10 Ocak 2017, Salı 09:11:13

Artık uzun mesafe uçabilecekler

2014'te birkaç prototipini üretip "bilkopter" adını verdikleri İHA'ların kendi kendilerini şarj edip daha uzun mesafe uçuş yeteneği kazanmaları için çalışma yürütülüyor.
  • Otonom şarj dediğiniz drone'un geri gelip şarj olup havalanması mı yani?... Yapmayın hocam, biraz daha bilimsel ve teknik düşünün... Adam iphone'u 5.5 metreden temassız şarj etmenin yollarını araştırıyor, siz caka satayım diye prototip isimlendirmesi yaptığınız bir proje ile çıkıyorsunuz ve düşündüğünüz bu mu?
  • Otonom şarz... Gözlerim yaşarıyor ülkemizde böyle bilim adamlarını görünce...
  • ''Olurmu canım,sizde çok oluyorsunuz,ne gerek var uğraşmaya.Siz yatın uyuyun,Hazımsızların hayran olduğu ülkeler bize satar bunları ne uğraşıyorsunuz'' deselerde boşverin onları. Teknoloji ve gelişmeler için Candan,can-ı gönülden tebrikler.Bu ülke dimdik,gururla ileriye doğru gidecektir.
  • Yahu ne olur yapmayın artık. Değişik bir proje ile gelin. Hani olmayan bir şey yada mevcut olanı uçuk noktalara götüren bir şey. Bilkoptermiş... Pili azalınca otonom sistem ile şarj noktasına geri dönecekmiş vs... 2 senedir piyasada yapılmışı var. Hatta sahibini sanal köpek gibi takip ediyor, afilli video ve resimlerini de çekiyor, pili biteceği zaman sahibine sesleniyor vs. vs... Amacım hevesinizi kırmak değil. İlla bir yerlerden başlamak, sistemleri tanımak, öğrenmek lazım. Fakat siz zaten olanı ve piyasada çatır çatır satılan keşfettik yok yok daha keşfediyoruz geliştiriyoruz diye piyasaya çıkıyorsunuz. Böyle şeyler için çıkmyaın piyasaya... Herifin oğlu kendi evinin garajında döner kanatlı, patlar motorlu, otonomlusunu yaptı ve kendisini uçuruyor. Başka şeyler yapın başka ve gerçekten hak eden bir projeyi çıkın anlatın. Böyle kopyala yapıştır tarzında olanları değil.

2014'te birkaç prototipini üretip "bilkopter" adını verdikleri İHA'ların kendi kendilerini şarj edip daha uzun mesafe uçuş yeteneği kazanmaları için çalışma yürütülüyor.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, 2014'te birkaç prototipini üretip "bilkopter" adını verdikleri insansız hava araçlarının (İHA) kendi kendilerini şarj edip daha uzun mesafe uçuş yeteneği kazanmaları için çalışma yapıyor.

Akıllı yazılım sayesinde kumandasız hareket edebilen ve otonom şarj sistemiyle kısa mesafeli uçuş sorunlarının ortadan kaldırılması planlanan dört, altı ve sekiz rotorlu, açık kaynak kodlu döner kanat İHA'ların prototiplerine ''Kayı, Dodurga ve Bayat'' adı verilmesi planlanıyor.

Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cihan Karakuzu, bilkopter projesinin 2012'de öğrenciler arasında sinerji oluşturmak amacıyla başlatıldığını söyledi.

Çalışmalar sonucunda 2014'te İHA'lardan birkaç prototip ürettiklerini anlatan Karakuzu, araçların daha akıllı hale getirilmesi yönünde çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Otonom şarj sisteminin geliştirilmesi hedefleniyor

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Yüzgeç de uzun soluklu bir proje olan bilkopterin sınır güvenliği ve trafik kontrolü, zirai ilaçlama, yangınla mücadele, sinema sektörü, hedef tespiti ve takibi, kargo taşıma, haritalama, kaçak yapılaşma tespiti, arama kurtarma işlemleri, spor faaliyetlerinin yönetilmesi ve izlenmesi gibi farklı alanlarda kullanılabileceğini bildirdi.

İnsansız hava araçlarının özellikle dış ortam uçuşlarında parametre ayarlarının yeterince iyi yapılamaması durumunda çeşitli sorunlarla karşılaşıldığını ifade eden Yüzgeç, şöyle konuştu:

''Projede 4 yıl boyunca değişik prototipler ürettik. İnsansız hava araçları günümüzde kanatlı ve döner kanatlı araçlar olarak ikiye ayrılmakta. Üzerinde çalıştığımız döner kanatlı insansız hava araçlarıdır. Döner kanat tipindeki insansız hava araçlarının en büyük sıkıntılarından birisi düşük uçuş süreleridir. Proje ekibimizce yenilenebilir enerji destekli bir otonom şarj sistemi geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bunun üzerine bir çalışma geliştiriyoruz. Verilen rota üzerinde görevini ifa edecek olan bilkopter insansız hava aracı, üzerindeki akıllı yazılımıyla kalan uçuş süresini öngörebilecek. Pil seviyesi kritik eşiğe gelmeden belirlenen şarj noktasına otonom olarak gelerek iniş yapacak ve üzerindeki pilin şarj işlemi bittikten sonra kalan görevine devam edebilecek."

Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Metin Kesler de İHA projesinin akademik yönden önemli olduğunu vurgulayarak, ''Bu çalışmada şunu tespit ettik, bu tarz insansız hava araçlarında en büyük sorun enerji problemi. Enerji problemi üzerine araştırmalar yapıyoruz. Şu anda önerdiğimiz bir yöntem, bu araçların kendi kendine otonom şarj olmalarına yönelik altyapı oluşturmak.'' ifadelerini kullandı.

"Proje, üniversitemizin yüz akı olacak"

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş da Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ile öğrencilerinin başlattığı bilkopter projesinin geliştirilmesi yönündeki çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Projenin henüz sonuçlanmadığını ancak önemli aşamaların katedildiğini dile getiren Taş, "Proje ekibimiz, kumandasız ve enerji sorununu ortadan kaldıracak, yeni çözümler üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Proje, üniversitemizin yüz akı olacak. Üniversite olarak bu tür projeleri desteklemek istiyoruz.'' dedi. 

Artık uzun mesafe uçabilecekler

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Otonom? ~ 7 yıl önce
Otonom şarj dediğiniz drone'un geri gelip şarj olup havalanması mı yani?... Yapmayın hocam, biraz daha bilimsel ve teknik düşünün... Adam iphone'u 5.5 metreden temassız şarj etmenin yollarını araştırıyor, siz caka satayım diye prototip isimlendirmesi yaptığınız bir proje ile çıkıyorsunuz ve düşündüğünüz bu mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bayat ~ 7 yıl önce
Otonom şarz... Gözlerim yaşarıyor ülkemizde böyle bilim adamlarını görünce...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
c grubu negatif IQ ~ 7 yıl önce
''Olurmu canım,sizde çok oluyorsunuz,ne gerek var uğraşmaya.Siz yatın uyuyun,Hazımsızların hayran olduğu ülkeler bize satar bunları ne uğraşıyorsunuz'' deselerde boşverin onları. Teknoloji ve gelişmeler için Candan,can-ı gönülden tebrikler.Bu ülke dimdik,gururla ileriye doğru gidecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu ne gurur birader ~ 7 yıl önce
Motorunu mu yoksa entegresini mi sen yaptın? Ellerine alıp uçurdukları yine ithal malı. Git oyuncakçılarda görürsün bol bol.
Uğraşmak ~ 7 yıl önce
Uğraşmayın diyen olmamış eleştirilerde. Bu işin daha doğrusu nasıl yapılabilir diye yol gösterilmeye çalışılmış.
yine mi... ~ 7 yıl önce
Yahu ne olur yapmayın artık. Değişik bir proje ile gelin. Hani olmayan bir şey yada mevcut olanı uçuk noktalara götüren bir şey. Bilkoptermiş... Pili azalınca otonom sistem ile şarj noktasına geri dönecekmiş vs... 2 senedir piyasada yapılmışı var. Hatta sahibini sanal köpek gibi takip ediyor, afilli video ve resimlerini de çekiyor, pili biteceği zaman sahibine sesleniyor vs. vs... Amacım hevesinizi kırmak değil. İlla bir yerlerden başlamak, sistemleri tanımak, öğrenmek lazım. Fakat siz zaten olanı ve piyasada çatır çatır satılan keşfettik yok yok daha keşfediyoruz geliştiriyoruz diye piyasaya çıkıyorsunuz. Böyle şeyler için çıkmyaın piyasaya... Herifin oğlu kendi evinin garajında döner kanatlı, patlar motorlu, otonomlusunu yaptı ve kendisini uçuruyor. Başka şeyler yapın başka ve gerçekten hak eden bir projeyi çıkın anlatın. Böyle kopyala yapıştır tarzında olanları değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000