26 Kasım 2013, Salı 16:50:31

ARTIK UÇAK ÜRETMEYECEK!

Son uçağı 2012'nin Mayıs ayında tamamlayan Özbekistan hava araçları fabrikasının artık uçak üretmeyeceği kaydedildi.
  • Tarihte Bir Yaprak Daha Kapanmış.
  • Cidden yazik olmuş.
  • bu sıralamayı biyerden hatırlıyor gibiyim .

Son uçağı 2012'nin Mayıs ayında tamamlayan Özbekistan hava araçları fabrikasının artık uçak üretmeyeceği kaydedildi.

Sovyetler döneminden kalma ve Orta Asya’nın tek uçak üretim fabrikası olan Özbekistan’daki Taşkent havacılık fabrikası uçak üretimini durdurdu.

Taşkent Ekonomi Mahkemesi fabrikanın iflasını erteledi. Bunun üzerine “Taşkent Mekanik Fabrikası” olarak faaliyet gösterecek fabrika bundan sonra uçak üretmeme kararı aldı. Fabrika yöneticileri, fabrikanın isim değişikliği ile başlıca faaliyeti olan uçak üretimini durdurduklarını açıkladı.

İşletmenin hukuk müşaviri Yuri Çabin, Taşkent Mekanik Fabrikası adı altına yeni ama farklı ürünleri üretmeye devam edileceğini kaydetti. Fabrika yetkilileri bugüne kadar üretilen Rus tipi ‘İl-114’ model uçakların artık üretilmeyeceğini kaydederek, ancak ‘Özbekistan Hava Yolları’ ve söz konusu ‘İl 114’ model uçaklar için servis işlemlerini yapabileceklerini belirtti.
Rus pilot Çkalov’un adını taşıyan uçak fabrikası 1941 yılında faaliyete başladı. İkinci Dünya Savaşı esnasında Sovyetler Birliği’nin sivil ve askeri havacılığına teknik desteği ile öncülük yapan fabrika daha sonraki yıllarda Rus model ‘İl-76’ ve ‘İl-114’ tipi yolcu uçağı üretmeye başladı.

Birliğin dağılması ile üretimde aksaklıklar yaşayan fabrika daha sonra iflasın eşiğine kadar geldi. Fabrikanın uçak üretimi yapmadığı zamanlarda ise daha çok tabak tencere türü ev eşyaların üretim yeri olarak kullanıldı. Fabrikanın en verimli döneminde 20 bine yakın işçisi bulunurken, Taşkent metrosu da fabrika çalışanların ulaşım kolaylığı için alt geçitler düzenlemişti. Fabrika, Taşkent Uçak Fabrikası adı altında en son 2012 yılı Mayıs ayında İl-114 modelindeki son uçağın üretimini tamamlamıştı. (Dünya Bülteni)

ARTIK UÇAK ÜRETMEYECEK!

Yorumlar

Hasan ~ 10 yıl önce
Tarihte Bir Yaprak Daha Kapanmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Cidden yazik olmuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tchnc ~ 10 yıl önce
bu sıralamayı biyerden hatırlıyor gibiyim .

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000