06 Temmuz 2019, Cumartesi 12:32:44

ANKA'nın mirasçısı Aksungur İHA

İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, ANKA'nın gelişmiş hali olan Aksungur'un doğuş hikayesini anlattı.
  • Heeeyyyttt yaradana gurban seniiiii. TAI de ki 5-6bin mühendis düşünemedi. Hemen icat etsinler.
  • Tek derdin bu olsun.
  • Bahsi geçen mühimmattan o uçaklar kaç tane taşıyor. Bir hedef için kaç tane olmalı. Hepsinin hesapları vardır. Ürün iyi olabilir ancak lütfen bilimsel yazılsın konuşulsun. Hayal satılmasın
  • Atma recep din kardeşiyiz.Sen F_4'ün ne taşıdığını dahi bilmiyorsun ,süpersonik hiz yetmez hipersonik hıza çıkın...
  • Haberde yazım hatası var. MAX82 ve MAX84 değil, doğrusu "Mk 82" ve "Mk 84" olacak. Mk diye yazılır "mark" diye okunur.
  • şunlara doğru dürüst bir isim koysalar ne iyi olacak..mesela TR-25 gibi..saçma sapan isimleri nereden buluyorlar anlamak mümkün değil
  • Dediklerinin hepsi doğru. Bu konuda gerçekten iyi yoldayız. Lütfen tüm havacılar önyargısız sahip çıkalım İHA sistemlerimize.
  • Koltuk ve çıkar için nasıl da bir anda vatansever ve milliyetçi olup yapılan şeylere türkçe isimler vermeye başladınız. Hayatınız takiyye.
  • Umarım it dalaşı yapma yeteneği olan İHA’lar da üretebiliriz. Altay tankında tıkanırmış olması ve F-35 krizi bizi Yunanistan’ın gerisine atıyor. Aman dikkat!
  • Oncelikle stealth teknolojisi olmali bu ucaklarda.. Yeri geldiginde turbo motirlu olanlari olmali, bu govde ve pervane ile Ses ustu suratler bir kere imkansiz.. Uydudan kontrol olmali, Range 100-200 nm den ancak boyle kurtulunur... Birde HIZ demiyoruz havacilikta, SURAT diyoruz, lutfen terimleri dogru kullanin, kolay gelsin, basarilar

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından İnsansız Hava Aracı (İHA) olan ANKA'nın küllerinden doğan ve gelişmiş hali olan Aksungur çok kısa bir süre içerisinde hayata geçirildi. Özellik olarak ANKA'nın gövdesiyle aynı gövdeye sahip olan ve ANKA'nın kullandığı aero dinamikleri kullanan Aksungur, ANKA uçağının mirasçısı konumunda. İki uçakta da aynı yer sistemleri kullanılarak hem ANKA hem de Aksungur kontrol edilebiliyor.

ANKA'da edinilen tüm bilgi, beceri ve tecrübe Aksungur'a aktarıldı. Aksungur'un doğuş hikayesini anlatan İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, “Bunu yaparken biz daha önce yaptığımız ANKA uçağının mirasından istifade ettik. Bu ürünümüz özellik olarak ANKA’nın gövdesiyle aynı gövdeye sahip. ANKA’nın kullandığı tüm aero dinamikleri kullanıyoruz. Tüm yer sistemlerimiz aynı, aynı kontrol istasyonundan hem ANKA hem de Aksungur'u kontrol edebiliyoruz. ANKA’da edindiğimiz tüm bilgi, beceri ve tecrübeyi Aksungur'a aktardık. Sadece ANKA’nın arkasında bulunan bir motoru aldık iki motor haline getirdik. Biraz da kanadını büyüttük böylelikle, hem havada kalma süresini hem de maksimum kalkış ağırlığını arttırmış olduk” diye konuştu.

Aksungur, F-4 ve F-16 tipi uçakların taşıyabildiği yükteki mühimmatları taşıyabiliyor
Aksungur'un F-4 ve F -16 tipi savaş uçaklarının taşığı mühimmatları taşıyabildiğini aktaran Yıldız, “Aksungur, 750 kilogram toplam iki adet MAX82 dediğimiz toplam ağırlığı 500 kilogramı bulan bomba, radar ve kamera yüklenebilecek. ASELSAN, ROKETSAN ve SAGE tarafından geliştirilen önemli mühimmatlar var. Kanatlı güdüm kiti, hassas güdüm kiti, MAX81 ve MAX82’nin güdümlü hale getirilmiş hali olan TEBER81 ve TEBER82 gibi mühimmatları hem taşıyabilecek hem de atabilecek hale geliyor. Mevcut durumda kullanılan İHA’lar bu yükleri kaldıramıyor. Bu yükler, F4, F16 ve benzer uçakların taşıyabileceği yükte mühimmatlar. Bir F16’nın sahte uçuş maliyetinin 20 bin dolardan başladığını düşünürseniz böyle bir uçakla bu yüklerin taşınabilmesi ciddi bir ekonomik rahatlık sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Çabuk üretilmesinin sırrı; geçmişin mirasını doğru şekilde kullanmak
Aksungur'un üretiminin kısa sürede olmasının ANKA'dan doğru şekilde yararlanılması olduğunu söyleyen Yıldız, “Bu kadar kısa sürede üretilmesinin sırrı; geçmişin mirasını doğru bir şekilde kullanmak. Sıfırdan başlıyor olsanız 1 buçuk yıl çok kısa bir süre, 1 buçuk yılda böyle bir ürün geliştirilmez. ANKA’yı daha önce geliştirdiğimiz için onun mirası elimizde. Yer sistemleriyle ilgili aerodinamikle ilgili hiçbir sistem çözmedik. Sadece bu uçağa geçerken uçağın çift motorlu olmasından kaynaklanan komplikasyonlar çözüldü ve yeni ve büyük bir kanat tasarımı gerekti. Bunu da çok sıkı çalışarak 1 buçuk yıla sığdırdık” ifadelerini aktardı.

İki uçak prototipi var
Uçaklardaki kanat açıklığının kapatılıp motor gücünü artıracaklarından bahseden Yıldız, “Arkamızda bulunan uçak ilk prototipimiz. İkinci bir prototipimiz de hazır bir şekilde bekliyor. O da bu ay sonuna kadar uçmuş olacak. Üçüncü uçağımız prototip olmayacak ve artık müşteriye teslim edilmek üzere üretilmiş olacak. Bu uçağımız da yıl sonuna kadar hazır olacak. Yıl sonuna kadar uçağımızın tüm uçuş testlerini yapıp, uçuş parametrelerini açıp, uçuş zarflarını açacağız, silah entegrasyonlarını tamamlayacağız ve müşterimize hazır bir şekilde teslim edeceğiz. 50-60 test uçuşu yapmak iddialı bir iş biz bu yıl bunu başardık. Bundan sonra bu uçağımızı bekleyen bir sonraki adım ise; uçağımızın şu an kanat açıklığı 24 metre, bu kanat açıklığını biraz daha küçülterek, motor gücünü arttırarak uçağımızı biraz daha hızlandıracağız” dedi.

Aksungur'un hızını artırmaları gerektiğini aktaran Yıldız, “Hız ihtiyacı şundan sebep ortaya çıkıyor. Bu uçaklar havada uzun müddet kalabilmeleri için yavaş uçan uçaklar. Görev bölgesine intikalleri bazen hızlı olması gerekiyor. Bu yüzden hızını arttırmamız gerekiyor. Hızı arttırmamızın bir diğer nedeni ise; kötü hava koşullarından etkilenmeyerek iniş kalkış yapabilmesi. Bir sonraki adımımız hız arttırımıyla ilgili olacak” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde seri üretime geçilecek
Aksungur'un önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde seri üretime geçecek şekilde hazırlandıklarını kaydeden Yıldız, “3’üncü çağımızı müşteriye teslim edecek şekilde hazır ediyoruz. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde de seri üretime geçecek şekliyle hazır olacak. Gelen sipariş miktarı ve talebe göre seri üretimlere başlayacağız. Yönetim kurulumuzun aldığı bir karar var bu konu hakkında; hiç sipariş olmadan kendi bütçesinden dört uçak daha yapacak ama daha sonra yapılan işlerimiz ve üretim miktarımız sipariş miktarına göre olacak” ifadelerini kullandı.

"Aksungur telsiz rölesi, sal radarı, geniş alan kamerası gibi yükleri taşıyabilecek"
“ANKA uçağımızda da elektronik istihbarat ve iletişim istihbaratı yapma özelliği var. Radyo dalgası yayan her türlü cismi ve ekipmanı takip edebiliyoruz. Aksungur'da bu hassasiyet biraz daha gelişmiş olacak. Bunların yanı sıra Aksungur'da telsiz rölesi, sal radarı, geniş alan kamerası gibi yükleri taşıyabilecek” ifadelerini aktardı.

Sonraki adım Aksungur'u süpersonik hıza çıkarmak
“Bizim Şimşek ismini verdiğimiz bir 350 knot hızla uçan bir hedef uçağımız var. İlk hedefimiz bu hızı 450 knota çıkarmak. Bunu şu an çıkardık sayılır, uçağımız 430 knotla uçmaya başladı. Bir sonraki adımımız bu hedef uçağımızı süpersonik hıza çıkarmak. Bu da özellikle hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi için önemli bir adım. Ondan sonraki adımımız da ölçekli bir uçak yapmak olacak” ifadelerini kaydetti. 

ANKA'nın mirasçısı Aksungur İHA

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

eyvallah ~ 5 yıl önce
Heeeyyyttt yaradana gurban seniiiii. TAI de ki 5-6bin mühendis düşünemedi. Hemen icat etsinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
canııım ~ 5 yıl önce
Tek derdin bu olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilimsel ~ 5 yıl önce
Bahsi geçen mühimmattan o uçaklar kaç tane taşıyor. Bir hedef için kaç tane olmalı. Hepsinin hesapları vardır. Ürün iyi olabilir ancak lütfen bilimsel yazılsın konuşulsun. Hayal satılmasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
M:K ~ 5 yıl önce
Atma recep din kardeşiyiz.Sen F_4'ün ne taşıdığını dahi bilmiyorsun ,süpersonik hiz yetmez hipersonik hıza çıkın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Asel ~ 5 yıl önce
Haberde yazım hatası var. MAX82 ve MAX84 değil, doğrusu "Mk 82" ve "Mk 84" olacak. Mk diye yazılır "mark" diye okunur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ümit ~ 5 yıl önce
şunlara doğru dürüst bir isim koysalar ne iyi olacak..mesela TR-25 gibi..saçma sapan isimleri nereden buluyorlar anlamak mümkün değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğru söylüyor. ~ 5 yıl önce
Dediklerinin hepsi doğru. Bu konuda gerçekten iyi yoldayız. Lütfen tüm havacılar önyargısız sahip çıkalım İHA sistemlerimize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
takiyyeciler ~ 5 yıl önce
Koltuk ve çıkar için nasıl da bir anda vatansever ve milliyetçi olup yapılan şeylere türkçe isimler vermeye başladınız. Hayatınız takiyye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Takiyye ~ 5 yıl önce
Siyaset uğruna milli oluşumları hiçe saymak ve itibarsızlaştırmak. Tek kelime ile YAZIKLAR OLSUN.
Heee ~ 5 yıl önce
Ne kadar doğru dedin. Halbuki köprülere kral 17. George, napolleon. 20 yıl önce ürettikleri uçaklara anola gay, blue moon falan diyorlardı şimdi Türkçe isinler veriyo çakallar yaaa. La olum çok komiksiniz. Yıllarca yapamazlar diye maytap geçtiniz, şimdi isimlerine takıldınız. Maytabın fitili olmuşsunuz haberiniz yoh. Hadi çalışın biraz, ohhh ıhhhhh ıhhhhh
teyyare ~ 5 yıl önce
sence hic yapmasinlar hic isimde vermesinler, devrim den beri ayni zihniyetin bozuk kalintilarisiniz dna niz mi bozuk nedir ? efsaneler olmez sekil degistirir, haydi sen git starbaksdan kahve kapini eline al elestirmeye devam et, aman ha ayfonu gorunur sekilde masaya birakmayi unutma...
Tebrikler ~ 5 yıl önce
Umarım it dalaşı yapma yeteneği olan İHA’lar da üretebiliriz. Altay tankında tıkanırmış olması ve F-35 krizi bizi Yunanistan’ın gerisine atıyor. Aman dikkat!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aaa ~ 5 yıl önce
Yuh. Yunanistan ile kıyas ediyorsun
Guzel ~ 5 yıl önce
Oncelikle stealth teknolojisi olmali bu ucaklarda.. Yeri geldiginde turbo motirlu olanlari olmali, bu govde ve pervane ile Ses ustu suratler bir kere imkansiz.. Uydudan kontrol olmali, Range 100-200 nm den ancak boyle kurtulunur... Birde HIZ demiyoruz havacilikta, SURAT diyoruz, lutfen terimleri dogru kullanin, kolay gelsin, basarilar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tamam ~ 5 yıl önce
Beyler duydunuz delikanliyi klavye basinda yazmasi kolay, calis sende yap surat mi dersin suratsiz mi dersin tassa.ginin istedigini soyle...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000