10 Mayıs 2017, Çarşamba 14:55:22

Anatolia Aero Design zirveye çıktı

Türkiye’nin en başarılı IHA Tasarım ekiplerinden, Anadolu Üniversitesi’nin Anatolia Aero Design Ekibi bayrağımızı 23 Nisan tarihinde bu kez Florida’da zirveye taşıdı.
  • Tebrikler :)

Türkiye’nin en başarılı IHA Tasarım ekiplerinden, Anadolu Üniversitesi’nin Anatolia Aero Design Ekibi bayrağımızı 23 Nisan tarihinde bu kez Florida’da zirveye taşıdı. Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan insansız hava aracı tasarım ekibi “Anatolia Aero Design” tasarladıkları insansız hava aracı “Jaeger”(Avcı) ile geçtiğimiz yıllarda elde ettikleri başarıları 1.’lik ile taçlandırdı.

myTECHNIC’in sponsorluğunu üstlendiği Anatolia Aero Design ekibi, özgün olarak tasarladığı, ürettiği ve testlerini gerçekleştirdiği “Jaeger” isimli insansız hava aracıyla bu yıl, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Florida eyaletinde düzenlenen, SAE’nin ev sahipliği yaptığı, 10 farklı ülkeden 75 takımın katıldığı, uluslararası SAE Aero Design East 2017 yarışmasından birincilik elde ederek altın madalya ile döndü. Bu ödülün yanı sıra “taşınan en yüksek yük” ve “yük taşıma oranı” performans ödüllerinde iki 3.’lük elde ederek bronz madalya elde etti.

Geçtiğimiz yıl tasarlanan “Atlas” uçağı ile “yük taşıma oranı” performans ödülünde 1.’lik ve “taşınan en yüksek yük” performans ödülünde 2.’lik elde edilmiş olsa da genel klasmanda Anatolia ekibi 3. olmuştu. Kurulduğu yıldan itibaren yükselişini sürdüren ekip bu yıl en yüksek derecesini elde ederek genel klasmanda 1.’lik koltuğuna oturdu.

Anatolia Aero Design Takımı Danışmanı Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Karakoç, düşüncelerini şu cümlelerle dile getirdi:  Takımımız Dünya’nın en prestijli İHA tasarım yarışmalarından birinde, Dünya’nın en iyi İHA tasarım ekipleri arasından 1.’liği almıştır. Bu başarının elde edilmesinde yoğun takım çalışmasının yanı sıra, Anadolu Üniversitesi’nin bu konudaki çok iyi donanımlı İHA tasarım atölyesinin de büyük bir payı bulunmaktadır. Üniversitemizin İHA tasarımına yönelik çeşitli Ar-Ge projeleri de bulunmaktadır. Bunlar arasında, yakıt pilli İHA, Sürü İHA, Mayın Tarama İHA’sı ve Coğrafi Bilgi Sistemli İHA projeleri bulunmaktadır.

Ekibin Kaptanı ve Tasarımcısı Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Öğrencisi Emre Özbek düşüncelerini şu cümlelerle dile getirdi: “Mikro sınıfı insansız hava araçlarından istenen; elden atılabilme, gövde üstüne iniş, modülarite gibi özelliklere sahip “Jaeger” insansız hava aracı, 26 santimetre uzunluğunda ve 15 santimetre çapında özel tasarım taşıma çantasında tek kişi tarafından kolaylıkla taşınabiliyor. 55 saniye gibi kısa bir sürede montajı gerçekleştirilerek uçuşa hazır hale getirilebilen “Jaeger” 310 gram boş ağırlığa sahip ve 1285 gram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olması ve düzgün uçuş karakteristiği ile öne çıkıyor.“

Önceki senelerde de yurt dışı ve yurt içi insansız hava aracı tasarımı yarışmalarına katılan Anatolia Aero Design Takımı, 2015'te Türk Hava Kuvvetleri'nin düzenlediği uluslararası “Future Flight Design (Geleceğin Hava Aracı Tasarımı)" yarışmasında ikincilik elde ederek podyumda yer alan tek Türk takımı olmuştu. 2016 yılında ise SAE Aero Design yarışmasında, “yük taşıma oranı” performans ödülünde 1.’lik ve “taşınan en yüksek yük” performans ödülünde 2.’lik elde etmiş ve genel klasmanda 3. olmuştu.

Pilotluğunu tecrübeli pilot Yavuz DAL’ın yaptığı ekipte 15 öğrenci bulunuyor. Anatolia Aeor Design elde edilen tecrübelerin kaybını önlemek için tecrübeli öğrencileri ekibe yeni katılan öğrencilerle kaynaştırmayı ve kendilerine verilen imkan doğrultusunda azami sayıda öğrenciye bu deneyimi ve tecrübeyi katma misyonunu üstleniyor.

Anatolia Aero Design zirveye çıktı

Yorumlar

Tebrikler ~ 7 yıl önce
Tebrikler :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000