19 Temmuz 2018, Perşembe 14:17:18

ATAK ihracat rakamlarıyla göz kamaştırıyor

Türk savunma sanayisinin Pakistan'a 30 adet T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri satışıyla tek seferde gerçekleştirdiği ihracat rekoru, birçok sektörün yıllık ihracat rakamını geride bıraktı.
  • Atak'ın gövde italyan,motor,elektronik aksamlar da abd malı onlar da bunları bize bedava vermediler herhalde. Abd izin vermeden de bunları satmamız mümkün değildi. Bu ekipmanlar ve alınan iznin maliyeti ne kadar onu bilen var mı peki? Dün tv'de bizi kıskandığı,hasbelkader zengin olduğu söylenen Almanya ile ilgili bir haber vardı, sadece 4 büyük şirketinin yıllık ihracatı 800 milyar euroya ulaşmış diye. Biz haberde belirtilen rakamlarla göz kamaştırıyorsak onlar bu rakamlarla ne yapar Allah bilir. Torpilli,iş bilmez,tecrübesiz,liyakatsiz,gerçek ve doğru eğitime,bilime,insana değer vermeyen,ayrıştırıcı yöneticilerle bizim o günleri görmemiz hayal maalesef.
  • Nerede olacaklar atm den para çekip makarna stokluyorlar.
  • Keşke zamanında ucak üretmeye devam edebilseydik
  • Ya ne güzel heykel yapıyorduk 90 senedir bu yobazlar geldi alt üst olduk ya.
  • bu aracı üretimi için yapılan ithalat mikatarını da yazsalardı, tam net yurtiçi katkı miktarınıda görürdük iyi olurdu
  • Bu helikopterin fabrikası hangi ilimizde?
  • neredesiniz, çamur atacak kadrolu muhalifler

Türk savunma sanayisinin Pakistan'a 30 adet T129 Atak Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri satışıyla tek seferde gerçekleştirdiği ihracat rekoru, birçok sektörün yıllık ihracat rakamını geride bıraktı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı arasında yürütülen Atak helikopteri görüşmeleri sonunda 1,5 milyar dolarlık sözleşme imzalandı.

Türkiye'yi taarruz helikopteri ihracatı yapan birkaç ülke arasına sokan bu gelişme, ekonomik boyutuyla da çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye, geçen yıl yaklaşık 157 milyar dolarlık ihracata imza attı. Pakistan'a yapılan tek kalemlik Atak ihracatı, geçen yılki ülke ihracatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geldi.

Atak ihracatı, Türkiye'nin geçen yıl yaptığı 3,3 milyar dolarlık "mücevher" ihracatın ise yaklaşık yarısını buldu.

Pakistan'a yapılacak 2-3 yıllık bir döneme yayılan Atak teslimatlarının ekonomik karşılığı, yıllık 2,3 milyar dolarlık "su ürünleri ve hayvansal mamuller", 2,2 milyar dolarlık "yaş meyve ve sebze" ile "halı", 1,9 milyar dolarlık "fındık ve mamulleri" ihracatına yaklaştı.

"Deri ve deri mamullerindeki" yıllık 1,5 milyar dolarlık ihracatı yakalayan Atak satışı, birçok sektörün yıllık ihracatını ise geride bıraktı.

Atak ihracatı, geçen yılki 1,4 milyar dolarlık "meyve sebze mamulleri", 1,3 milyar dolarlık "gemi ve yat" ile "kuru meyve ve mamulleri", 950 milyon dolarlık "tütün", 323 milyon dolarlık "zeytin ve zeytinyağı" ihracat rakamlarının üzerinde gerçekleşti.

Sektörün yıllık ihracatının yüzde 87'si

Pakistan'a Atak ihracatı, savunma ve havacılık sanayisindeki ihracat stratejilerinin başarısına önemli katkılarda bulunacak.

Taarruz helikopteri gibi zorlu bir ürünün ihracat başarısı yakalaması, Türk savunma sanayisi tarafından uluslararası pazarlara yönelik güçlü bir mesaj olarak değerlendiriliyor. 

Bu satışın, Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin farklı ülkelerde Atak ihracatına yönelik görüşmelerini olumlu etkilemesi bekleniyor. Atak satışı, helikopter üzerinde ürün ve çözümleri bulunan bir dizi firmaya yurt dışına açılma olanağı sunacak.

İhracatın lojistik, yedek parça, eğitim ve mühimmat anlamında geniş bir sözleşme paketini kapsaması Pakistan ile uzun yıllara yayılan bir iş ilişkisi kurulması anlamına geliyor.

Pakistan'a yapılan 1,5 milyar dolarlık ihracat, savunma ve havacılık sanayisinin geçen yılki yaklaşık 1,7 milyar dolarlık ihracatının ise yüzde 87'sine karşılık geldi.

ATAK ihracat rakamlarıyla göz kamaştırıyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

atak ~ 6 yıl önce
Atak'ın gövde italyan,motor,elektronik aksamlar da abd malı onlar da bunları bize bedava vermediler herhalde. Abd izin vermeden de bunları satmamız mümkün değildi. Bu ekipmanlar ve alınan iznin maliyeti ne kadar onu bilen var mı peki? Dün tv'de bizi kıskandığı,hasbelkader zengin olduğu söylenen Almanya ile ilgili bir haber vardı, sadece 4 büyük şirketinin yıllık ihracatı 800 milyar euroya ulaşmış diye. Biz haberde belirtilen rakamlarla göz kamaştırıyorsak onlar bu rakamlarla ne yapar Allah bilir. Torpilli,iş bilmez,tecrübesiz,liyakatsiz,gerçek ve doğru eğitime,bilime,insana değer vermeyen,ayrıştırıcı yöneticilerle bizim o günleri görmemiz hayal maalesef.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çok bilmiş ~ 6 yıl önce
Yapılan işi itibarsızlaştırmak için elinden geleni ardına koyma .. hay yiğidim alanım ..!!!
çok bilmiş'e ~ 6 yıl önce
İyi de adam yalan mı yazmış? Biraz sorgulayın koyun olmayın.
Avio ~ 6 yıl önce
Nerede olacaklar atm den para çekip makarna stokluyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fo ~ 6 yıl önce
Keşke zamanında ucak üretmeye devam edebilseydik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ordulu ~ 6 yıl önce
Ya ne güzel heykel yapıyorduk 90 senedir bu yobazlar geldi alt üst olduk ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Klk ~ 6 yıl önce
bu aracı üretimi için yapılan ithalat mikatarını da yazsalardı, tam net yurtiçi katkı miktarınıda görürdük iyi olurdu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Canıtın ~ 6 yıl önce
Bu helikopterin fabrikası hangi ilimizde?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ankara ~ 6 yıl önce
Tai
neredesiniz ~ 6 yıl önce
neredesiniz, çamur atacak kadrolu muhalifler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Realite ~ 6 yıl önce
Aslında bu helikopter satışı olmadı. Sadece Pakistan'ın urettigi pervaneli başlangıç eğitim ucagi ile degis tokuşu yapıldı.
Fo ~ 6 yıl önce
Gördüğün gibi kimsenin olumsuz bir şey söylediği yok. Sense nefret yaymak için pusuda bekliyorsun.
1 sene içinde ödenmesi ~ 6 yıl önce
1 yılda ödenmesi gereken dış borç stoku 230 milyar dolar. Aylik cari açık ortalama 6 milyar dolar. Dolar mı dolmaz mı sizce. Mu ha ha. Çok güzel yönetiliyoruz. Tebrikler.. ya dolar basarsınız ya da yıllık %20 faizle borcu yeni borçla kapatırsinız artık...
Ice777 ~ 6 yıl önce
Yok mu samanı bile dışardan alıyoruz diyen
ercan ~ 6 yıl önce
bence düşünüyorlar. kolay değil buna bir bahane bulmak. büyük ihtimal ama motorunu biz yapmıyoruz diyecekler.
Evet ~ 6 yıl önce
ODTÜ’lülere dua edin. Şu tu kaka ettiğiniz üniversite. İnşallah imam Hatipliler de günün birinde o seviyeye gelir milli otomobil yapılır
candaşman ~ 6 yıl önce
arkadaşım iyi işe her akıllı mantıklı insan iyi der, bu demek değildir ki her yapılan hukuksuzluğa, yolsuzluğa, adam kayırmacılığa, adam sendeciliğe, haksızlığa boyun eğilsin, ses çıkarılmasın, yoksa muhaliflik akıl işidir, adı üstünde muhalif, yapılan işi neden övsün, adamın işi kötü olduğunu düşündüğü işi yermek, eleştirmek gerisi boş laf.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000