02 Ağustos 2010, Pazartesi 08:13:32

Asil Nadir için mahkemeden sürpriz karar...

İngiltere ‘Old Bailey’ Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir’le ilgili tutukluluk kararını kaldırması, İngiliz basınında geniş yer aldı.
  • bu tamamiyle bir kandırmaca.adamı ingiltereye kendi ayağı ile getirip tutuklayacaklar.kısa bir süre sonrada hapiste bir olayı kullanıp yok edecekler.çünkü kuzey kıbrısın ekonomik bağımsızlığı bu adamdan geçiyor ve onun yokedilmesi ile birleşmenin önündeki en önemli mali engel yokedilmiş olacak.sonra sıra siyasi engellere gelecek.GÖRÜRSÜNÜZ.
  • İngilizler sayın Asil Nadir'in hakkını yediler çünkü hem yükselişinden korktular hem de başarısını hazmedemediler ama adalet, geç de olsa yerini bulacaktır.Kendisine gönülden başarılar ve sağlıklar diliyorum. PVT

Dünyaca ünlü Financial Times gazetesi, Ağır Dolandırıcılık Masası’nı (SFO) eleştiren bir hukukçunun sözlerini yansıtarak “SFO, şu anda korku içinde olmalıdır. Çünkü, Asil Nadir, üzerinde bir tek leke olmaksızın geri dönüyor” dedi.

Daily Telegraph, “Yargıç, Nadir’e tutuksuz yargılanma hakkını verdi” başlığını kullanırken, The Times “Asil Nadir’in hukuk ekibi, ünlü işadamına karşı getirilen tüm suçlamaların, Nadir’e karşı yürütülmüş tacizler sürecinden oluştuğunu ve tümünün iptal edilmesi gerektiğini isteyecek” diye yazdı.

The Independent, Yargıç Bean’in, “içine düşülmüş karmaşıklığın çözülmesi için, Nadir’in gelip mahkemeye çıkması hakkını vermemiz gerektiğini düşünüyorum” sözlerini yayımladı.

"SÜRGÜN HAYATI BİTİYOR"

Daily Express gazetesi, haberinde, “Asil Nadir’in sürgün hayatı bitiyor” başlığını kullandı.
Financial Times, “Birleşik Krallık tutuklama emrini kaldırdı, Nadir dönüyor” başlığıyla haberi duyurdu.
The Times gazetesi, “Asil Nadir bir kaç hafta sonra dönüp, mahkemeye çıkacak” başlıklı haberinde, Asil Nadir’in Merkez Londra’daki Eaton Square’da ev kiraladığını ve İngiltere’ye dönerken kendisine eşi Nur Nadir’in eşlik edeceği ayrıntılarına yer verdi.

Gazete, Asil Nadir’in Lefkoşa’da kendilerine açıklama yaptığını ve “Londra’ya geri dönmeyi heyecanla beklemekteyim” dediğini kaydetti.

The Times, ünlü işadamının, mahkeme kararı ile ilgili olarak da, “20 yıldan beri kavgasını verdiğim birazcık ‘fair play’ işte buydu” dediğini ekledi. Gazete, Yargıç Bean’ın 20 dakika düşündükten sonra, 1993 yılındaki tutuklama emrinin kaldırılmasına karar verdiğini ifade etti.

"SUÇLAMALARIN İPTALİNİ İSTEYECEKLER"

The Times Asil Nadir’in hukuk ekibinin, ünlü işadamına karşı getirilen tüm suçlamaların, Nadir’e karşı yürütülmüş tacizler sürecinden oluştuğunu ve tümünün iptal edilmesi gerektiğini isteyeceklerini yazdı.

The Independent gazetesi, Asil Nadir’in 17 yıl önce İngiltere’de en son gördüğü şeyin, küçük bir “piper” tipi uçakla Dorset bölgesindeki Compton Abbas Havaalanı’ndan havalandıktan sonra, uçağın küçük penceresinden havaalanı ile aynı adı taşıyan kasabanın ışıkları olduğunu yazarak habere başladı.

The Independent, Yargıç Bean’in, “içine düşülmüş karmaşıklığın çözülmesi için, Sayın Nadir’in gelip mahkemeye çıkması hakkını vermemiz gerektiğini düşünüyorum” sözlerini da yayınladı.

"TUTUKLAMA ŞARTLI KALDIRILDI. ŞART İSE MAHKEME"

Gazete, Asil Nadir’in bir dönem İngiltere’nin en zengin 36’ncı ismi ve başbakanlığın düzenli misafirleri arasında olduğunu; ayrıca Muhafazakar Parti’nin önemli maddi destekçileri arasında bulunduğunu da yazdı. The Independent, tüm suçlamalara karşı, Nadir’in her zaman suçsuz olduğunu söylediğini de hatırlattı.

Daily Telegraph gazetesi de mahkemenin, tutuklanma emrini kaldırıldığını hatırlattıktan sonra, Asil Nadir’in, Del Monte’yi satın aldığı yıl, dünyanın en büyük taze meyve ve sebze imparatoru olduğuna dikkat çekti ve aynı yıl şirketinin battığını yazdı.  The Guardian gazetesi ise “Asil Nadir’e, ülkeye dönüp mahkemeye çıkması için anlaşma teklif edildi” başlığını kullanırken, mahkemenin tutuklama emrini kaldırdığını ancak bazı şartlar koyduğunu yazdı. Bu şartlardan birini, “3 Eylül’de mahkeme huzurunda olmak” diye sıraladı.

ASİL NADİR KİMDİR?

Lefke'de, İrfan Nadir ve Safiye Nadir'in oğlu olarak doğdu. Mağusa'da gazete satarak büyüyen Asil Nadir, ailesinin 1963 yılında Londra'ya taşınması ile yeni bir hayata başladı. Bu dönemde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden ayrıldıktan sonra, babasının gözetiminde iş hayatına atıldı. Aile kısa bir süre sonra Londra'da bir cash-and-carry konfeksiyon şirketi olan Wear Well'i satın aldı.

1974 Kıbrıs Harekâtı sonrasında Asil Nadir Kuzey Kıbrıs'a dönerek Rumlardan kalan işletmeleri değerlendirdi. O dönemde İngiltere'de zarar eden Polly Peck şirketinin hisselerini satın aldı. Polly Peck 80'li yıllarda Londra Borsası'nın yıldızlarından biri haline geldi. En büyük çıkışını ise 1984 yılında yaptı.

Dönemin Türkiye Başbakanı Turgut Özal'ın yakın çevresinde yer edinerek, onun tavsiyesi ile 1988 yılında Günaydın gazetesini satın aldı ve Türk basın dünyasına girdi. Güneş ve Gelişim dergi gruplarını da bu ilk satışın hemen ardından satın aldı. Vestel'in kurucusu olarak tanınmakla birlikte, 1989 itibariyle tarım, gıda, tekstil, elektronik, denizcilik, turizm ve medya alanlarında da yatırımları bulunuyordu. Başında bulunduğu Polly Peck Grubu'nun gıda sektöründe Del Monte, Unipac, Meyna, Sunzest, Niksar, Van Den Brink, Frio, Früco, Prevor, Mendelson-Zeller, Stadart Fruit, elektronik sektöründe Sansui, Vestel, Capetronic, Imperial, Russel Hobbs Tower, hizmetler sektöründe Voyager Kıbrıs, Pizza Hut şirketlerinde iştirakleri bulunmaktaydı.

1990 yılında Nadir'in paravan şirketleri aracılığı ile Polly Peck hisselerini yapay olarak yükselttiği haberi Londra gündemine bomba gibi düştü. Suçlama, borsadaki hisselerden kaçışı getirince şirket büyük bir mali krize girdi. İngiltere Ağır Dolandırıcılık Masası, Nadir'i zimmetine para geçirmekle suçlayarak mal ve para varlığının dondurulması için Yüksek Mahkeme'den karar çıkarttı. Bunun sonunda Asil Nadir dolandırıcılık ve borçları nedeniyle tutuklandı. Kıbrıslı Türk işadamı Ramadan Güney ve Asil Nadir'in o dönemdeki eşi eski Türkiye güzeli Ayşegül Tecimer (o dönemde Ayşegül Nadir) tarafından toparlanan 3,5 milyon sterlinlik kefalet ile serbest bırakıldı.

15 Aralık 1990'da aleyhine 18 hırsızlık suçu ileri sürülüyordu. Kasım 1991'de ise bu suçlamaların sayısı 76'ya ulaştı. Haziran 1992'de suçlarının sayısı 76'dan 30'a düşürüldü. Eylül 1993'te yargılanmasına karar verildi. Ancak, kendisi Mayıs 1993'te İngiltere'den maceralı bir kaçış sonrasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne kesin dönüş yaptı.

(HaberTürk)

Asil Nadir için mahkemeden sürpriz karar...

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
bu tamamiyle bir kandırmaca.adamı ingiltereye kendi ayağı ile getirip tutuklayacaklar.kısa bir süre sonrada hapiste bir olayı kullanıp yok edecekler.çünkü kuzey kıbrısın ekonomik bağımsızlığı bu adamdan geçiyor ve onun yokedilmesi ile birleşmenin önündeki en önemli mali engel yokedilmiş olacak.sonra sıra siyasi engellere gelecek.GÖRÜRSÜNÜZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İngilizler sayın Asil Nadir'in hakkını yediler çünkü hem yükselişinden korktular hem de başarısını hazmedemediler ama adalet, geç de olsa yerini bulacaktır.Kendisine gönülden başarılar ve sağlıklar diliyorum. PVT

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000