11 Mayıs 2008, Pazar 12:38:30

Araba parçalarıyla helikopter uçurdu

Sakarya'da uçuş meraklısı kişi, arızalı halde satın aldığı iki kişilik Amerikan yapımı eğitim helikopterini otomobil parçalarıyla tamir ederek uçurmayı başardı.

Zirai aletler satışı yapan 53 yaşındaki Arif Saka, küçüklükten bu yana ilgi duyduğu uçuş merakını gidermek için Balıkesir'den helikopter satın aldı. Arızalı olarak aldığı 1988 model iki kişilik eğitim helikopterini Tır yardımıyla Sakarya'ya getiren Saka, helikopterin tamir ve bakımını kendisi yaparak uçurmayı başardı.

Daha önce başka bir helikopteri otomobil motoruyla uçurmaya çalıştığını, ancak başarılı olamadığını söyleyen Saka, arızalı olarak aldığı ikinci eğitim helikopterini otomobil parçası takarak uçurduğunu belirtti.

Saka, "Küçüklükten beri uçmak istiyordum. Bu hayalimi gerçekleştirmek için bir helikopter aldım. Arızalı motorunun yerine başka bir motor bulamadık. Ben de otomobil motoru takarak uçurmak istedim, ama helikopter kalkmadı. Daha sonra arızalı bir eğitim helikopteri bularak satın aldım. Helikopter uzun süre uçmadığı için silindir kapakları ve bazı yerleri arızalanmış. Tamirini ve bakımını kendim yaptım. Bazı bulunmayan parçaların yerine otomobil parçası uydurduk. Benzin otomatiği, soğutma teşkilatı, aküsü gibi bir çok yerine otomobil parçası taktım. Pistonlarını kendim yaptım. Helikopter gözle büyütülecek bir şey değil. Yapılmayacak şey değil" dedi.

'213 KİLOMETRE HIZ YAPABİLİYOR'

Tamirini kendisinin yaptığı helikopteri emekli bir pilot yardımıyla uçurarak hayallerini gerçeğe dönüştürdüğünü ifade eden Saka, ilk uçuşunda çok korktuğunu kaydetti. Helikopterin saatte 213 kilometre hız yapabildiğini anlatan Saka, şunları söyledi:

"İlk uçuşumuzu emekli bir pilotla yaptık. Pilot, helikopteri benim tamir ettiğimi duyunca çok şaşırdı. Helikoptere ilk bindiğimde çok korktum. Korkum heyecanımı geçti. Daha sonra yüksekliğe alıştıkça korkum kalmadı. Pilot helikopterin yüksekten uçmak için elverişli olmadığını söyleyerek alçaktan uçtu. Helikopter saatte 213 kiometre hız yapabiliyor. Kendine güvenen bir pilot bu hızla Sakarya'dan İstanbul'a 20 dakikada gidebilir."

'OTOMOBİL FİYATINA HELİKOPTER MALETTİM'

Uçmanın çok güzel bir duygu olduğunu söyleyen Saka, helikopter merakı nedeniyle Türkiye'de bir çok pilotla tanışma imkanı bulduğunu belirtti. Helikopter konusunda bir çok konuda bilgi sahibi olduğunu vurgulayan Saka, Türkiye'de bir helikopterin rahatlıkla üretilebileceğini dile getirdi.

Kendi helikopterini masraflarıyla birlikte 20 bin dolara malettiğini kaydeden Saka, "Uçmak güzel bir şey. Ben isterim ki Türkiye'de herkes uçabilsin. Herkes gelişmiş toplumlardaki insanların yaşadıklarını yaşasınlar. Bunun içinde el ele vermek lazım. Hayalin sonu yok. Benim uçurduğum eğitim helikopterinin yenisi 64 ile 74 bin dolar arasında. Jet motorluları 110 bin dolara kadar çıkıyor. Ben daha güvenli bir helikopter bulursam alacağım. Bu işi ömrüm olursa ölene kadar devam ettirmek istiyorum. Bu hobi benden çıkmaz" dedi.

Araba parçalarıyla helikopter uçurdu

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000