli 75-80 trafik/saat olarak gerçekleşiyor. Amerikada Merkez hatları 210 metreden daha yakın mesafedeki pistlere, bağımsız paralel pist operasyonu yaptıran zeka engelli için; lütfen okumadan,araştırmadan, yarım yamalak bilgi ile yorum yapmayalım. KLAX değil nereye giderseniz gidin havacılığın kural, kaideleri, belirlenmiş minimaları var. Konu Amerika ise orada uygulanan kural; eşzamanlı bağımsız paralel ILS yaklaşması yapacak 2 uçak arasındaki ayırmanın kanat ucundan kanat ucuna 4300 ft olması gerektiği, ICAO dökümanında mevcut, burda sallamadan önce oku, araştır. Bir uçağın kanat açıklığı geniş gövdelerde 60-65m 210 metre ayırmanın olduğu pistlerde ancak küçük VFR uçakların bağımsız paralel yaklaşması olur ki AHL de VFR uçuşlar özel şartlar harici yasaklanmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bence AHL'nin pist kapasitesini fazla zorlamaya başladık. Umarım bu rekor hevesi başımıza dert açmaz. Terminal hizmetlerine gelince, kalite yerlerde sürünmeye başladı. TAV artık sadece para kazanma amaçlı iş yapıyor. DHMI de maalesef sadece seyrediyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahl ~ 9 yıl önce
Yorumlarda gerçekten güzel sorular var. Açıklamalar da. kapasite üzeri kullanım olmaz öncelikle. Bir piste 35 uçak inebiliyorsa 36 ncıyı indiremezsiniz. Bu emniyetli olup olmamasının ötesinde mümkün değil zaten. İki paralel pistin merkez hatları arasında 210 metre var. Tek pist diyen uyanık kontrolör arkadaşım. Merkez hatları arasında daha az mesafe olan los angles havaalanında eş zamanlı bağımsız pist operasyonları yapılıyor. Üstelik iniş yaptırıyorlar bizde sadece kalkış. Kaza yapan uçağın 787 arkasından iniş yaptığı için kırıma uğradığını söyleyen arkadaş ahlye 787 gelmiyor. Belliki 777 diyecektin ama bu konuda ortada pilotların beyanı dışında bir veri yok. Hatta aksine radar kayıtlarının incelenmesinde bu beyanın yanlış olduğuna dair dhmiden açıklama da yapıldı diye hatırlıyorum. Somut verilerle konuşmak lazım. Yeni pist yapılması AHLyi kurtarmaz. Yeni apron, taksi yolları, park yerleri, terminal, otopark, bağlantı yolları da yapmak lazım. Yani özetle yeni bir havaalanı oluyor buda

Yanıtla

Kalan karakter 1000
karşılaştırMA ~ 9 yıl önce
Los Angeles faa kurallarıyla biz eurocontrol kurallarıyla çalışıyoruz. Orası yapıyor madem biz de yapalım tamam da yine siz de aynı şeyi yapmışsınız karşılaştırma yaparken diğer bütün şartların aynı olup olmadığını bilmiyorsunuz. Başka bir limanda uygulanabilir olması ahlde de uygulanabileceği anlamına gelmiyor malesef. Orası öyle biz niye böyle diiliz biz niye böyle geriyiz tü kaka derken karşılaştırdığınız limanların büyüklüğüne yerel kurallarına ve lokasyonunun uygunluğuna bir bakın lütfen. Ben de diyorum ki lufthansa British ya da ne bileyim diğer bir sürü yabancı şirketlerin 737 leri 320 leri ilk hızlı çıkışı kullanıp çıkıyorken thy nin orası öle ahl niye böyle değil diyen aynı tiplerin pilotları neden pist sonu ya da bir öncesindeki hızlı çıkışı kullanıp arkadaki trafiği kritiğe sokuyor acaba? 3 mil ayırma yapılan 1.3 dk ile kalkış yaptırılan bir meydanda los Angeles trafiği atılamıyorsa bunun sebepleri meydan yetersizliğidir arkadaşım. Şimdi gidip los Angeles a inebilirsin...
Yolcu ~ 9 yıl önce
Rekor kırdı diye gösteriş yapmak, başarı sağlamaya çalışıyorsunuz, ama bu kalabalıktan dolayı etkilenen bütün seferlerdeki yolcunun halini düşünen yok. Balık istifi gibi kalitesiz hizmet veriyorsunuz. Ve kendinizi alkışlıyorsunuz. Bu gösteriş merakınız yüzünden başımız çooook ağrayacak daha..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olmasi ~ 9 yıl önce
Olmasi gereken kamulastirma yapilarak AHL nina bir pist daha yapilmali, ilave yolcu -Satel olabilir- binasi ve Gateler insa edilmeli, en onemlisi kalite anlayisi cokmus, sade kar odakli, Tav oradan defedilmelidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ne kadar ucak inerse okadar devletin kari olur . Birde ne kota ucaklar istedigi zaman inerler. Uluslar arasi anlasma var dunyanini en buyuk. Hava alani. Atlanta. Binlerce ucak inip kalkiyor. Hirdro oyni sekilda JFK. Ayni Sana kactane sayayim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Arkadaşlar LÜTFEN nedir bu rekor kırma tutkusu, Airport Haber istirham ediyorum sizlerde aceleciliği öne çıkarıcı, teşfik edici tarzda haber yapmayalım; ne çabuk unuttuk rekor kıracağız diye 787 arkasına 3,5 mile alınarak piste vuran THY uçağını.Hala kalkıştan sonra öndeki uçağın vortexine giren uçaklar var. Lütfen olaylardan ders çıkaralım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Daha önceki yazan Arkadaşlara tamamen Katılıyorum uçuşdan gelipde direk inen uçak ben görmedim yada bana denk gelmiyor ayrıca bu Havalimanı'nın bi sınırı bi kotası olmaz mı arkadaş en sonunda Allah korusun bi kaza olur ondan sonra ah ah vah vah deriz herkeZe tekrardan Güvenli uçuşlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yhm ~ 9 yıl önce
Bu kadar rotarlarla rekor kirsan nolur? Hergun cogu ucusta rotar var ve hicte duzelecege benzemiyor. Bu kadar rekor diye hava atilacagina bu rotarlarin onune gecilsede ne yolcular nede calisanlar magdur olmasa iyi olmaz mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000