11 Nisan 2017, Salı 16:15:07

Atatürk Havalimanı kar çözümünü buldu

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), kışın yoğun kar yağışında pistleri açık tutmanın çözümünü İsveç'te buldu.
  • Utanmiyorsunuz dimi kumu bile ithal ederken.
  • Acımasız olma şimdi bu kadar Dün gibi dün gibi çekip gitme Bırak da sarılayım ayaklarına Kum gibi kum gibi ezip geçme Sonbahar damlardı damlarımıza Biz seninle sararırdık Aydınlanlansın diye şu kirli yüzler Biz durmadan şavaşırdık
  • Bu atatürk havalimanı da çözümü hep yazın buluyor nedense uygulamada bir sıkıntı var herhalde neyse allah zeval vermesin yeterki
  • acaba o heyette hangi üniversiteden hangi profesörler vardı.bu kullanılan kumda ne gibi analizler yapıldı. adamlara baksana dolar olmuş 4 tl euro olmuş 4 tl hala dışarıdan kum ithal ediyorlar. kalıbımı basarım bu kumun aynısı türkiyede de vardır. ama bulacak adam lazım.
  • Ülkemizde milyarlarca ton bulunan kumu bile ithal ediyoruz.Bu kadar üniversite var yok bunun arge'sini yapacak?Alt tarafı kırılıp ısıtılacak.Daha 6 ay yapılmayacak bişey değil.Birilerine para kazandırmayı yurtdışı gezileri için hemen ithal etme çözümlerini bırakın biraz yerli ikamesi yapın
  • sorun kumda değil DHMİ'de..hemen özelleştirilmeli
  • Bence havalimanı pistlerine uygun elektrikli battaniye üretilip pistlere montaj edilmeli...
  • memleketin camışları sıcak tezek üretiyor , biraz kokulu olur ama aynı işi görür , yetmezse davul tozu da döksünler . bu alan ucube yeni alanda alttan ısıtmayı atlamasınlar , ben uyandırayımda ;-)
  • STO ya kadar gidip kumu mu kesfetmisler? Depolardaki devasa milyon dolarlik kar kürüme buz cözme araclari gözlerinden kacti herhal. Koca pisti dakikalar icinde kullanilir hale getiriyo, ve de taxi yoluna kürümüyo AHLdeki gibi. La komedi la bunlar. Fikra gibi.
  • Iğrır da sıcak keçi boku kullanılıyor. Çok memnunlar. Uçaklara zarar vermediği gibi pistede zarar vermiyor. İsveçe tavsiye ederiz.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), kışın yoğun kar yağışında pistleri açık tutmanın çözümünü İsveç'te buldu. Yılın büyük bir bölümünü kar altında geçiren Kuzey ülkelerindeki hava limanlarında incelemeler yaptıran DHMİ ekipleri, buzlanmaya karşı pistleri ve park alanlarını açık tutabilmek için özel bir kum kullanacak.

Kışın yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle uçak seferlerinin iptal edilmesi ve pistleri temizlemekte sıkıntı yaşayan DHMİ bu sorunu çözmek için önemli bir adım attı. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, kuzey ülkelerine temsilci göndererek oralarda karla mücadelenin nasıl yapıldığını inceletti. DHMİ yetkililerinin içinde bulunduğu heyette THY ve yer hizmetleri şirketi TGS’den görevliler de yer aldı. Heyetin İsveç’de yaptığı incelemelerde, Stockholm havalimanında kullanılan özel sıcak bir kumun Atatürk Havalimanı'nda da kullanılması gündeme geldi. Deneme sonunda başarı elde edilirse bu kum tüm hava limanlarında kullanılacak.

Kayalar kırılarak elde ediliyor

İsveç’te kayalar kırılarak yapılan kum 03 ile 05 milim çapına getiriliyor. Köşeli olan kum pistlere döküldüğü zaman hem buzlanmayı önlüyor, hem de sürtünme katsayısını artırarak buzda uçakların frenleme mesafelerini düşürüyor. Uçaklara ve uçak lastiklerine zarar vermeyen kum, İsveç’te havalimanları dışında bir çok yerde kullanılıyor.

Kum ısıtılarak pistlere dökülüyor

Bu sene Atatürk hava limanında ilk kez denenecek olan kum, pistlere ve park alanlarına uygulanacak. Kurulacak özel bir kazanda 55 derece sıcaklığa gelene kadar ısıtılacak kum, pistlere dökülecek. Denemelerde başarı sağlanması durumunda DHMİ tarafından ithal edilecek kum, Türkiye’de tüm hava limanlarında kullanılacak.

Atatürk Havalimanı kar çözümünü buldu

Yorumlar Tüm Yorumlar (54)

A.b.v ~ 7 yıl önce
Utanmiyorsunuz dimi kumu bile ithal ederken.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kum gibi ~ 7 yıl önce
Acımasız olma şimdi bu kadar Dün gibi dün gibi çekip gitme Bırak da sarılayım ayaklarına Kum gibi kum gibi ezip geçme Sonbahar damlardı damlarımıza Biz seninle sararırdık Aydınlanlansın diye şu kirli yüzler Biz durmadan şavaşırdık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçtu ucamadi ~ 7 yıl önce
Bu atatürk havalimanı da çözümü hep yazın buluyor nedense uygulamada bir sıkıntı var herhalde neyse allah zeval vermesin yeterki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ne ithali be ~ 7 yıl önce
acaba o heyette hangi üniversiteden hangi profesörler vardı.bu kullanılan kumda ne gibi analizler yapıldı. adamlara baksana dolar olmuş 4 tl euro olmuş 4 tl hala dışarıdan kum ithal ediyorlar. kalıbımı basarım bu kumun aynısı türkiyede de vardır. ama bulacak adam lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Enerjix ~ 7 yıl önce
Ülkemizde milyarlarca ton bulunan kumu bile ithal ediyoruz.Bu kadar üniversite var yok bunun arge'sini yapacak?Alt tarafı kırılıp ısıtılacak.Daha 6 ay yapılmayacak bişey değil.Birilerine para kazandırmayı yurtdışı gezileri için hemen ithal etme çözümlerini bırakın biraz yerli ikamesi yapın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
müdür ~ 7 yıl önce
sorun kumda değil DHMİ'de..hemen özelleştirilmeli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Battaniye ~ 7 yıl önce
Bence havalimanı pistlerine uygun elektrikli battaniye üretilip pistlere montaj edilmeli...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dikkatli ! ~ 7 yıl önce
memleketin camışları sıcak tezek üretiyor , biraz kokulu olur ama aynı işi görür , yetmezse davul tozu da döksünler . bu alan ucube yeni alanda alttan ısıtmayı atlamasınlar , ben uyandırayımda ;-)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Inceleme ~ 7 yıl önce
STO ya kadar gidip kumu mu kesfetmisler? Depolardaki devasa milyon dolarlik kar kürüme buz cözme araclari gözlerinden kacti herhal. Koca pisti dakikalar icinde kullanilir hale getiriyo, ve de taxi yoluna kürümüyo AHLdeki gibi. La komedi la bunlar. Fikra gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Iğdır ~ 7 yıl önce
Iğrır da sıcak keçi boku kullanılıyor. Çok memnunlar. Uçaklara zarar vermediği gibi pistede zarar vermiyor. İsveçe tavsiye ederiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000